Gazetecilere Özgür Platformuna destek veren Uluslararası Basın Kuruluşlarının Temsilcileri, dün OdaTv davasının ilk duruşmasını takip ettikten sonra bugün de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde tutuklu gazetecilerin yakınlarıyla bir araya geldi. Toplantının açılışı konuşmasını Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi yaptı. İpekçi, "Cezaevindeki meslektaşlarımız terörist olarak suçlanıyor. Biz çok iyi biliyoruz ki onlar, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklular" dedi.
AVRUPALI GAZETECİLERDEN DESTEK
Toplantıda söz alan Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanı Arne Konig, 2002 yılında da Türkiye’ye geldiğini ve o günden bugüne durumun daha da kötüye gittiğini gözlemlediğini söyledi. Konig, "O dönemde 40 gazeteci hapisdeydi. Şimdi 63 gazeteci hapiste. Avrupa’da da Basın özgürlüğü açısından durum pek parlak değil ama orada tutuklu gazeteci yok" şeklinde konuştu.
Avrupa Parlamentosu Basın Özgürlüğü Danışmanı Steven Ellis de Türkiye’deki gazetecilerle dayanışma içinde olacağız. Dünyanın burada olup bitenlerden haberdar olmasını sağlayacağız" dedi. Toplantıda hazır bulunan çeşitli davalardan tutuklu olan gazetecilerin yakınları da yaşadıkları anlattı. Devrimci karargah davasından tutuklu yargılanan Bilim ve Gelecek Dergisi Yazarı Gazeteci Boha Okar’ın eşi, Suzan Yılmaz Okar F tipi cezaevinde yatan eşine bir çiçek bile gönderemedeğini söyledi.
CEZAEVİNDEKİ GÖRÜŞTEN GELDİ
Gazeteci Nedim Şener’in eşi Vecide Şenel de cezaevinde eşiyle görüştükten sonra TGC’nin Çağaloğlu’ndaki merkezinde yapılan toplantıya geldi. Şener, Çarşamba günleri, görüşten sonra kendini kötü hissettiğini. Ama uluaslararası gazeteci örgütlerinin temsilcileri için buraya geldiğini söyledi.
ŞENER’E SAZ YASAĞI
Nedim Şener ve bazı arkadaşlarının vakit geçirmek için saz çalma etkinliğine katılmak istediklerini ancak cezaevi yönetiminin buna izin vermediğini aktaran Vecide Şener, Cezaevi yönetiminin buna gerekçe olarak Nedim Şener’i diğer hükümlülerden koruyamayacaklarını gösterdiğini aktardı. Şener, "Diğer hükümlülerden benim eşimi koruyamayan bir sistem nasıl olabilir? " diye sordu.
VECİDE ŞENEL: EŞİM PEŞİNDEN GİTTİĞİ ADALETİN KURBANI OLDU
Eşinin tutuklu olduğunu hükümlü olmadığını vurgulayan Şener, " Bu ülkede hükümlülerle tutuklular neden aynı kategoride" diye sordu. Dünya Bankası başkanının kısa bir süre tutuklu kaldıktan sonra mahkeme karşısına çıkarılıp serbest kaldığını örnek gösteren Şener, " Dün 6 aydan sonraki ilk duruşmadaki karışılıktan sonra hiçbir şeyden emin değilim" şeklinde konuştu. Şener eşinin adaleti ve hukuku ararken adaletsizliğe ve hukuksuzluğa uğradığını sözlerine ekledi.
BALBAY’DAN MEKTUP
Toplantıya katılan tutukla gazeteci Mustafa Balbay’ın kardeşi Suat Balbay da ağabeyinin cezaevinden yazdığı mektubu okudu. Balbay mektubunda şu ifadelere yer verdi.: " Bir gazetecinin arşivinden suç üretmeye giriştiğinde istediğinizi suçlu ilan edebilirsiniz. Türkiye’de olan budur. Gazetecilik evrensel mesleklerdir biridir. Bir ülkede kısıtlandığında diğe ülkelerde etkilenecektir". Balbay kendilerine teşekkür eden yabancı meslektaşlarına teşekkür ettikten sonra Mektubuna parmaklarının ardından özgür bir dünya özlemiyle " ifadesiyle son verdi.