Milli Muharip Uçak KAAN'ın ilk uçuş tarihi açıklandı

Türkiye'nin milli muharip uçağı KAAN'ın gökyüzüyle buluşacağı tarih belli oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, KAAN'ın ilk uçuşunun yapılacağı tarihi açıkladı ve ardından Türk savunma sanayisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, katıldığı bir televizyon programında teknoloji alanındaki son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi'nin önemine vurgu yaparken, MMU KAAN'ın ilk uçuş tarihi konusunda bilgi paylaştı.

Bakan Kacır, "2028-2029'da Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 20 adet KAAN teslim edilecek. KAAN'ın uçuşa geçişi için geri sayıyoruz. Ümit ediyoruz ki Türkiye Yüzyılı'nın ilk aylarında KAAN'ı gökyüzünde göreceğiz. Tüm geliştirme süreçlerinin 4-5 yıl içinde tamamlanması bekleniyor" dedi.

"Biz bugün HÜRKUŞ’u HÜRJET’i üretiyoruz. ANKA, GÖKBEY, ATAK gökyüzünü çelik kanatlarla donatıyoruz" diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "10-15 yıl içinde insanlı havacılık harp sahasından kalkmış olacak. 100 gemimiz bugün Boğaz’dan geçecek" ifadesini de kullandı.

MMU KAAN NEDİR?
TUSAŞ, Milli Muharip Uçak (MMU) Geliştirme Projesi'nde baş yüklenici konumunda bulunuyor. KAAN olarak da bilinen TF-X, Türkiye'nin yeni nesil yerli ve milli savaş uçağıdır. Türk sanayisinin planına göre, 2030'lu yıllardan itibaren aşamalı olarak F-16'ların yerini alarak Türk Hava Kuvvetleri'nde hizmet vermeyi hedefliyor. Ayrıca, KAAN'ın 2070 yılına kadar Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alması öngörülüyor.

TF-X'in seri üretimine 2020'li yılların sonunda geçilmesi planlanıyor. Milli Muharip Uçak 'KAAN' ‘beşinci nesil çok rollü savaş uçağı’ olarak tanımlanıyor ve hava-havanın yanı sıra hava-yer muharebelerinde de aktif olarak kullanılacağı aktarılıyor. Bununla birlikte, Milli Muharip Uçak projesi Türkiye’yi savaş uçaklarının üretimi konusunda önemli bir noktaya taşıyacak. Türkiye, ABD, Rusya ve Çin'in ardından bu alanda altyapı ve teknoloji geliştirebilen ülkeler arasına adını yazdıracak.

MMU KAAN'IN ÖZELLİKLERİ
MMU'nun özellikleri arasında, MMU projesinin yeni nesil bir uçak için gerekliliği olan düşük algılanabilirlik, iç silah bölmesi, üstün manevra kabiliyeti, gelişmiş durumsal farkındalık ve sensör birleşimi gibi kritik teknolojik öğeler bulunuyor.

Kaan, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan diğer savaş uçakları, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) gibi platformlarla entegre şekilde çalışabilir ve üretilecek uçakların 2070'lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde aktif olması planlanıyor.

TUSAŞ tarafından geliştirilen beşinci nesil çok yönlü savaş uçağı MMU, yüksek hayatta kalma yeteneğine sahip güçlü ve esnek bir platform. Ayrıca, Milli Muharip Uçak'ın kokpit tasarımı, beşinci nesil savaş uçaklarının gereksinim duyduğu yeteneklere sahip olup pilotun iş yükünü en aza indirecek şekilde tasarlanmış durumda.

Milli Muharip Uçak, hava hakimiyetindeki üstünlüğünü ise; Yeni Silahlarla Arttırılmış Havadan Havaya Muharebe Menzili, Yüksek/Süpersonik Hızda Dahili Silah Yuvalarından Hassas ve Tam Vuruş ve Yapay Zekâ ve Nöral Ağ Desteğiyle Arttırılmış Muharebe Gücü ile sağlayacak.

Milli Muharip Uçak'ın MUM-T (Manned Unmanned Teaming / İnsanlı İnsansız Ekip) yeteneğini en yüksek verimlilikle kullanması planlanıyor. Bu nedenle, muharip uçağa eklenecek koltukla birlikte arka koltuktaki pilot, Bayraktar Kızılelma’da olduğu gibi insansız hava araçlarını yönetebilecek.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri