Erbil kongresi öncesi Kuzey Irak bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani, KCK Yürütme Kurulu Başkanı Murat Karayılan'la görüşmeye hazırlanıyor.
"Kürdistan Ulusal Kongresi" Üyesi M. Emin Pencewini, kendisinin de katıldığı MİT eski Müsteşarı Emre Taner'le Talabani arasındaki görüşmelerin perde arkasını anlattı. Talabani'nin Öcalan'ın serbest kalması için uluslararası alanda bir kampanya başlatma hazırlığı yaparken hastalandığını belirten Pencewini, MİT eski Müsteşarı Emre Taner'le, sorunun çözülmesi için terör örgütü PKK'nın 75 yöneticisi hariç genel af çıkarılması konusunda anlaştıklarını, çözüme yönelik ilk görüşmenin ise 2010 yılında yapıldığını ileri sürdü.
Erbil kongresi
Öcalan'ın isteği doğrultusunda PKK, silahlı güçlerini Kuzey Irak'a çekmeye devam ederken bölgede Kürtler geleceğe yönelik politikalarına yön vermek için Erbil'deki büyük kongreye hazırlanıyor. Suriye'de Kürt oluşumları PYD ile El-Parti arasında yaşanan gerginlik nedeniyle Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile PKK yönetimi arasında ortaya çıkan sorunu aşmak için görüşmeler sürüyor. Ancak bu sorun Kürtler arasında birlik oluşturulması yönündeki girişimleri etkilemiyor.
Ankara'da 25-26 Mayıs’ta “Demokrasi ve Barış Konferansı” adı altında yapılan konferans Türkiye'de sorunun çözüne sıcak bakan tarafların desteğini alma amaçlı düzenlendi. Ankara konferansının ardından Diyarbakır'da 8-9 Haziran'da yapılacak olan konferans ise Türkiye'deki tüm Kürt parti, grup ve siyasi oluşumlarını biraraya getirmeyi amaçlıyor.
Brüksel’de düzenlenecek olan 3. konferans ise Avrupa’daki Kürt diasporasını bir araya getirecek. Konferansların sonuncusu ise Erbil'de gerçekleştirilecek. Tüm dünyadaki Kürt oluşumlarını bir araya getirmeyi amaçlayan, ancak üzerinde anlaşma sağlanamayınca iki kez ertelenen, “Kürt Ulusal Konferansı” hem PKK hem de Kuzey Irak Kürt yönetimi tarafından önemseniyor. Konferansa Kürtlerin, “Dört parça” olarak isimlendirdiği Türkiye, Irak, Suriye ve İran’daki Kürt örgüt ve gruplarının yanı sıra dünyadaki bütün Kürt çevreleri bu konferansta buluşacak.
Barzani ilk kez mesaj gönderdi
Merkezi Belçika'nın başkenti Brüksel'de olan Kürdistan Ulusal Kongresi, 13. Genel Kurulu 25-26 Mayıs tarihleri arasında Brüksel'de yapıldı. PKK'nın düzenlediği kongreye tüm Kürt oluşumları katıldı. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ise bu kongreye ilk kez açıklama gönderdi. Kürtlere birlik mesajı veren Barzani'nin mesajı büyük alkış aldı.
"El sıkışma sürpriz olmayacak"
Erbil'de yapılacak büyük kongre için hızırlıklar sürerken Barzani'nin KCK Yürütme Kurulu Başkanı Murat Karayılan'la kongre öncesi Erbil'de biraraya geleceği, görüşmenin ise kamuoyuna açıklanacağı ileri sürüldü. PKK'ya yakın yayın yapan Nuçe TV'de program yapan Cahit Mervan, Fırat Haber Ajansı'ndaki yazısında, Karayılan'ın yakın zamanda Erbil'de Barzani ile el sıkışmasının sürpriz olmayacağını belirtti. Mervan yazısında, "Birkaç yıl önce, hatta bırakın birkaç yılı, birkaç ay önce Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani ile KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan’ın açıktan bir görüşme yapması, birlikte kameraların karşısına geçip basın toplantısı düzenlemesini önermek ‘absürt’ olarak değerlendirilebilinirdi.
Ama bugün durum farklı. Geçmişte böylesine bir zirvenin gerçekleşmesini engelleyen birçok faktör bugün artık yok. Bugünlerde birçok gelişme böylesine bir ‘doğal zirveyi’ engelleyen psikolojik ve maddi gerekçeleri bir bir ortadan kaldırıyor. Bir kenara koyuyor. Artık kaçınılmaz olan bu zirve veya büyük buluşma için geri sayım başlamış durumda. Bütün göstergeler bunu işaret ediyor. Yakın gelecekte Karayılan-Barzani zirvesine şahit olmamız hiç de şaşırtıcı olmayacak" dedi.
MİT'le anlaştık iddiası
"Kürdistan Ulusal Kongresi" Üyesi M. Emin Pencewini, kendisinin de katıldığı MİT eski Müsteşarı Emre Taner'le Talabani arasındaki görüşmelerin perde arkasını anlattı. Talabani'nin Öcalan'ın serbest kalması için uluslararası alanda bir kampanya başlatma hazırlığı yaparken hastalandığını belirten Pencewini, MİT eski Müsteşarı Emre Taner'le, sorunun çözülmesi için örgütün 75 yöneticisi hariç genel af çıkarılması konusunda anlaştıklarını, çözüme yönelik ilk görüşmenin ise 2010 yılında yapıldığını ileri sürdü.
Talabani ve dönemin MİT müsteşarı Emre Taner ile yaptığı görüşmeyi ANF'ye anlatan KNK Üyesi Kürt siyasetçi Pencewini, çözüme yönelik ilk ciddi adımın 2010 yılında atıldığını söyledi. Pencewini, sürecin başlaması için Bağdat-Erbil-Kandil üçgeninde diplomasi trafiği yapıp, Ankara'da Türk hükümeti yetkilileriyle biraya gelmiş bir isim.
"Başbakan görev süremi uzattı"
Ankara'daki görüşmeye dönemin MİT müsteşarı Emre Taner'in yanı sıra İçişleri Bakanlığı'nın istihbarat şefi ile Genelkurmay'dan bir yetkilinin katıldığını belirten Pencewini, şöyle konuştu:
"Yaklaşık 4 saat süren görüşmede Taner bana 'Aslında emekli oldum, fakat başbakan Erdoğan görev süremi 6 ay daha uzattı ve benden Kürt sorunun çözülmesi için bir proje hazırlamamı istedi' dedi. Görüşmemiz de bunun üzerine gerçekleşti ve benden PKK'ya taleplerini iletmemi istediler."
75 kişi 5 yıl sonra affa dahil olacaktı
Pencewini, Taner'in kendisine anlattığı proje hakkında ise, "PKK ateşkes ilan edecekti ve şimdiki gibi silahlı güçlerini geri çekecekti. 75 kişinin yer aldığı bir liste dışında bir genel af çıkartılacaktı. Af, 5 yıl sonra bu 75 kişiyi de kapsayacaktı ve bunlar bu sürede ya Güney Kürdistan'a (Kuzey Irak) ya da istedikleri bir ülkeye gideceklerdi. Taner, affa uğrayanların ise legal alanda siyaset yapabileceğini söyledi. Kürtçe eğitimin gündeme geleceği ve seçim barajının dürüleceğini anlattı" dedi.