Namazın önündeki engeller kalkıyor

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, camileri engellilere de uygun hale getirmek için yeni bir proje başlattıklarını duyurdu.Görmez, bu kapsamda her ilde en az birkaç camiye görme engelliler için izli yollar, özel dokuma halılar, işitme engelliler için i

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, camileri engellilere de uygun hale getirmek için yeni bir proje başlattıklarını duyurdu.

Görmez, bu kapsamda her ilde en az birkaç camiye görme engelliler için izli yollar, özel dokuma halılar, işitme engelliler için ise cami minarelerine vakit, cuma ve bayram namazlarının görsel olarak algılanmasını sağlayacak led ışık sistemi kurulacağını söyledi. 
 
Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısı ile Kocatepe Camii'nde bir program düzenledi. Camilerin engellilere uygun hale getirilmesi için yeni bir projenin de start aldığı programa şarkıcı Metin Şentürk, Eski AK Parti Milletvekili Lokman Ayva ile birlikte sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören, engelli mehter takımının gösterisi ile başladı. Mehter takımı üyeleri, sempatik tavırları ile de büyük beğeni topladı.
 
Programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, camilerin inşası sırasında engelli vatandaşların unutulmasının büyük bir kusur olduğunun altını çizdi.
 
Engellilerin hayıtını kolaylaştırmanın toplumsal bir farz-ı kifaye olduğunu vurgulayan Görmez, "Bu işi devlet yapmadığı zaman, bireyler özveri ile sadece Allah rızası için, hak olduğu için yapmadığı zaman toplumun tüm bireyleri bundan sorumlu olur." diye konuştu. 
 
Görmez, her şehirde en az birkaç camiyi her türlü engelli vatandaşın ulaşarak rahatça ibadet edebileceği hale getirmek için Engelsiz Erişilebilir Cami projesini bir seferberlik ruhu ile başlattıklarını aktardı. 
 
CAMİLER İÇİN ENGELLİLERE YÖNELİK STANDARTLAR BELİRLENDİ 
Türkiye'de yaklaşık 8 milyon engelli bulunduğuna dikkat çeken Görmez, "Camiler yapılırken bugün yaklaşık 8 milyonu bulan engelli kardeşlerimizi yok saymak başta Diyanet olmak üzere hepimizin kusurudur.
 
Bundan böyle her il ve ilçede en az bir veya birkaç cami olmak üzere camilerimizin şu standartları taşıması zorunlu olacak: Ortopedik engelliler için özel asansör, tekerlekli sandalye ile camiye giriş ve saf tutabilme, engelli tuvaleti, görme engelliler için izli yollar, özel dokuma halılar, iç ve dış engelsiz alanlar ve yönlendirme işaretleri, işitme engelliler için sesi yükselten loop induction sistemi, hutbe yazı projeksiyon sistemi ve ezan uyarı ışıkları.
 
Ayrıca işitme engelliler için caminin minaresine led ışık sistemi ile vakit, Cuma, bayram ezanlarının görsel olarak algılanması sağlanacaktır. Camilerde görme engelliler için, izli yolu olan özel dokuma halılar bulundurulacaktır. Bu sayede cemaat camide rahatça saf tutabilecektir." şeklinde konuştu. 
 
Görmez, dünyanın en kapsamlı işaret dili ile dini kavramlar sözlüğünün de hazırlandığı müjdesini verdi. 
Engelsiz cami projesi ile belirlenen diğer bazı hedefler şöyle: 
 
-Avluda kullanılan hissedilebilir karolar ve duvara monte edilen yön bulmayı sağlayacak tutamaç ile görme engelliler rahatça yönlerini bulabilecek. 
 
-Ortopedik engelliler için kadın ve erkek tuvaletleri bulunacak; tekerlekli sandalye kullananlar için abdest alma yeri hazırlanacak. 
 
-Tarihi camilerde, tarihi yapıya dokunmadan merdiven basamaklarına monte edilen özel tasarım güvenlikli taşıma sistemi oluşturulacak. 
 
-Tekerlekli sandalye kullanan cemaat, araçları ile camide saf tutabilecek. 
 
-Camilerde Braille Kuran-ı Kerim, Braille Kuran-ı Kerim meali, Braille Elif Ba ile yazılmış dini kitaplar bulunacak. 
 
-Görme Engelliler için hazırlanan Gören Kalpler adındaki CD ilmihal, tüm camilerde bulunacak.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri