Trabzon Baro Başkanı Avukat Sibel Suiçmez 2018-2019 Adli Yıl açılışı ile ilgili mesaj yayınladı.
Suiçmez mesajında şu ifadelere yer verdi;
"Devlet için adalet; kanunların yapımında ve hak ve görevlerin dağıtılmasında, belli kişileri veya zümreleri ötekilere üstün tutmadan; vatandaşlara aynı hakları vermesini ve aynı görevleri yüklemesini ifade eder. Siyasal topluluğun temeli haktır ve hak neyin adaletli olduğuna karar vermenin ayracıdır. Bu nedenle “adalet devletin temelidir”. Adalet paydasında buluşabilmek tüm insanlık için ortak bir istem ve çaba olmalıdır.
Devletin en önemli görevlerinden biri adaleti sağlamak ve adaletin sağlandığı güvencesini her vatandaşına hissettirmektir. Halkımız özgürlük, demokrasi ve adaletin vazgeçilmez olduğunu acı tecrübeler sonucunda algılamıştır. Dolayısıyla adalet talebinin giderek artmasının temelinde yatan neden adaletin olmadığı bir ülkede artık özgürlüklerin ve demokrasinin ortadan kalkacağının bilinmesidir.
Adalet ancak hukukun üstünlüğünün sağlanmasıyla gerçekleşebilir. Hukukun üstünlüğünün olmadığı yerde kişilerin hukuki güvenliğinden bahsetmek mümkün değildir. Hukuki güvenlik ise; tarafsız ve bağımsız bir yargının olması ve adil yargılanma hakkının sağlanmasıyla mümkündür. Adil yargılanma tarafsız ve bağımsız Savcı - Hâkimlerin ve savunma hakkını endişesiz, korkusuz ve hakkın özüne uygun olarak sınırsız kullanabilen Avukatların varlığıyla gerçekleştirilebilir. Sav – Savunma – Yargı ayağının dayanağı, insan onurunu yüceltmek, evrensel hukuk kuralları, temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı-tarafsızlığı olmalıdır.
Yeni adli yıl; adalet sistemindeki birçok sorunla başlamaktadır. Yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının sağlanmaması, yargıç güvenliğinin olmaması, hâkim - savcı sayısı açığı ve yine tecrübeli hakim - savcı eksikliği, hukukun evrensel ilkelerinden uzaklaşılması, hukukun üstünlüğünün sağlanmaması, Hukuk Fakültesi sayısının hızla artması, kaliteli hukuk eğitiminin olmaması, avukatlık meslek içi eğitim sorunları, savunma hakkının kullanılması önündeki engeller gibi birçok sorunla adli yıla başlanmaktadır. Bu sorunları saptamak, görmek ve çözüm üretmek adaletin gerçekleşmesini sağlayacak tüm tarafların ortak amacı ve görevi olmalıdır.
Tüm bu olumsuzluklar içinde; Türkiye Cumhuriyetinin kurucu ilkeleri, laik ve sosyal bir hukuk devleti olma istemi, temel hak ve özgürlükler, kuvvetler ayrılığı ve hukukun evrensel ilkeleri bize; yani SAV-SAVUNMA ve YARGI’ya yol gösterici olmalıdır. Her zaman ve her koşulda temel hedef hukukun üstünlüğünün ve adaletin sağlanmasını talep etmek ve demokrasiden vazgeçmemek olmalıdır.
Yeni adli yılda etkin ve hızlı bir şekilde adaletin gerçekleşmesi için çaba sarf eden, savcılara, hakimlere, avukatlara ve adalet çalışanlarına, adalete güvenin arttıracakları başarılı hizmetler diliyoruz.
Trabzon Barosu olarak; 550 Avukatımızla, tüm kurullarımız, komisyonlarımız ve merkezlerimizle, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş felsefesi doğrultusunda, laik-Sosyal Hukuk Devletinden dayanak alarak, demokrasinin evrensel ilkelerini, hukukun üstünlüğünü, temel hak ve özgürlükleri, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını savunarak adaletin gerçekleşmesini sağlamak üzere hizmetlerimizi en iyi şekilde sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla sunarız."