Öğretmen atamalarında yeni dönem! KPSS devri sona erdi

2025’te öğretmenler için KPSS olmayacak... Açıklama Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den geldi. Öğretmen adayları yeni yıldan itibaren Akademi Giriş Sınavı'na (AGS) girecek. İşte ilk defa 13 Temmuz 2025'te yapılması planlanan sınavın ayrıntıları...

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen adayları için Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) yerine Akademi Giriş Sınavı’nın (AGS) getirildiğini duyurdu. Yeni sınav sistemiyle adaylar, Milli Eğitim Akademisi’ne kabul edilerek eğitim aldıktan sonra öğretmen olarak atanacak.

İlk AGS, 13 Temmuz 2025’te Yapılacak

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AGS’nin ilk sınavının 13 Temmuz 2025’te gerçekleştirileceğini açıkladı. Bakan Tekin, “2025 yılı itibarıyla öğretmen adaylarımız KPSS’ye girmeyecek. Yeni sistemde sonuçlar doğrultusunda Milli Eğitim Akademisi’ne giriş süreci başlatılacak. Akademide eğitimlerini tamamlayan öğretmen adayları, ardından atamaları gerçekleştirilerek istihdam edilecek. AGS, içerik açısından KPSS’den farklılıklar barındıracak. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın onayladığı programlar sınavın bir parçası olacak” dedi.

AGS İki Oturumda Gerçekleştirilecek

Yeni sınav sistemi, 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere iki oturumda yapılacak.

Biyoloji, Coğrafya, Fen Bilimleri, Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Tarih, Sınıf Öğretmenliği gibi branşlarda, AGS puanının %50’si ile ÖABT puanının %50’si toplanarak MEB-AGS puanı belirlenecek. Yabancı Dil Öğretmenlikleri için ise AGS puanının %50’si ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) puanının %50’si esas alınarak puan hesaplanacak. YDS’de adayların aynı yıl ve AGS’den önce girdikleri en yüksek puan dikkate alınacak.

AGS ve ÖABT’nin İçeriği

AGS sınavında öğretmen adaylarına toplam 80 soru yöneltilecek. Bu oturumun kapsamı şu konuları içerecek:

Sözel ve sayısal yetenek,

Tarih,

Türkiye coğrafyası,

Eğitimin temelleri,

Türk milli eğitim sistemi ve mevzuatı (Anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu).

ÖABT oturumu ise adayların alan bilgisine yönelik 50 sorudan oluşacak.

Yabancı Dil ve Diğer Branşlar İçin Puanlama Sistemi

Yabancı dil öğretmenliği için MEB-AGS puanı hesaplanırken AGS puanının %50’si ile YDS puanının %50’si toplanacak. ÖABT veya YDS’nin uygulanmayacağı diğer branşlarda ise MEB-AGS puanı yalnızca AGS üzerinden belirlenecek.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri