Türkiye’nin ilk nükleer santralının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan ÇED raporunun ayrıntıları ortaya çıktı.
ÇED raporunda, Japonya’da yaşanan Fukuşima olayından ders çıkarıldığı belirtilerek, santrala otomatik soğutma sistemi kurulacağı belirtildi. Tsunami riski bulunmadığı tespit edilirken, santral, gelgit akıntılarına karşı yükseğe kurulacak. Rapora göre, Mersin’de kurulacak santral, F4 gibi bir savaş uçağının çarpmasına karşı dayanacak ancak Boeing gibi bir yolcu uçağı çarpınca faaliyetini durduracak. Rapora göre 20 ton ağırlığında ve 215 m/s hızda bir Phantom RF-4E uçağının çarpması ihtimaline karşı da güvenlik gereksinimleri oluşturuldu. Santralın tasarımı, böyle bir etkiyi tolere ediyor. 400 ton ağırlığında ve 200 m/s hızda bir Boeing 747-400 uçağının çarpması ve bu çarpmaya bağlı yakıt alevlenmesi ise Tasarım Ötesi Olay olarak değerlendirildi. Böyle bir kaza anında santralın çalışması duracak. Fukuşima olayından çıkarılan dersler teknik tasarım aşamasında nihai olarak dikkate alınacak. Ana soğutma suyu sistemi, açık deniz suyu ile sağlanacak.
9 ŞİDDETİNDE DEPREMDE GÜVENLİ OLARAK KAPANIYOR
Akkuyu’da kurulacak olan nükleer santral, 8 şiddetinde depreme dayanacak, 9 şiddetinde bir deprem anında ise güvenli olarak kapanacak. Santralda iç ve dış olmak üzere iki korunak sistemi olacak. İç korunak, sızdırmazlık çelik astarlı ön gerilimli betondan yapılacak.
ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ
Akkuyu‘daki santralın güvenliğini sağlamak için kıyı şeridi dahil olmak üzere proje sahası ‘Askeri Yasak Bölgeler ve Özel Güvenlik Bölgeleri Yönetmeliği’ uyarınca “Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edilecek.