Bakanlar Kurulu'na bugün sunulması planlanan devlet memurlarına yönelik çalışmaların detayları ortaya çıkmaya başladı.
Çalışmaya göre üst düzey memurlar ve belediyelerdeki üst düzey yöneticiler hükümetle gelip hükümetle gidecekler. Reel sektörü yakından ilgilendiren teşviklerde de imzalar tamam, son sözü Meclis söyleyecek...
Sendikalar Yasası, İntibak, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, Memurlara Toplu sözleşme Yasasını çalışma hayatına kazandıran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bakanlığın, bugün Bakanlar Kurulu'na sunmayı planladığı devlet memurlarına yönelik çalışmaların detayları ortaya çıkmaya başladı.
Sistemin daha hızlı çalışabilmesi için Genel Müdür veya Müsteşar düzeyindeki görevlilerinin hükümetle gelip hükümetle gitmesi planlanıyor. Aynı uygulama belediyelerde de geçerli olacak.
Yetkililer kamu hizmetinin daha aktif ve verimli sürdürülebilmesi için bu çalışmaların yapıldığını belirttiler. Öte yandan Bakanlar Kurulu'na yapılacağı öğrenilen sunumda tüm sözleşmeli çalışanların durumu masaya yatırılacak ve hepsi için çözüm yolları tartışılacak. Bütün sözleşmeliler için tek bir çalışma yapılması planlanıyor.
TAŞERONA İYİ HABER
Bakanlığın diğer bir çalışması da taşeron olarak bilinen alt işverenlik uygulaması. Taşeron işçilerin sorunları üzerinde uzun süredir çalışan bakanlığın bazı kararlar aldığı öğrenildi. Buna göre özellikle kamu da çalışan taşeron işçilerle 5 yıl süreyle sözleşme yapılması ve 1 yıl sonunda toplu sözleşme yapma haklarının verilmesi öngörülüyor. Böylece işçilerin kıdem ve yıllık ücretli izinleri garanti altına alınacak.
Tazminat düzenlemesinin temelinde fon uygulamasının yer alacağı ve fonun aylık olarak işletileceği öğrenildi. Uzun yıllardır Türkiye'nin gündeminde olan taşeron işçi uygulamasının sorunlarına yönelik bu çalışmalarda bakanlık pek çok tarafla (sendikalar, dernekler, siyasi parti temsilcileri, odalar) uzun saatler süren görüşmelerde bulundu.
Fazla mesai ücretlerine düzen
Bu arada Bakanlar Kurulu'na yapılacak sunumda sözleşmeli 4/C'lilerin durumunun da ele alınacağı öğrenildi. Bakanlığın yaptığı bir çalışmada fazla mesai ücretleri üzerine yoğunlaştı. Yine edindiğimiz bilgilere göre KİT'lerde 6 aya kadar fazla mesai ücretinin verilebilmesi daha sonraki zaman için ise personel alımı uygulaması devreye sokulacak. Öte yandan Çalışma Bakanlığı'nın başta üniversite hastanelerinde yaşanan sorunları çözmek için Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle bir toplantı yaptığı da öğrenildi.
Teşvikte imzalar tamam
Yeni teşvik uygulamasıyla gelişmişlik endeksi dikkate alınmak suretiyle Bakanlar Kurulu'nun belirlediği illere, 6 puana kadar ilave prim indirimi getirilebilecek. Buna göre gelişmişlik endeksine göre yüzde 11'e varan prim mümkün olacak
- Uygulanacak illeri belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu'nda olacak.
- Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Kurum'a verilmesi,
- Hazine'ce karşılanmayan tutarın ödenmiş olması,
- Prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması.
- Sigortasız çalıştırıldığının tespiti veya çalışmadığı halde sahte bildirim yapıldığının tespiti sonucu 1 yıl teşvikten yararlanamaz. Öte yandan 5 puan indirimi, yurtdışında çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçiler için de uygulanacak.