Uşak'ta, doğuştan spastik serebral palsi hastası 8 yaşındaki Alper Kozak, 8 yıl sonra ilk defa yürüyebilmenin mutluluğunu yaşadı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nde uygulanan tedavi ve yoğun egzersiz programı sonrası ilk adımını atabilen küçük Alper, ailesi ile birlikte büyük mutluluk yaşadı.
Oğlunun doğuştan spastik serebral palsi hastası olduğunu, Danimarka'da uygulanan tedavilerden yıllardır sonuç alamadıklarını söyleyen 28 yaşındaki Elif Kozak, Medical Park Uşak Hastanesi'nde uygulanan 15 günlük program sayesinde oğlunun ilk adımını atabildiğini söyledi. Yaşadıkları mutluluğu ifade etmenin mümkün olmadığını dile getiren Elif Kozak, "Danimarka'da yıllardır tedavi görmekteyiz. Bize özellikle son zamanlarda artık çok fazla bir ilerleme kaydedemeyeceğimizi söylediklerinde çok üzüldük. Uşak'a geldiğimde bir umut Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nde Uzman Dr. Şener Ülker ile de oğlumun durumunu konuştuk. Doktorumuzun burada uyguladığı 15 günlük program sayesinde, oğlum desteksiz olarak ilk adımlarını attı. Her seansta ayrı bir ilerleme kaydettik. İleride daha da rahatlayacağını umuyoruz" dedi.
Erken tedavi vurgusu
Hastanenin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanı Dr. Şener Ülker, erken dönem fizik tedavi gören çocukların yüzde 70'inin kimseye bağımlı olmadan günlük hareketlerini yerine getirebilecek düzeye geldiğini söyledi. Çocuklara uygulanacak doğru fizik tedavi ile ileride ihtiyaç duyulan ameliyatların sayısının da azaldığını belirten Ülker, "Spastik Serebral Palsi hastası olan çocukların tedavi için 1 yaşına gelmesi beklendiğinde geç kalınmış oluyor. Spastisite'de tedavi basamağının ilk aşaması olan fizik tedaviye mutlaka emme bozukluğu, aşırı uyku, fazla ağlama, nöbet tablosu gibi erken belirtilerin olduğu ilk aylarda başlanmalıdır. Erken doğum, doğum sırasında veya sonrasında beyin kanaması geçirilmesi gibi riskli durumlarda ise hiçbir belirti olmasa bile tedavi protokolü çocuk henüz hastanedeyken uygulanmalıdır. Zamanlama hataları maalesef geri dönüşü olmayan problemler ortaya çıkarıyor. Oysa doğru zamanda doğru tedavi gören çocuklar hayatlarını başkalarına bağımlı olmadan yaşayabiliyor" diye konuştu.
Serebral palsi nedir?
Serebral Palsi, tüm dünyada çocukluk çağı nöromuskuler hastalıklarının en yaygınıdır ve kalıcı fonksiyon kayıplarına ve fiziksel engellere neden olur. Ancak ilerleyen bir hastalık olmadığından, spastik çocukların yaşam süresi normaldir. Spastik çocukların büyük bir kısmı zamanla daha iyi duruma gelirken, bir kısmı da gelişebilecek ek sorunlar nedeni ile daha kötüye gidiyor gibi görünebilir. Bu durumu engellemek ve çocukların yaşam kalitelerini artırmak, mümkün olan en erken yaşta tedaviye başlamak gerekir. Serebral Palsi bulaşıcı, kalıtsal ve hayatı tehdit eden bir durum değildir.