Mehmetçik'e yakışıksız iftira!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, The Austrian gazetesinde, Çanakkale Savaşları sırasında Anzak askerlerinin rom, Türk askerlerinin de bira içtiğini bel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, The Austrian gazetesinde, Çanakkale Savaşları sırasında Anzak askerlerinin rom, Türk askerlerinin de bira içtiğini belirten bir habere yer verildiğini, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden 5, Avustralya'dan 8 ve Yeni Zelanda'dan 1 bilim adamı geçtiğimiz yıl Ekim ayında Çanakkale Savaşları'nın yoğun olarak yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Arıburnu bölgesinde Arkeolojik Yüzey Araştırması başlattı. Araştırma ekibinde yer alan Avustralyalı Prof. Dr. Antonio Sagona, Avustralya Muharip Gaziler Bakanı'nın da katıldığı halka yönelik proje tanıtım toplantısında bölgedeki yüzey araştırmalarında elde ettikleri buluntuları anlattı. Sagona, bölgede rom ve bira şişesine de rastladıklarını belirtince, bir muhabir çalıştığı The Austrian gazetesinde olayı saptırarak, savaş sırasında Anzak askerlerinin rom, Türk askerlerinin de bira içtiğini anlatan magazinsel bir haber yayınladı. Olayın Türk kamuoyuna yansıması üzerine devreye giren Arkeoloji Yüzey Araştırma Projesi Başkanı ve AÇASAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, Prof. Dr. Antonio Sagona ile görüştü. Atabay, "Sagona, yaptığı açıklamada sadece buluntuları paylaştığını, ancak ülkesinde yayınlanan The Austrian gazetesinde bu açıklamaların magazinleştirilerek haber yapıldığını söyledi. Muhabir, buluntular arasında rom ve bira şişelerinin yer almasından yola çıkarak Çanakkale Savaşları sırasında Anzak askerlerinin rom, Türk askerlerinin de bira içtiğine yer vermiş. Halbuki o tanıtım toplantısında bu tarz bir açıklama olmamış" dedi.

 

Arkeolojik yüzey araştırmaları sırasında bölgede buldukları malzemelerin koordinatlarını tespit ettiklerini, fotoğrafladıklarını, askerlerin bunları hangi amaçla kullandığını belirlemeye çalıştıklarını dile getiren Atabay, "Sahada yapılan araştırmalarda şu ana kadar 228 materyal bulduk. Bunların içerisinde bir bölgede de rom şişe parçaları ile üzerinde Konstantinapol ve Bomonti yazıları bulunan cam şişe ve teneke bira kutuları da var. Bira şişe ve teneke kutuları Alman komutanın himayesindeki 9'uncu Tümen komuta heyetinin bulunduğu karargahın yakınında bulundu. Ancak biz bunlara 'şu içmiştir, bu içmemiştir' diye bir yorum yapmadık. Sadece buluntunun nerede görüldüğünü kayıt altına aldık. Bunlar da bizim kayıtlarımızda, 220, 221 ve 222 no'lu kayıtlar olarak geçiyor ve yanında da Alman Subaylarının karargahlarının yanında diye yazıyor. Buluntuları da Çanakkale Boğaz Komutanlığı'na bağlı Deniz Müzesi'ne teslim ettik. Konu bundan ibaret. Çanakkale Savaşları ile ilgili anlatımlarda, Anzak askerlerinin çıkarma sırasında cesaretlenmek amacıyla mataralarına rom koyup içtikleri söylenir. Ama Türk askerinin bira kullandığına dair hiçbir kayıt yoktur. Zaten bizim anlayışımıza da terstir" dedi.

 

Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü olan 2015 yılına kadar arkeolojik yüzey araştırmasının devam edeceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Atabay, bu çalışmada elde edilecek bulguları savaşın arşiv belgeleriyle birleştirerek, bölgede 1915'ten günümüze kadar neler yaşandığını ve nasıl bir gelişim seyrettiğini ortaya koyacaklarını söyledi. Kültürel envanterin çıkarılmasının ardından bölgenin 3 boyutlu olarak haritalandırılacağını da anlattı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri