Son dönemlerde et ithalatındaa gümrük vergisinin yüzde 75'e çıkarılması nedeniyle sanayicilerin ''Et fiyatlarının artacağı, hayvan alım fiyatının 16 liraya çıktığı'' yönünde beyanlar verdiğine dikkat çeken Tunca, "Ramazan'da vatandaşın yüksek fiyatta et yememesi için elimizden geleni yapacağız." dedi.
Ramazan öncesi et fiyatları hakkında spekülatif beyanlar verenler olduğunu belirten Tunca, bu fiyatların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bakanlığın aldığı önlemlere de dikkat çeken Tunca, et ithalatındaki referans fiyatının 5 dolardan 3.5 dolara düşürülmesini olumlu karşıladıklarını belirtti ve hayvan ithalatlarındaki gümrük vergisinin yüzde 30 dan yüzde 15 e çekilmesinin üreticiler için olumlu olacağını söyledi. Tunca, “Kasaplarda dana bıçak 15 lira, kuzu bıçak fiyatı ise 25 TL’ dir.
Bu fiyatlar Ramazan'da vatandaşı sıkıntıya sokacaktır. Razaman'da bu fiyatların daha aşağıda olması gerekli ki halk ramazanda et yiyebilsin. 15 liranın üzerindeki et alım fiyatı, besiciyi riske sokar. Sanayici, 16 lira fiyat telaffuz ederek, ramazan öncesi spekülasyon yapıyor” dedi.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği'nin 4. olağan mali genel kurulunda konuşan Müsteşar Vedat Mirmahmutoğulları üreticiler için sevindirici haberler verdiğine işaret eden Tunca, şöyle devam etti: ''Biz besici olarak kesinlikle hayvan alım fiyatının 15 liranın üzerine çıkmasını istemiyoruz. 15 liranın üzerindeki alım fiyatı, bu fiyatlar besiciler için riskli olur. Bunu söyleyenler, Sanayici 16 lira fiyat telaffuz ederek, Ramazan öncesi spekülasyon yapıyor.
Bakanlık hayvancılığa büyük destekler veriyor, yem, süt üretimi artıyor. Verilen destekler sayesinde 50 baş ve üzerinde hayvan bulunan işletme sayısının 5 bin iken Nisan ayı itibariyle 19 bine ulaştığını kayıtlardan görebiliyoruz.
Devlet destekleri azımsanacak miktarda değil." Sütün az olduğu yaz aylarında süt fiyatların artmamasından şikayetçi olan Tunca, bu yıl pamuk ekim alanlarının artırılması, fenni yemlere alternatif olarak kullanılan saman, yonca, fiğ, korunga gibi kaba yemlerin aşırı yağışların etkisiyle az olması ve büyük işletmelerin kaba yemlerin depolama hacmini artırması üzerine süt üreticileri için sıkıntılı bir sürecin başladığını söyledi.
Tunca, “Et üretebilmek için ürettiğimiz kadar sütü tüketmeliyiz. Besi hayvanını yetiştirebilmek için anaç sığırlarımıza iyi bakmalıyız. Anaç hayvanalarımıza verilen destek aslında besi hayvanlarımıza bir yatırımdır “ dedi.