Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın ortak yürüttüğü yoksulluk yardımına yönelik araştırmada, Türkiye’de 25-45 yaş arasında 150 bin erkeğin çalışmayıp devletten yardım aldığı ortaya çıktı
YOKSULLUK sisteminin yeniden tanımlanması ve sosyal yardımların buna göre çeşitlendirilmesine yönelik TÜBİTAK’la yürütülen çalışma tamamlanırken, devletten yardım alan 5 milyon hane de sil baştan incelendi. 25-45 yaş aralığında çalışabilecek durumda olan fakat yardım aldığı için işe gitmeyen 150 bin erkek olduğunu saptayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı düğmeye bastı. 20 bin erkeğin yardımı kesildi, işe başlatıldı. 58 bin kişi ise meslek kurslarına yönlendirildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile TÜBİTAK eliyle yürütülen yoksulluk puanlama sistemi uygulamasında, sosyal yardımlara “çalışabilme” kıstasının getirilmesi için çalışma başlatıldı. Vatandaşın yardıma alışarak iş hayatından kendini çekmesini önlemek için çalışabilir durumda olan ve sosyal yardım alan kişilerin meslek edindirilmesine öncelik verilecek.
20 BİNİNE İŞ BULUNDU
Sosyal yardımların fazla verilmesinin kişileri istihdamdan uzaklaştırdığını saptayan bakanlık, yeni sosyal yardım sisteminde çalışabilecek, genç durumdaki kişileri tek tek saptayacak. Bu kişilere yardım vermenin şartı, “meslek kurslarına gitmek” olacak. Kursa gidip iş bulanlar yardım sisteminden çıkarılacak. Bu çerçevede 150 bin erkeğin çalışabilecek durumda iken sosyal yardımlarla hayatını sürdürdüğünü tespit eden bakanlık, ilk etapta bu kişilerin 20 binini işe başlattı ve yardımlarını kesti. 58 bin kişi ise şu an meslek kurslarına devam ediyor.