Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu, Özgecan Aslan cinayetinde sanıkların aldığı cezaların bundan sonraki kararlar için bir emsal olacağını söyledi.
Kurulan kabinede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na getirilen Dr. Sema Ramazanoğlu memleketi Denizli'de davul zurna ile karşılandı. Denizli girişinde davul zurna ile karşılanan Bakan Ramazanoğlu, bir süre Harman Dalı oynayan zeybekleri izledi. Daha sonra davul zurna çalanların yanına giderek 50 TL veren Bakan Ramazanoğlu, kendisini karşılamaya gelenlerle tek tek tokalaştı. Bakan Ramazanoğlu'nu karşılamaya Eski Ekonomi Bakanı ve AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, AK Parti Denizli Milletvekilleri Şahin Tin ve Cahit Özkan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, ilçe belediye başkanları, partililer ve çok sayıda vatandaş geldi. Buradaki karşılamanın ardından Bakan Ramazanoğlu AK Parti Denizli İl Başkanlığı'nı ziyaret etti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özgecan Aslan'ın katillerine verilen cezayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ramazanoğlu, "Kamuoyunda Özgecan yasası ve Özgecan davası diye bilinen dava vardı. Özgecan kızımız vahşi bir saldırıyla öldürülmüştü. Bu sadece Özgecan'ın ailesi değil, bütün kamu vicdanını yaralayan bir olguydu. Hepimizin içerisinde Özgecan ile ilgili içerisinde yanan bir ateş var, bir anne olarak, bir kadın olarak, bir kardeş olarak. Biz de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak o davaya müdahildik. Müdahillimizde hep şunu söyledik. Asla ve asla iyi hal indirimi olmasın.Dün kamu vicdanını rahatlatan, Özgecan'ın ailesinin vicdanını rahatlatan, bizlerin de vicdanını rahatlatan bir karar alındı. 3 saldırgan için hiçbir indirim uygulanmayan ağırlaştırılmış müebbet hapis kararı alındı" dedi.
"ÖZGECAN CİNAYETİNDE VERİLEN KARAR DİĞER DAVALAR İÇİN EMSAL OLACAKTIR'
Bu kararın çok önemli olduğunu kaydeden Ramazanoğlu, "Bu gerçekten aynı zamanda Özgecan yasası diye adı geçen yasada bizim talep ettiğimiz bir durumdu. Bu alınan karar bundan sonraki kararlar için bir emsal olacaktır.Bu yasayla ilgili de yasanın ilk uygulamasını yasa çıkmadan gerçekleştirmiş olduk. Dün akşam Özgecan'nın annesiyle konuştum. İki ana, iki kadın olarak biraz ağlaştık. Çünkü o acımız tekrar depreşti. Ama bana şunu söyledi: "İçimdeki ateşe biraz su serpildi" dedi. Evet kamu vicdanına da biraz su serpildi" dedi.
"TÜM ŞİDDET TÜRLERİNE KARŞI TÜRKİYE'NİN RİSK HARİTASINI ÇIKARACAĞIZ'
Sadece kadına karşı değil toplumsal şiddete karşı çalışmalar yapacaklarını belirten Bakan Ramazanoğlu şunları söyledi: "Biz şiddeti toplumsal şiddet olarak algılıyoruz. Kadına şiddet, çocuğa şiddet, yaşlıya şiddet, hayvana şiddet, çevre şiddet hepsi birbirinin içerisine geçmiş halkalardır. Bu konuda değişik paydaşlarla yaptığımız çok geniş kapsamlı çalışmalarımız var. Bütün illerde ve bütün Türkiye genelinde, Türkiye'nin sosyal risk haritasını çıkartacağız. Ve bu sosyal risk haritasına göre genel reçeteler ile yaklaşmayacağız. Yani Denizli'nin problemi ile Urfa'nın problemi başka. Biliyoruz ki Denizli'deki boşanma oranları yüksek, ama Urfa'da başka bir sorunu var. Toplumsal risk haritalarını çıkarttığımızda, bir doktor olarak söyleyeyim, burada hepiniz bana başım ağrıyor derse, hepinize aspirin için dersem bu yanıltıcı olur. Birisinin baş ağrısı ateştendir, birisinin baş ağrısı nörolojiktir, şudur budur bir sürü nedenleri var. Aynen böyle bir yaklaşımımız olacak. Diyanet İşleri Başkanlığımız, İçişleri Bakanlığı, emniyet mensupları, Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanları, Türk Silahlı Kuvvetleri. Askerlik için her yıl 400-500 bin gencimiz askere alınıyor ve biz bu gençleri şiddet bilincine ve şiddette karşı eğittiğimiz zaman, 500 bin genci eğitim evine yollamış olacağız. Bu çok büyük bir proje ve kimsen lokal olarak uygulanmış ve biz bunu yaygınlaştıracağız ve rutine sokacağız.'