Orhan Aydın KTÜ Rektörlüğüne adaylığını açıkladı

Haber61/Haber Servisi - KTÜ Rektör Adayı Prof.Dr. Orhan Aydın KTÜ Rektörlüğüne adaylığını açıkladı.  Zorlu Granda Otel’de düzenlenen basın toplantısında şunları kaydetti; Karadeniz Teknik Üniversitesi 2016-2020 dönemi için rektör adaylığımı açıkladığım bu

Haber61/Haber Servisi - KTÜ Rektör Adayı Prof.Dr. Orhan Aydın KTÜ Rektörlüğüne adaylığını açıkladı. 

Zorlu Granda Otel’de düzenlenen basın toplantısında şunları kaydetti;

Karadeniz Teknik Üniversitesi 2016-2020 dönemi için rektör adaylığımı açıkladığım bugünde toplantıma katılarak beni onurlandırdığınız için şükranlarımı sunuyor, hepinizi en kalbi duygularla selamlıyorum.

ANKARA VE İSTANBUL DIŞINDA İLK ÜNİVERSİTE

Bildiğiniz gibi üniversitemiz 1955 yılında kurulmuş ve 1963 yılında eğitim-öğretime başlamıştır. 1955 yılında, üniversitemiz ülkemizin dördüncü üniversitesi olarak kurulmuştur. Kurulduğu yıl itibarıyla İstanbul ve Ankara dışında kurulan ilk üniversitedir. Bu bizim için, Trabzon’umuz için çok büyük bir onurdur. Kuruluşundan bugüne emeği geçenlerden ahirete intikal edenleri rahmetle ve hayatta olanları minnetle anıyorum.

DEĞİŞİM VE YENİLENME ZAMANI

Bugün artık her ilimizde bir üniversite var. Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük metropollerde çok sayıda devlet ve vakıf üniversitesi mevcut. Öğrenci tercihleri, mezunlarımızın memnuniyeti ve prestiji, akademik ve idari personelimizin aidiyet duygusu ve memnuniyeti ve şüphesiz yaşadığımız il, bölge ve ülkemizin beklentileri açısından çok daha iyi yerlerde olmamız gerekiyor ve bunun farkındayız. Üniversitemiz giderek içine kapanmış, yerelleşmiş, değişim ve gelişmelere ayak uyduramamış, kaynaklarını çeşitlendirerek artıramamış, kurumsallaşamamış, geleneklerini oluşturamamış, olması gereken konumdan giderek uzaklaşmış (üniversite sıralamaları) ve hepsinden önemlisi umudunu ve heyecanını önemli ölçüde kaybetmiştir. Üniversitemizin imajını iyileştirmek istiyoruz. Bu potansiyelin üniversitemizde var olduğuna inanıyorum. Yapmamız gereken, herkesin kalplerine ve zihinlerine işlemiş daha iyi bir KTÜ tasavvurunda hep birlikte kenetlenmek. Mevcut durumuzu var olan gelişmeler, değişen ve çeşitlenerek artan ihtiyaçlar, beklentiler ve üniversitenin varoluş felsefesine uygun olarak bütün paydaşlarımızla birlikte en iyi şekilde ortaya koyarak; bizlere yol gösterecek stratejileri ve politikaları belirleyeceğiz. Alışkanlıklarımızı, ilişkilerimizi, yaptıklarımızı, yöntemlerimizi ve hedeflerimizi gözden geçirmek zorundayız. KTÜ, yeniden, kuruluşundaki o geniş ufka da uygun olarak yenilenmeli ve yeni hedeflere koşmalıdır.

REKTÖRLÜK SEÇİMLERİ

Üniversitelerimizde dört yılda bir rektörlük seçimleri yapılmaktadır. Rektörümüzün görev süresi 6 Ağustos 2016’da sona erecek ve bu tarih öncesinde (muhtemelen Haziran ayının ilk yarısında) Rektörlük seçimi yapılacaktır. Profesör ünvanlı her öğretim üyesinin aday olabileceği bu sürecin KTÜ adına yaraşır şekilde gerçekleşmesini ve üniversitemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.

KOŞMAYA DEVAM

Bundan dört yıl önce sizlerle yine bir araya gelmiştik. Bir önceki dönem de aday olmuştum. Bilgi birikimim, idari tecrübem, heyecanım, hayallerim ve mesai arkadaşlarımın desteği beni adaylığa taşımıştı. Süreç içinde elimden geleni yapmış, “sa’ye sarılmış, hikmete râm olmuştum”. Bu işler nasip meselesi. Sezai Karakoç, Şahdamar şiirinin bir dizesinde “Biz koşu bittikten sonra da koşan atlarız” der. O süreçten sonra da koşmaya devam ettim. Bir yandan akademik çalışmalarımı sürdürürken; diğer bir yandan da Ankara’da YÖK’te haftanın belirli günleri danışman olarak görev yaptım. Bu süreçte kendimi daha da geliştirdim. Üniversitemizin yakın, orta ve uzun vadedeki gelişimini olumlu etkileyebilecek bilgi birikimine ve ilişkiler ağına eriştim. Üniversitemiz için örnek olabilecek iyi uygulama örneklerini gördüm. Şimdi gördüklerimizden ve öğrendiklerimizden üniversitemize özgün uygulamalar, politikalar ve projeler geliştirerek; üniversitemizi ülkemizin önde gelen üniversitelerinden biri yapma zamanı.

