Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım sürecinin önemli mekanizmalarından olan Reform Eylem Grubu (REG), 3 yıllık aradan sonra ilk kez bugün toplandı. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katıldı.
Toplatı sonrası 4 bakan kameraların karşısına geçti. İlk açıklamayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı.
ÇAVUŞOĞLU: VİZE SERBESTİSİ GİBİ HAKLARI ALMAK İSTİYORUZ
Vize serbestisi konusundaki 7 kriterin şu an 6’ya düştüğünü açıklayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Önümüzdeki süreçte Avrupa Konseyi ile daha yakın adımlar atacağız. İşbirliği iki tarafında yararına olmuştur. Gümrük birliği müzakerelerinin yeniden başlatılması ile ilgili çalışmalarımızı Hazine ve Maliye Bakanımız ve bizler sürdürüyoruz. AB kurumları ve komiserlerle çalışmayı sürdürüyoruz. 6 kriter kaldı. Bunlarla ilgili çalışıyoruz. Sadece parlamanter meclis değil insan hakları dahil yakın ilişkilerimiz var. Vize serbestisi gibi hakları almak istiyoruz. Bu konudaki tüm çabaların karşılığını almayı, siyasi engellerin çıkarılmasını istemiyoruz. AB üyelerinden son zamanlarda gelen desteklerden bunu istiyoruz. PKK, PYD, FETÖ gibi konularda daha fazla destek vermeliler. Bu konularda işbirliği bekliyoruz. AB'den terörle mücadelede daha fazla destek vermesini istiyoruz. İşbirliği bekliyoruz. Çalışmalarımızı ilgili kurumlarla sürdüreceğiz. AB yüksek diyalog toplantılarımız var. Bu toplantıları ilgili bakan ve komiserlerle hayata geçireceğiz. Evrensel normları esas almaya devam edeceğiz. AB'ye üye olalım olmayalım reform AK Parti hükümetinin önceliği olmuştur. Yeni hükümet sisteminde de reformlar öncelik olmuştur."
GÜL: PAZARTESİ GÜNÜ BAŞLATACAĞIZ
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün konuşmasından satır başları:
"Erdoğan liderliğinde AK Parti hükümetinin reformcu kimliği malumdur. Son zamanlarda yapılacak 100 günlük eylem planımıza bakılınca da AB ile uyum süreci ile ilgili önemli kararlar alındı. Adalet Bakanlığı olarak AB ve AİHM nezdinde her türlü projelerle, işbirliği ve diyaloglarla çok önemli işbirliğimiz olduğpu ortadadır. Daha güçlü demokrasi daha güçlü özgürlük demektir. Yargıya güvenin artacağı ve hızlanacağı dönem olacaktır önümüzdeki dönem. Yargıda hedef süre uygulamasının pilot uygulamalarını pazartesi günü başlatacağız. 1 Ocak'tan itibaren bu uygulama hayata geçecek. Yargı reformu strateji belgemizi Kasım ayında yenilemeyi kararlaştırdık. AB ile diyalogları sürdürerek bu ortak çalışmaları sürdüreceğiz. Daha fazla özgürlük ve insan haklarını oluşturacak çalışmaları gerçekleştireceğiz. Eylem planını güncelleyeceğiz. OHAL komisyonunun yaptığı işlemler biim çok önem verdiğimiz konu. Bunu da AB ile birlikte yapıyoruz. Bu sürede AB ile ilişkileri geliştirmeyi umuyoruz.Daha fazla özgürlük daha fazla insan hakları çalışması yapacağız. Avrupa İnsan Hakları çerçevesinde hükümetimizin ortaya koyduğu revizeler gerçekleştirilecek, bunu ev ödevi haline getirdik."
ALBAYRAK: 2019 YILI TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN GÜÇLÜ BİR YIL OLACAK
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, şunları söyledi:
Toplantı boyunca vize serbestisi olsun gümrük birliği güncellemesi olsun bu çok önemli, çok önemli detayların konuşulduğu verimli bir toplantı oldu. Bildiğiniz gibi ABD tarafından Türkiye ekonomisine karşı bir süreç başlatıldı.
Birçok kesimin malum olduğu üzere tamamen siyasi saiklerle yapılan bu saldırılar sonrası Almanya ve Fransa başta olmak üzere birçok ülkeden gayet olumlu açıklamalar sonrası bir süreç gelişmeye başladı. Bankalarımız ve reel sektörle birlikte adımlar atmaya başladık. Bugün açıklanan ihracat ve ithalat rakamları kısa ve orta vadeli hedeflerimiz açısından oldukça olumlu bir gösterge ortaya koydu.
Geçtiğimiz yılın dış ticaret açığına kıyasla yüze 33 civarında gerileme görüyoruz bu çok önemli. Cari açığı azaltmak temel hedeflerimizden biri.Yaklaşık 5,5 milyon mükellefimizden 60 milyar TL’den yüksek bir rakam yapılandırıldı. Çok güzel ve başarılı bir süreç olduğunu ortaya koyuyor.
Ekonomik dengelenme hedefimiz çerçevesinde temel hedefimiz olan enflasyonla mücadele konusunda çok daha fazla sorumluluk alıp hükümet olarak güçlü mali politikalarla gerek MB gerek tüm paydaşlarımızla birlikte 2019 yılı enflasyonla mücadelede çok güçlü bir yıl olacak. 2019 yılı Türkiye ekonomisi açısından çok daha güçlü bir yıl olacak.
SOYLU: ÇOK OLUMLU BİR HAVA OLUŞMUŞTUR
İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklamaları:
Bu toplantı ülkemizin reform iradesini teyit etmektedir. İçerideki toplantıda da özellikle çok olumlu bir hava oluşmuştur. Bundan da etkilendiğimizi ifade etmek isterim.
Türkiye AB hedeflerini yerine getirmeye çalışırken diğer tarafta terörle mücadele etmektedir. Türkiye sınır güvenliği konusunda önemli adımlar atmıştır.
Bütün bunlarla birlikte hem uyuşturucu hem de organize suçlarla mücadelesine devam etmiştir. Türkiye bu mücadelesini sürdürmese inanıyoruz ki Avrupa ciddi bir tehdit altında kalacaktır.
Biz de diğer bakanlıklarımız gibi reform iradesine sımsıkı sarılan bir anlayışı kendi çerçevemiz içinde devam ettireceğiz.
SORU – CEVAP BÖLÜMÜ
-Almanya ve Fransa temaslarında Türkiye’ye bakış nasıldı beklentileri neydi? Londra’ya da ziyaretiniz olacak mı?
BAKAN ALBAYRAK: Son birkaç aydır ABD merkezli bir türbülans dönemi yaşıyoruz. Ekonomi merkezli ciddi tehdit edildiği bir süreç yaşıyoruz. Yeni bir süreci farklı bir şekilde yürütme söz konusu. ABD’nin son dönemdeki bu çıkışları Türkiye için olduğu kadar başka ülkeler için de problemleri beraberinde getiriyor. İngiliz muhataplarımızla görüşmelerimiz olacak.
Türkiye ve AB artık iç içe geçmiş iki taraf. Ortak refleksler vermesi gerek iki taraf. Önemli görüşmeler ortaya koyuyoruz. Önümüzdeki ziyaretlerle bu ilişkilerin çok daha farklı noktaya taşınacağına inanıyorum. İki tarafta da irade olmalıdır. Gördüğüm şudur: İki taraf için de ortak aksiyon noktasında çok olumlu bir süreç yaşıyoruz.
-Terörle mücadele konusunda ab üyesi ülkelerle yürütülen süreçten memnun musunuz?
BAKAN SOYLU:
Türkiye terörle ilgili olarak çok kritik bir bölgede. Suriye’yi, Irak’ı biliyoruz. Buralardan gitmeye çalışan bir terör hadisesini de biliyoruz. FETÖ konusunda maalesef aynı samimiyeti göremiyoruz. Biz Interpol konusunda bile ortak bir değerlendirmemiz söz konusu değil. Bunun terör konusunda bir çifte standart oluşturduğu ortadadır.
Ama adi suçlar ve diğer mesellerde AB ile işbirliğimiz devam etmektedir. Terörün sınırları aştığı bir dünya ile karşı karşıyayız. Bu sadece bizim sorunumuz değil. Türkiye DEAŞ ile mücadelede başarıyla sınavını vermiştir. Bu kadar yoğun bir terör mücadelesi yapan bir ülke hukuk devletinin tüm ilkelerin bağlı kalarak bunu başarmaktadır. Yoksa bizi linç ederlerdi.
-AB sürecinde kilit ifadelerinden birsi de yargıda reform, nasıl bir süreç olacak?
BAKAN GÜL: AB’nin önerileri bizim çalışma alanımız içinde. Türkiye uluslararası hukuka uygun bir hukuk devleti. Elimizdeki tüm imkanları kullanıyoruz iş birliğini sürdürüyoruz. OHAL’den sonra pozitif hava yargı ve demokrasi alanına da yansıyacaktır. AİHM nezdinde Türkiye’nin şikayetlerinde son 15 yılın en düşük başvurusundayız.
-AB ile sorunların aşılması için hangi adımlar atılacak? AB’nin karşılıkları ne olacak?
BAKAN ÇAVUŞOĞLU: Avusturya dönem başkanlığında yeni fasılların açılmasını beklemiyoruz gerçekçi olalım. Ama sonuç alacağımız konular var. Bunlardan birisi de vize serbestisi. Gümrük birliğinin güncellenmesiyle ilgili olarak toplantıların yeniden başlaması gerekiyor. Bu, her iki tarafın da yararınadır.
AB ile sonuç alabileceğimiz süreçler var. Bu adımlar iki taraftaki ilişkilerde pozitif bir ortam yaratacaktır. Darbe girişiminden sonra AB’de bu süreci anlayamayanlar oldu. Bizim mecburen aldığımız tedbirler sonrasında bizi tekrar denetim sürecine aldılar. Biz buradan çıkabiliriz.
Bir sonraki toplantımız 11 Aralık 2018’de adalet bakanımızın ev sahipliğinde gerçekleşecektir.