Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni eğitim-öğretim döneminde okullarda uyuşturucu kullanımına ilişkin sıkı önlemler aldıklarını belirterek, "Velilerimiz de öğretmenlerimiz de öğrencilerimiz de bu haftadan itibaren okul çevrelerinde özellikle bu konuda uzman ekiplerin görevlendirildiği ve çok sıkı bir tarassut (gözetleme) altında tutulduğunu bilecekler. 'Narkotimler' diyoruz bunlara" dedi.
AA Editör Masası'na dün konuk olan Avcı, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile editörlerin eğitim gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.
Bakan Avcı, yeni eğitim-öğretim yılında bütün öğrenci, öğretmen ve velilere sağlık, huzur, mutluluk ve başarılar diledi.
Yeni eğitim-öğretim yılında bonzai ile mücadele konusunda okullarda uygulanacak eylem planlarının neler olduğu sorulan Avcı, bonzai ile mücadele konusunda bakanlıklar arası bir kurul oluşturulduğunu anımsattı.
Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonunda İçişleri, Adalet, Gençlik Spor, Aile ve Sosyal Politikalar ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın biraraya gelerek bir eylem planı üzerinde çalıştığını dile getiren Avcı, çalışmanın sadece okullarda değil, tüm Türkiye'de mücadeleyi içerdiğini anlattı. Okulların açılması nedeniyle bu yıl konunun pilot olarak okullar üzerinde yoğunlaştırıldığını aktaran Avcı, çalışmaları için İçişleri Bakanlığı'na teşekkür etti.
Avcı, şöyle konuştu:
"Velilerimiz de öğretmenlerimiz de öğrencilerimiz de bu haftadan itibaren okul çevrelerinde özellikle bu konuda uzman ekiplerin görevlendirildiği ve çok sıkı bir tarassut (gözetleme) altında tutulduğunu bilecekler. 'Narkotimler' diyoruz bunlara. Bir kısmı sivil olacak tabii. Ama okul çevrelerinde yuvalanmış olan, yuvalanmak isteyen belli yerlerde mekan tutan kötü niyetli kişilere karşı çok acımasız bir mücadele kampanyası başlatıyoruz. Bununla ilgili olarak da ayrıca çevre esnafı ve vatandaşlarımızın da desteğini sağlayacak bağlantılar kuruluyor.
Ben buradan okul çevrelerinde çalışan esnafımıza, bu konularda emniyetimize polisimize, okul yönetimlerimize yardımcı olmalarını rica ediyorum. Okullarımızı ve çevrelerini bu insanlara dar edecek bir kampanya bu eğitim öğretim yılından itibaren başlayacak inşallah."
-Yeni eğitim dönemindeki yenilikler
Bakan Avcı, yeni eğitim-öğretim yılında öğrencileri bekleyen yeniliklere ilişkin bir başka soru üzerine, pek çok alanda pek çok yeni uygulamanın başlatılacağını bildirdi.
Bu yenilikler arasında uyuşturucuyla mücadelede ekiplerin kurulması, okul çevrelerinin güvenlik altına alınması, okul güvenliği meselesi, okullardaki iç güvenlik meselesi gibi konu başlıklarının bulunduğunu aktaran Avcı, "Okullarda her türlü güvenlik önleminin alınması için gerekli uyarıları yaptık. Hangi standartlarda ne yapmaları gerektiğini ayrıca bildirdik" dedi.
Yeni dönemde değiştirilen pek çok kitabın bulunduğuna işaret eden Avcı, "Yeni ders çizelgeleri var. Onların dağıtımına da başladık. İnşallah çocuklar onları 15'inde sıralarının üzerinde bulacaklar. Ama müfredatın dönüştürülmesi çalışmalarımız sürüyor. Bunlar, hem lüzumsuz bilgilerin ayıklanması ve çocuklara daha gerçekçi, gerçekten öğretebileceğimiz konulardan oluşan müfredatların hazırlanması bağlamında sürdürüyoruz. Hem de kitaplarımızın ders materyallerimizin fiziki durumlarını iyileştirmek için sürdürüyoruz" açıklamasında bulundu.
Tablet bilgisayar sayısının sorulmasına ilişkin soruya karşılık Avcı, bu yıl 3 bin 657 okulda 84 bin 921 sınıfta etkileşimli tahtanın ve 737 bin 800 tablet bilgisayarın dağıtıldığını söyledi. Üç yıl içinde bunu 10 milyonun üzerine çıkaracak bir planlama içinde olduklarını belirten Avcı, projenin sadece tablet ve etkileşimli tahta projesi olmadığını, aynı zamanda müfredatla çok yakından ilgili olduğunu vurguladı.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, FATİH projesinin dünyadaki en iddialı proje olduğunu vurgulayarak, "Proje zihniyet dönüşümü gerektiriyor, bunu yaptığınız zaman zihniyet dönüşüyor. Bu bakımdan çok önemli" dedi.