DAHA İYİSİ İÇİN EMİN ADIMLARLA

Yaptığım istişareler neticesinde oluşan ortak iradeye de uygun davranarak bu sürece bir aday olarak katkı koymaya karar verdim. Bu süreçte aday olmanın medeni cesaretten öte bir sorumluluk olduğuna inanıyorum. Hedefimiz bulunduğu konumdan çok daha ötelerde (kuruluş tarihi ve potansiyeline göre hak ettiği yerde) bir KTÜ. Daha iyiyi arıyoruz. Bu süreci de daha iyiye ulaşma adına önemli bir fırsat olarak görüyorum. Daha iyi bir konuma ulaşma hedefi olmayanların mevcut konumunu da koruyamayacakları da aşikârdır. Bizler bu zamana kadar edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübe, heyecan, enerji, hizmet aşkı ve hayallerimizle çok daha iyisini başaracağımıza bütün kalbimizle inanıyor ve kendimize güveniyoruz. Bugün, aklın ve kalbin ortak ikliminin rehberliğinde, umutla ve yürekle çok daha güçlü yürüyoruz.

GÜÇLÜ KTÜ - GÜÇLÜ TRABZON/TÜRKİYE

Her geçen gün giderek daha da güçlenen Türkiye idealinde üniversitelere çok önemli görevler düşmektedir. Mevcut durumumuzu gözden geçirmeli ve gidişatı sorgulamalıyız. 2023 vizyonu başta olmak üzere ülkemizin temel uluslararası, ulusal ve bölgesel stratejilerinde kendimizi konumlandırmalı ve aktif rol almalıyız. Önemli bir coğrafyada yaşıyoruz. İbn-i Haldun, “Coğrafya kaderdir” der. İbrahim Tenekeci, bir yazısında; “Anadolu, Malazgirt’ten bu yana kader birliği yapanlar için gelinen son noktadır ve gidilecek, kalınacak başka yer yoktur. Dolayısıyla, çıkmaz sokağımızdır” diye yazmıştı. Bu topraklarda güçlü olmak zorundayız. Güçlü ve refah düzeyi yüksek bir Türkiye’nin güçlü üniversitelere ihtiyacı var. Üniversite olarak, bir yandan ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü yetiştirirken, diğer yandan da ürettiğimiz nitelikli çıktılarla ülkemizin her alandaki gelişimine katkı sağlamalıyız. Trabzon’umuz kaderi bu coğrafya. Görüyoruz ki tarihi ipek yolunun geçiş noktalarından biri olan bu coğrafyanın önemi yakın gelecekte daha da artacak. Hazırlıklı olmalıyız. Trabzon olarak, KTÜ olarak; yaşadığımız bu coğrafyanın bize yüklediği sorumluluktan, kaderden kaçamayız.

Bakanımızla, milletvekillerimizle, Valimizle, belediye başkanlarımızla, oda/borsa ve birliklerimizle, diğer kamu kuruluşlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, meslek odalarımızla, siz değerli basın mensuplarımızla ve bu kentin zeki ve çalışkan halkı ile inşallah Trabzon’umuzu hak ettiği yere getirmek için işbirliği halinde var gücümüzle çalışacağız. Eğitim, sağlık, spor, kültür, sanat, ticaret, sanayi, turizm, tarım, ulaşım, kentleşme ve daha birçok alanda üreteceğimiz projeler ve birlikte yapacağımız çalışmalarla bu kenti daha yaşanabilir ve yaşam kalitesi yüksek bir kente dönüştüreceğiz. Üniversite, değişim, dönüşüm ve yenilenme sürecinin en önemli aktörü olmaya hazırdır. Bu sürecin; üniversitemiz, Trabzon’umuz, ülkemiz ve tüm insanlık adına hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Sözlerime son verirken, burada bulunmak ve beni dinlemek inceliğini gösterdiğiniz için hepinize şükranlarımı sunuyorum.

 

"ORHAN AYDIN KİMDİR?" 2. SAYFADA

ORHAN AYDIN KİMDİR?

Orhan Aydın, 2016-2020 dönemi için KTÜ’nün yeni rektörü olmaya aday. Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Termodinamik Anabilim Dalı öğretim üyelerinden olan Aydın, 2007 yılında profesör unvanını aldı. Yönetiminde altı doktora ve beş yüksek lisans tezi tamamlandı. AB, TÜBİTAK, DPT, TÜBA ve Sanayi Bakanlığı destekli projelerde yürütücü, araştırmacı ve danışman olarak görev aldı. Halihazırda devam etmekte olan iki TÜBİTAK 1001 proje yürütücülüğü mevcuttur. 1999-2001 ve 2003-2004 yılları arasında dünyaca ünlü University of Michigan (Ann Arbor)'da doktora sonrası araştırmacı (post-doc) ve misafir öğretim üyesi olarak görev yapan Aydın, bu süre içerisinde söz konusu üniversitede lisans seviyesinde dersler verdi ve NSF, NASA ve Ford Motor Co. destekli projelerde çalıştı.

Aydın'ın, yüze yakın uluslararası saygın dergide yayınlanmış makalesi, uluslararası saygın bir yayınevi tarafından basılan bir kitap bölümü, çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı bildirisi mevcuttur. Bu eserlerine bu zamana kadar 1500/2600 civarında (Web of Science/ Google Scholar) atıf yapılan Aydın'ın h-endeksi 22/30 (Web of Science/Google Scholar)'dır. Applied Thermal Engineering dergisinin editörlerinden biri olan Aydın, 70'in üzerinde farklı uluslararası dergiye düzenli olarak hakemlik yapmaktadır. Yaptığı çalışmalar neticesinde Aydın, KTÜ adını aldığı şu ödüllerle ulusal ve uluslararası arenada duyurmuştur:

• 2007 ODTÜ M.N. Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü

• 2008 TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü

• 2008 TÜBİTAK Bilim Teşvik Ödülü

• 2009 yılında TWAS Asosiye Üyelik ödülü Aydın'ın araştırma ilgisi, termodinamik, ısı ve kütle transferi, akışkanlar mekaniği, mikro-elektro-mekanik sistemlerde akış fiziği, biyolojik sistemlerde akış ve ısı geçişi, elektronik soğutma ve enerji depolama gibi alanlarda yoğunlaşmıştır.

Prof.Dr. Orhan Aydın, YÖK Kurum Danışmanlığı (2012-2016), TÜBİTAK TEYDEB Teknoloji Merkezleri Komite Üyeliği (2013-2016), TOBB Trabzon Oda ve Borsalar Danışmanlığı (2014-) gibi görevlerde bulunmuştur. 2008-2012 yılları arasında KTÜ’de Rektör Yardımcısı olarak görev yapan Aydın, Bölüm Başkanlığı, Anabilim Dalı Başkanlığı ve Rektör Danışmanlığı gibi görevleri yürüttü.

YÖK’te görev yaptığı süre zarfında YÖK’ün sorumlu kuruluş olarak yer aldığı farklı kurum ve kuruluşlarla birlikte yürütülen strateji belgelerinin izleme, toplantı düzenleme, ilgili toplantılara katılım, raporlama gibi faaliyetlerinde yer aldı ve devam eden strateji belgeleriyle ilgili çalışmaları sürdürmektedir. Bu dönem boyunca ayrıca, kamu-üniversite-sanayi işbirliği, teknokentler, teknoloji transfer ofisleri, doktora eğitimi, performans ölçümü, üniversite sıralamaları, temel bilimler eğitimi, mesleki eğitim, yükseköğretim kurumlarında kalite yönetimi ve akreditasyon gibi konularda çalışmış ve raporlar sunmuştur.

Aydın, YÖK Kurumlararası İlişkiler Komisyonu ve YÖK Üniversite Sanayi İşbirliği Komisyonu’nda görev almıştır. Ayrıca, YÖK’ün önerisiyle ve YÖK’ü temsilen seçildiği Bilim, Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı Teknoloji Bölgeleri Değerlendirme Kurulu üyeliği, Türk Tasarım Konseyi üyeliği, Türk Patent Enstitüsü Danışma Kurulu üyeliği, Ufuk2020 Danışma Kurulu üyeliği, Bilim, Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı Fikri, Sınai Mülkiyet Hakları ve Ar-Ge Teknik Komitesi üyeliği görevlerini sürdürmektedir. TÜBİTAK’ta TEYDEB Teknoloji Merkezleri Komite üyeliği görevini yapan Aydın, TÜBİTAK 1513 proje desteğiyle 2013 yılında başlatılan üniversitelerimiz bünyesinde teknoloji transfer ofislerinin (halihazırda 41 üniversitemizde TÜBİTAK destekli teknoloji transfer ofisleri kurulmuştur) değerlendirilmesi ve izlenmesi süreçlerinde görev almıştır. Aydın, aynı zamanda AB Ufuk2020 Programı Enerji alanı Türkiye uzmanı olarak görev yapmaktadır.

Bir dönem Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası danışmanlığını da yürüten Aydın, tüm bölgede proje kültürünün oluşması ve yaygınlaşması konusunda önemli çalışmalara imza attı. Başta Trabzon Valiliği, Trabzon Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere bölgedeki birçok kişi, kurum ve kuruluşla işbirliği halinde projeler hazırlanması ve yürütülmesinde aktif ve öncü olarak rol aldı. Trabzon Teknokent'in kuruluşunda da görev alan Aydın, 2004-2009 yılları arasında yönetim kurulu üyesi ve 2009-2012 yılları arasında da yönetim kurulu başkanı olarak çalıştı. Orhan Aydın, evli, 13 ve 18 yaşlarında Ömer Emre ve Mehmet Kaan adlarında iki çocuk babasıdır.

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri