Ofisinde sigara içtiği gerekçesiyle hakkında bin 103 lira para cezası uygulanan mimar, Devrek Sulh Ceza Mahkemesi'ne cezanın kaldırılmasına yönelik açtığı davayı kazandı.
Zonguldak'ta ofisinde sigara içtiği gerekçesiyle hakkında eğlence mekanı gibi iş yerleri için uygulanan bin 103 lira para cezası uygulanan mimar, Devrek Sulh Ceza Mahkemesi'ne cezanın kaldırılmasına yönelik açtığı davayı kazandı.
Mahkeme, mimarlık ofisinin lokanta ve kahvehane gibi herkesin girip çıktığı eğlence mekanı olmadığına hükmederek, cezanın usul ve yasaya aykırı kesildiğine karar verdi.
Mimar Arslan Karahan (60), 2 Ağustos'ta ofisine gelen ve bir tahkikat için aradıkları kişiyi bulmalarına yardım ettiği polislerin yanında sigara içti.
Bunun üzerine polislerin tuttuğu tutanak doğrultusunda Sağlık Grup Başkanlığı'nca Karahan'a ''iş yerinde sigara içtiği ve işletme sorumlusu olduğu'' gerekçesiyle bin 103 lira idari para cezası kesildi.
Karahan, para cezasının haksız olduğunu iddia ederek iptal edilmesi talebiyle Devrek Sulh Ceza Mahkemesi'ne 12 Eylül'de itirazda bulundu.
Açılan davayı sonuçlandıran mahkeme verdiği kararında, mimarlık ofisinin, lokanta, kahvehane ve çay ocağı gibi herkesin girip çıkabileceği bir eğlence mekanı olmadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
''İdari para cezasına dayanak gösterilen 4207 Sayılı Kanunun 5. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen işletme ibaresinden lokanta, kahvehane, kafeterya ve dernek lokalleri gibi yerler anlaşılmalıdır. Bu gibi yerlerin işletme sahipleri tütün ürünlerinin tüketilmesine göz yumuyorlarsa ve sigara içiliyorsa işletme sahibinin sorumluluğu 4207 Sayılı Yasanın 5/2 maddesini kapsamaktadır. Fakat Karahan'ın sigara içtiği yer özel hukuk kişisine aittir. Bu nedenle Karahan'ın 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 39. maddesi (Özel hukuk kişilerine ait olan ve herkesin girebileceği binaların kapalı alanlarında, tütün mamullerinin tüketilemeyeceğini belirtir açık bir işarete yer verilmesine rağmen, bu yasağa aykırı hareket eden kişiye, elli Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu ceza, şikayet üzerine en yakın kolluk birimi yetkililerince verilir) hükümlerine göre cezalandırılması gerekirdi.''
Mahkeme, bin 103 lira idari para cezasının usul ve yasaya aykırı olduğuna hükmederek, idari yaptırımın kaldırılmasına karar verdi.
-''Adalet yerini buldu''-
Mimar Karahan, karara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, ofisinde sigara içtiği gerekçesiyle kendisine bin 103 lira ceza kesilince çok şaşırdığını ifade ederek, şöyle dedi:
''Cezanın haksız olduğunu söylememe rağmen tutanak tutuldu. Ben de konuyu yargıya taşıdım. Biz devletimize ve yüce Türk adaletine güveniyoruz. Kendisine yardımcı olmaya çalıştığım polisler bana haksız yere, iş yerimde sigara içtiğim gerekçesiyle para cezası kesmişlerdi. İtiraz ettim. Yargı bana kesilen cezayı haksız buldu ve kaldırılmasına karar verdi. Adalet yerini buldu, çok mutluyum.''