Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz, özel hastanelerde belirlenen ücretlerden daha fazla para talep edilmesi halinde neler yapılması gerektiğine dair konuştu.
Yılmaz, vatandaşların fazla para talep edilmesi halinde itiraz süreci başlatabileceğini ifade etti.
"5 katı kadar özel hastanelere ceza kesiliyor..."
Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz yaptığı açıklamada, Özel hastanelere gidecek, gitmiş vatandaşlarımız aldığı sağlık hizmetinin ücretini fazla olduğunu düşünürse alttaki tablodan da belli olduğu gibi muayenelerde hastalardan alınan ücreti Sağlık Bakanlığı belirlemiş olup bu ücretlerin yüzde 200’üne kadar hastaneler ücret talep edebilir. Yani bir genel cerrahi polikinliğine muayene olmuş hasta film çekilmemiş kan tahlili yaptırmamışsa sadece bu vatandaştan 129 tl ücret alınmalıdır. Diğer hastalıklar için giden hasta muayene ücretleri de tabloda mevcuttur. Sizden 129 tl yerine daha fazla ücret alındığını düşünüyorsanız derhal Alo 170 çağrı hattından SGK kurumuna şikayet edebilirsiniz ya da İllerdeki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlüklerinin Sağlık İşleri şube müdürlüklerine hastaneden isteyeceğiniz açıklamalı fatura ve dilekçe ile itiraz edebilirsiniz. İtiraz ettiğiniz taktirde dilekçeleriniz komisyonlarda değerlendirilip ödediğiniz ücretinin 5 katı kadar özel hastaneye ceza kesiliyor ve ödediğiniz fazla ücret geri ödenmektedir. Eğer ödediğiniz fazla ücret geri ödenmezse illerdeki Tüketici hakem heyetlerine SGK’nın raporunu dilekçe ile getirdiğinizde ödediğiniz ücretin fazlası size değerlendirmelerden sonra sizlere iade edilmektedir. Bu sadece polikinlik ücretlerini kapsamayıp tüm operasyon, tetkikler, yatışlar içinde geçerli bir uyarıdır." ifadelerini kullandı.
Mustafa Yılmaz; fazla para talep eden hastanelere karşı yapılacakları şu şekilde sıraladı;
1. Kesinlikle fatura istemelisiniz. Aldığım hizmete dair bir fatura istiyorum diyeceksiniz. Size fiş vermeye kalkarlarsa bana fatura lazım diyeceksiniz. Bu konuda ısrarcı olunuz.
2. Özel hastane fazla ücret şikayetini geçerli kılmanız için önemli olan diğer adım ödeme. Ödemenizi bankamatik veya kredi kartı ile yapınız. Özel hastanenin SGK ile yaptığı anlaşmaya aykırı olarak fazladan ücret tahsil ettiğini tespit ettiğimizde ilk olarak Hastaneden iadesini isteyebiliriz;
3. Talebimize olumsuz yanıt aldığımız durumda yukarıda ifade ettiğim gibi; İl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlüklerinin Sağlık İşleri şube müdürlüklerine hastaneden isteyeceğiniz açıklamalı fatura ve dilekçe ile itiraz edebilirsiniz veya Sosyal güvelik kurumu şikayet hattından şikayet edilebilir. İtiraz ettiğiniz taktirde dilekçeleriniz komisyonlarda değerlendirilip ödediğiniz ücretinin 5 katı kadar özel hastaneye ceza kesiliyor ve ödediğiniz fazla ücret geri ödenmektedir. iade istediğimiz tutar (2020 yılı için) değeri 6.920 (altı bin dokuz yüz yirmi) Türk Lirasının altında ise bir dilekçe ve hastaneden aldığımız belgelerle birlikte ikamet ettiğimiz yerin Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabiliriz.
4. Tüketici Hakem Heyeti’nin vereceği karar, hastaneye tebliğinden 15 gün sonra kesinleşir ve hüküm hastane tarafında yerine getirilmediğinde “İlamlı İcra” ile takip yapılabiliriz.
5. Uyarı1: Büyükşehir statüsünde bulunan illerde faaliyet gösteren il hakem heyetlerinin uyuşmazlıklara bakmakla görevli ve yetkili olmalarına ilişkin alt parasal sınır 10.390 (on bin üç yüz doksan) Türk Lirasıdır.
6. Uyarı2: 10.390-TL-6.920-TL ve 10.390-TL tutarı aşan iade taleplerimizi Tüketici Mahkemeleri’ne yapabiliriz. Not: Ameliyat olmuş olan hastaların refakatçılarına uyanık hastaneler; özel hizmet karşılığında verdiğim parayı onaylıyorum imzalı yazıların hiçbir geçerliliği yoktur ve daha önemlisi eğer şikayet ederseniz aynı doktor size bakmaz gibi söylemlere itibar etmeyin, o doktor aksine sizin hastanıza bakmakla yükümlüdür. Yukarıda anlattığım nedenlerden dolayı hakkınızı arayıp ilgili özel hastaneleri mutlaka şikayet ediniz.