Kendilerini polis olarak tanıtan dolandırıcılar, "Hesabınız terör örgütü tarafından kullanılıyor. Operasyon düzenliyoruz. Yardımcı olmazsanız siz suçlu duruma düşersiniz" yalanıyla başlayıp insanların tüm paralarını çalıyor. Kurbanlar arasında profesörler, işadamları, CEO'lar, doktorlar var. Dolandırıcıların söylediklerini sorgusuz-sualsiz yerine getirip binlerce liralarını çöpe atmaktan bile çekinmiyorlar. Bu konu hakkında yüzlerce haber çıkıyor. Emniyet ekipleri SMS gönderip vatandaşları uyarıyor.
SAĞLIKLI DÜŞÜNMEYİ ENGELLİYORLAR
Peki bunca uyarıya rağmen insanlar nasıl aynı tuzağa düşüyor? Bu sorunun cevabı Prof. Dr. Arif Verimli'nin çalışmasıyla ortaya çıktı. Verimli, "Türkiye'de 30 milyon cep telefonu kullanıcısı var. ‘Her türlü telkine uymaya yatkın' yüzde 8'lik nüfusa sahibiz. Yani 2 milyon 400 bin kişi her telkine yatkın. Bu dolandırıcılar için inanılmaz bir rakam. Bu yüzden tüm uyarılara rağmen insanlar tuzağa düşüyor. Ayrıca dolandırıcılar telefondaki kişiyi sürekli konuşturup sağlık düşünmesini engelliyor" dedi.
Dolandırıcılara verilen cezaları yorumlayan Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen de "Nitelikli dolandırıcılığın cezası 2-8 yıl arası. Ama mahkemeler çok uzun sürüyor. Cezalar aslında yeterli. Yakalananlar kısa sürede yargılanıp cezalandırılsa caydırıcı olur" dedi.
155'TEN ARAYAN KESİN SAHTEKARDIR
İşte soygunculara karşı dikkat edilmesi gereken noktalar:
- 155 telefonu sistemi dışarıya çıkış yapan bir sistem değil, sadece dışarıdan yapılan aramalara açık. Dolayısıyla telefonunuzda 155'ten arandığınız görünüyorsa, dolandırıcılarla karşı karşıyasınız.
- Devlet, vatandaşı bir operasyonda kullanmaz veya para istemez. Karşınızdaki size, "Şunu alın, gidip şu parka ya da şu kutuya çantayı bırakın" gibi bir şey teklif ediyorsa, bilin ki karşınızdaki insanlar dolandırıcıdır.
- Polis, eğer sizi telefonla arıyorsa ancak sizi polis merkezine çağırmak için bunu yapar.
- Polis, sizi aradığınızda konuşma süresi 5 dakikayı geçmez. Arayan ‘Telefonunuzu kapatmayın" deyip saatlerce konuşturuyorsa dolandırıcı demektir.
- Böyle bir telefon aldığınızda paniğe kapılmadan, telefonunuzu kapatıp en yakın polis merkezine gidip durumu bildirin.