Polis Koleji için başvuruda bulunacak öğrenciler, 2012 yılı 8. sınıf Seviye Belirleme Sınavı(SBS)'na girmek zorunda. SBS için öngörülen bedel bankaya yatırıldıktan sonra Polis Koleji sınavlarına girmek isteyen öğrenciler, 5-23 Mart tarihleri arasında öğrenim gördükleri okullarına başvuruda bulunacak. Adaylar Polis Koleji başvurusu yaparken ayrı bir sınav ücreti yatırmayacak.
Polis Kolejine Giriş Sınavına katılacak adayların tespiti ise Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP)'na göre yapılacak. Adayların başarı ve puan durumları MEB tarafından, Ankara Polis Koleji Müdürlüğüne veriliyor. Polis Kolejine Giriş Sınavına katılmaya hak kazanacak adaylar 13 Temmuz tarihinden itibaren 'www.egm.gov.tr', 'www.poliskoleji.k12.tr' ve 'www.oges.meb.gov.tr' internet sitelerinden ilanen duyurulacak. Adaylara ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.
Başarılı olan adaylar, SBS sınavına başvurdukları İl Emniyet Müdürlüklerinin Eğitim Şube Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Mülakat sınavı 23-25 Temmuz; beden eğitim sınavı 26 Temmuz, yazılı sınav ise 27 Temmuz'da yapılacak. Matematik 30; Fen Grubu 25; Türkçe ve Dil Yeteneği 20; Sosyal Grup 15; Yabancı Dil 10 olmak üzere toplam 100 soru sorulacak. Değerlendirme 100 tam puan üzerinden 1 yanlış cevap 1/3 doğru cevabı etkileyecek şekilde yapılacak.
Polis Koleji Giriş Sınavlarına katılan ve yazılı (test) sınav sonucunda başarılı olan adaylar asıl ve yedek durumlarına göre ilanen duyurulacak. Sınav sonunda başarılı olan adaylar, sınav sonucunun ilan edilmesini müteakip 31 Temmuz Salı günü saat 18.00'den itibaren en çok 20 gün süreyle intibak eğitimine alınacaklar. İntibak eğitimi başlama tarihi kendilerine ilânen tebliğ edilmesine rağmen 3 gün içinde eğitime katılmayan adaylar, haklarından vazgeçmiş sayılacak ve yerlerine sıradaki yedek adaylar çağrılacak. Tebliğ tarihinden itibaren 3 gün içerisinde gelmeyen yedek adaylar da haklarından vazgeçmiş sayılacak ve yerine sıradaki adaylar çağrılacak.
Polis Kolejine başvuracak adayların mülakat sınavında ve sonrasında adaylara aldırılacak sağlık raporunda mağdur olmamaları için Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğini çok iyi okuyup, kendi durumlarını iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Sağlık şartları yönetmeliğine göre adayın yüzünde ve görünen yerlerinde eşkal belirleyici iz, ağız, diş ve çene yapısındaki bozukluk, düz tabanlık, renk körlüğü olmamalı ve her iki gözün sıfır derece, ihtilafsız tam kusursuz olması gerekiyor.