Eğitim, tatil gibi nedenlerle yurt dışına yapılan seyahatlerde olası kazalarla karşılaşmak mümkün. Pek çok ülkenin zorunlu olarak yaptırılmasını istediği seyahat sağlık sigortası, kaza ve hastalık riskine karşı güvence sağlıyor. Hastalıkların yanı sıra valizlerin kaybolması gibi risklere karşı teminatlar da poliçe kapsamına alınabiliyor.
Yurt içinde gerek olmasa da yurt dışında gerekli olabilen teminatlardan yararlanmak isteyenler için tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.
Seyahat Sağlık Sigortası Nedir?
Seyahat sağlık sigortası; kişilerin, yurt dışına yaptığı seyahatlerde meydana gelen kazalar ya da hastalıklar için acil tıbbi yardım ve tedavi almasını sağlıyor. Yurt dışı seyahat sağlık sigortası şartları devlet tarafından belirlendiği için bu şartlar tüm sigorta şirketlerinde aynı. Bununla birlikte, sigorta şirketleri farklı teminatlar içeren sigorta ürünleri sunabiliyor.
Seyahat sağlık sigortası kapsamında tedavi ücretlerinin karşılanması için kişilerin 24 saat içinde sigorta şirketlerine bilgi vermesi gerekiyor. Bu süre içinde bildirim yapılmadığı takdirde sigorta sahiplerinin tedavi masrafları karşılanmıyor.
Seyahat Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilir?
Çoğu ülkenin zorunlu olarak yaptırılmasını istediği seyahat sağlık sigortası için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor:
Teminatların Belirlenmesi
Seyahat sigortaları, ani gelişen hastalık ve kaza gibi durumlarda tedavi masraflarının karşılanmasını sağlıyor. Ana teminatlar arasında ayakta ve yatarak tedavi ve kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanması için nakil bulunuyor. Sigortalının seyahat sırasında vefat etmesi durumunda da nakil masrafları sigorta şirketleri tarafından karşılanıyor.
Sigorta şirketleri, devlet tarafından belirlenen şartların yanı sıra ek teminatlar da sunuyor. Kişiler, isteğe bağlı olarak bu teminatları poliçelerine ekleyebiliyor. Sigortalılara refakat eden kişilerin konaklama masrafları ve nakli, tedavi sonrasında sigortalı kişinin ikamet adresine nakli, tıbbi tedavi için gerekli ilaçların nakli, acil diş tedavileri, sigortalıya refakat edemeyen çocukların nakli için sigorta şirketleri masrafları karşılıyor. Bunların yanı sıra uçuşun iptal olması durumunda gecikme, acil mesajlara erişim, kayıp ya da çalınan valiz ve hukuki yardım gibi ek teminatlar da bulunuyor.
Elle yazılan poliçeler, bazı ülkelerin konsoloslukları tarafından kabul edilmiyor. Bu nedenle, kişilerin seyahat sigortası yaptırırken sigorta şirketinden bu konu hakkında bilgi alması gerekiyor.
Geçerlilik Süresi
Seyahat sağlık sigortalarının teminatları ve geçerlilik süresi, planlanan seyahatlerin süresine göre seçilmeli. Bunun için sigorta şirketleri iki alternatif sunuyor. Kişiler, belirlenen gün kadar geçerli seyahat sigortalarını tercih edebiliyor.
İkinci seçenek ise herhangi bir süre limiti bulunmamakla birlikte tek bir seyahatte daha fazla gün sigorta teminatlarından yararlanmayı sağlıyor. Uzun bir seyahate çıkmak isteyenler, çoğunlukla bu seyahat sağlık sigortasından yararlanıyor.
Prim ücretleri, büyük oranda poliçenin geçerlilik süresine göre belirleniyor. Prim ödemelerini minimum düzeyde tutmak isteyenlerin seyahat gün sayısını önceden planlamaya dikkat etmesi gerekiyor.
Muafiyetli ve Muafiyetsiz Seyahat Sigortası
Seyahat sağlık sigortası yaptırmak isteyenlerin gereğinden fazla prim ödememesi için muafiyetli ve muafiyetsiz sigorta farkını bilmesi önemli. Muafiyet, poliçe kapsamına girmeyen ve sigorta sahiplerinin kendi ödemeleri gereken masrafları ifade ediyor. Muafiyetli seyahat sigortası, daha uygun prim ücretlerine sahip olmasına rağmen kişilerin bazı risklere karşı ödeme almasını engelliyor.
Muafiyetsiz seyahat sağlık sigortasında ise sigorta şirketleri poliçe kapsamındaki tüm teminatlar için ödeme yapmayı taahhüt ediyor. Bu anlamda, sigorta şirketlerinin muafiyet şartlarının önceden öğrenilmesi önem taşıyor.
Seyahat Sigortasının Geçerli Olduğu Ülkeler
Türkiye’de ikamet eden kişiler tarafından yaptırılan seyahat sağlık sigortalarının geçerliliği, ülkelere göre değişiklik gösteriyor. Bu kapsamda ilk bölge Avrupa ve Schengen ülkeleri; ikinci bölge ise ilk bölgedeki ülkeler de dahil olmak üzere tüm dünya ülkeleri olarak belirleniyor. Özellikle Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde, kişilerin vize alabilmesi için seyahat sigortası yaptırması zorunlu tutuluyor. Bazı ülkeler ise seyahat sigortasını kişilerin inisiyatifine bırakıyor.
Anlaşmalı Sağlık Kurumları
Sigorta şirketleri, yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da yalnızca bazı sağlık kurumlarıyla anlaşmalı olabiliyor. Sigortalıların, konaklama yerlerinin yakınında bulunan sağlık kurumlarını araştırması bu açıdan önem taşıyor. Risklere karşı savunmasız kalmak istemeyenlerin, anlaşmalı sağlık merkezi ağını araştırması gerekiyor.