OECD üyesi Türkiye en güçlü aday

 Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) Bakanlar Konseyi başkanlığına aday oldu. Başkanlık için en büyük favori Türkiye. G-20 ekonomi bakanları toplantısı için Paris'te bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, krizde bankacılık sektörün

 

Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) Bakanlar Konseyi başkanlığına aday oldu. Başkanlık için en büyük favori Türkiye. G-20 ekonomi bakanları toplantısı için Paris'te bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, krizde bankacılık sektörüne müdahale etmeyen tek OECD üyesi Türkiye'nin, tecrübelerini diğer ülkelerle paylaşacağını söyledi.Küresel piyasalarda belirsizlik sürerken, başarılı performansıyla dikkat çeken Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) Bakanlar Konseyi 2012 dönem başkanlığına aday oldu. Türkiye'nin adaylığını Paris'te açıklayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel krizin yaşandığı bir dönemde Türkiye'nin tecrübelerini diğer ülkelerle de paylaşacaklarını ifade etti. Türkiye, 2012 dönem başkanlığı için en güçlü aday konumunda.

G-20 ekonomi bakanları toplantısı için Paris'te bulunan Babacan, Türk gazetecilerle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında, OECD'nin ay sonunda kararını vermesini beklediklerini kaydetti. Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin adaylığı üzerinde bir mutabakat oluştuğunu kaydediyor. OECD ülkeleri içinde en başarılı ekonomik göstergelere sahip Türkiye'nin adaylığına diğer üye ülkelerin de sıcak baktığı belirtiliyor. Perşembe günü OECD'de konuşan Babacan'a en çok Türkiye'nin finansal krizle mücadele yöntemleri ve Türkiye'nin Kuzey Afrika'da izlediği aktif politika soruldu. Babacan, küresel ekonomik krizde bankacılık sektörüne müdahale etmeyen tek OECD üyesi konumundaki Türkiye'nin, tecrübelerini diğer ülkelerle de paylaşacağını dile getirdi. Türkiye'nin, ekonomik başarısıyla OECD'de örnek ülke olarak gösterildiğini ifade eden Babacan, "Tarihin enteresan bir dönemindeyiz. Türkiye ekonomik göstergeleriyle, OECD'de farklı bir gezegen gibi değerlendiriliyor. Diğer ülkeler yıl sonunu getirebilmek için 3 aylık hesaplar yaparken, bizim Orta Vadeli Program'ımızı açıklamış olmamız, konuştuğumuz gündemler diğer ülkeleri şaşırtıyor." dedi.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin yer aldığı G-20, Paris'teki toplantıda Euro Bölgesi'ndeki krizi masaya yatırıyor. G-20 maliye bakanları ve merkez bankaları başkanlarının katıldığı finans toplantısında, Avrupa'nın borç krizinden kalıcı şekilde kurtulması için hazırlanan planın taslağının oluşturulması amaçlanıyor. 3 ve 4 Kasım'da G-20 liderlerinin de katılımıyla Fransa'nın Cannes şehrinde yapılacak zirvede kalıcı çözümler içeren 'kurtarma planı'nın onaylanması bekleniyor. Ancak, dün Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Karslruhe şehrinde yaptığı 'çözümün bir gecede sağlanamayacağı' yönündeki açıklama Paris'teki G-20 toplantısını da olumsuz etkiledi. Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Cannes'daki zirvede kalıcı çözüm sözü vermesinin ardından piyasalardaki beklentiler artmıştı. Sarkozy ve Merkel, geçen hafta Berlin'de Avrupa bankalarının sermayelerinin güçlendirilmesine ve Euro Bölgesi'nde ekonomik eşgüdümü hızlandırmaya yönelik karar verdiklerini açıklamıştı. Merkel'in G-20 toplantısında yaptığı açıklama, Almanya-Fransa ikilisinin çözüm reçetesiyle ilgili beklentilerin azalmasına sebep oldu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri