Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, gündeme ilişkin bir çok konuda açıklama yaptı. Kentsel dönüşümden yeşil alanlara kadar birçok konuda bilgi veren Bakan Özhaseki, yeni otopark yönetmeliği hazırlandığını duyurdu.
DAİRE BAŞINA OTOPARK OLACAK
Eski yönetmelikte 3 daire başına 1 tane otoparkın olduğunu, belirten Bakan Özhaseki, yeni hazırlanan yönetmelikte ise daire başına 1 tane otopark zorunluluğu getirileceğini söyledi. Bakan Özhaseki, yeni yönetmelikle ilgili şu bilgileri aktardı: "Yeni yönetmelikte, daire başına bir tane göstereceksiniz, 12 daire yapıyorsanız 12 otopark yeri. Yoksa yapamazsınız. Eskiden 'otopark yeri sıkıntılı efendim çok yok, biz bunun parasını verelim, belediyede bir fonda biriksin sonra da oradan otopark yapılır' gibi bir düşünceyle paraya çevirme vardı. Hayır, bu yok, çünkü bunun kötüye kullanıldığını gördük."
ORTAK OTOPARK YAPILABİLECEK
Yeni gelecek yönetmelikte, bodrumda gözükmemek ve emsalden sayılmamak kaydıyla çok katlı otopark yapılabileceğine dikkati çeken Özhaseki, binaların bahçe alanlarının komşu bahçelerle birleştirilerek ortak otopark çalışmasının da yapılabileceğini bildirdi.
ASANSÖRLÜ OTOPARK YAPILABİLİR
Bakan Özhaseki, çarşı içesinde ev ve iş yeri bulunanlar için de yapıcı çalışmalar yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bina sahiplerinden biri derse ki, 'Ben bunu ABD'de gördüm otomatik asansörlü otoparklar var, şu binamı otoparka çevirmek istiyorum.' Çeviremez, yıksın yapsın. Gidip belediyeden plan tadilatı falan bir sene uğraşmasın. Belediye bazen 'yok' diyor, 'belediyemize şu kadar yardım yap, oradan şu kadar para kazanacaksın' diyor. Şimdi böyle bir şey yok. Yıkıp otopark yapabilir. Oraya da vinç sistemini kurar çalıştırır. Bu binaların çoğu değişime uğrayacak, Türkiye'nin neredeyse yarısı değişime uğrayacak. O zaman yeni koyduğumuz yönetmelik kuralları devreye girecek, otopark işi yavaş yavaş çözüme kavuşacak."
YÖNETMELİK 15 GÜN İÇİNDE YAYIMLANACAK
MÜTEAHHİTLER 3 EVİ YIKIP 1 EV VEREMEZ
Kentsel dönüşümde, ev sahipleriyle müteahhitler arasında yaşanan anlaşmazlıkların nasıl çözüldüğüne dair bir soruya Özhaseki, "Her şehrin kendine has uygulamaları farklı. Biz bakanlık olarak uygulayıcı bir grup değiliz. Biz ancak yasaları yazıp, düzenleme noktasındayız." yanıtını verdi.
Bu konuda temel prensipler belirlediklerini dile getiren Özhaseki, şunları söyledi: "Bir, eğer kentsel dönüşüm olacaksa bu alan bazlı olduğu gibi sosyal donatı alanları baştan sona düzenlenecek ama vatandaşa yerinde ev teklif edilecek. Başka bir mahalleye taşınma teklif edilmeyecek. Teklif edilecek ama kendi ihtiyarına (seçimine) bırakılacak. Esas olan yerinde dönüşüm. Herkesi kendi hatırasıyla yaşadığı mahallede tutabilmek. Önemli olan bu. Bunu sağlayacak formüller geliyor zaten. İkincisi, eğer bir evi yıkıyorsanız siz, herkese bir ev vermek zorundasınız. 'Efendim ben üç tane evi yıkarım bir tane veririm.' Yok öyle bir şey. Üçüncüsü de 'rezerv' alanlar dediğimiz bizim boş alanlarda, kamu alanlarında yeni planlamalar yaparken, düşündüğümüz mahalle konseptine geçmek. O bizim bildiğimiz yüksek minare gibi binalara değil."
KULE ŞEKLİNDEKİ BİNALAR HATA
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Biz bu şehrin kıymetini bilemedik. Bu şehre ihanet ettik. Hala da ihanet etmeye devam ediyoruz. Ben de sorumluyum.' sözlerinde silüeti kastettiğii belirten Bakan Özhaseki, son 20 yılda yüksek kule şeklindeki binaların yapılması konusunda hata olduğunu herkesin kabul ettiğini söyledi.