Şike davasında aklama operasyonu sürüyor

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "Futbolda şike" davasında "rüşvet vermek" suçundan aldığı 3 yıl 4 aylık hapis cezası kesinleşen hükümlü Özden Aslan'ın, "yeniden yargılanma ve infazın durdurulması" talebinin reddi kararını kaldırarak, Aslan'ın tahliyesin

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "Futbolda şike" davasında "rüşvet vermek" suçundan aldığı 3 yıl 4 aylık hapis cezası kesinleşen hükümlü Özden Aslan'ın, "yeniden yargılanma ve infazın durdurulması" talebinin reddi kararını kaldırarak, Aslan'ın tahliyesini kararlaştırdı.

 
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, yasa gereği kapatılan özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2 Temmuz 2012 tarihli kararıyla "rüşvet vermek" suçundan aldığı 3 yıl 4 ay hapis cezası 17 Ocak 2014'te Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nce onanan tutuklu hükümlü Aslan'ın avukatlarınca yapılan itirazı değerlendirdi.
 
Yargılama yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, hükümlü Aslan'ın avukatlarınca yapılan "yeniden yargılama ve infazın durdurulması" talebini, 29 Haziran'da reddettiği hatırlatılan kararda, Aslan'ın, suç tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbolcu Tescil İşleri Müdürü olarak görev yapan sanık Haldun Şenman'a 31 Mart 2011'de yapılan futbolcu temsilciliği-menajerlik sınav sorularını teminiyle ilgili rüşvet verdiği gerekçesiyle hapis cezası aldığı anlatıldı.
 
- "Rüşvet aldığı iddia edilen sanığın hükmü kesinleşmedi"
 
Aynı dosyada "rüşvet almak" suçundan mahkumiyetine karar verilen sanık Şenman hakkındaki hükmün Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından, "alt sınırdan uzaklaşılarak hüküm kurulması suretiyle gerekçesiz şekilde farklı cezalar tayinine yol açılması isabetsizliği" gerekçesiyle bozulduğu aktarılan kararda, kısmi onama ve kısmi bozma sonrası dosyanın gönderildiği İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılamaya devam edildiği, haklarındaki hükümler kesinleşen aralarında Fenerbahçe Külübü Başkanı Aziz Yıldırım ile yöneticilerin de olduğu bir kısım hükümlünün yeniden yargılama taleplerinin kabul edildiği, mahkum edilen Aslan ile ilgili hüküm infaz edilmekte iken, rüşvet aldığı iddia edilen Şenman ile ilgili hükmün kesinleşmediği kaydedildi.
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sırasında sanık Şenman'ın avukatlarının talebi doğrultusunda, "TFF'nin kamu kurumu olup olmadığı" hususunda yapılan bilirkişi incelemesinde, "Bu kurumun bir kamu kurumu değil, kanunla kurulmuş, özerkliği bulunan, özel hukuk ağırlıklı bir statüye sahip kuruluş" olarak nitelendirildiği aktarılan kararda, Aslan'ın avukatlarınca, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, TFF'nin hukuki statüsüyle ilgili elde edilen yeni kanıt ve bulgulara göre Aslan'ın yeniden yargılanmasının gerektiği yönünde talepte bulunulduğu belirtildi.
 
- "Farklı bir karar verme ihtimali var"
 
Dilekçede, TFF'nin kamu kurumu olmadığına yönelik rapor doğrultusunda Şenman'ın da kamu görevlisi olmadığının sabit olduğu ve Aslan'ın mahkumiyetine konu "rüşvet verme" suçunun da hukuki dayanağının kalmadığı sonucu doğduğu kaydedilen kararda, avukatların "infazın durdurulması", "yargılamanın yenilenmesi" ve "yargılamaya İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyası üzerinden devam edilmesi" talebinde bulunduklarına dikkati çekildi.
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Şenman'ın avukatlarının, "kamu görevlisi olmayan sanığın suçunun işlenemez nitelikte suç olduğu" gerekçesiyle yaptığı itirazları reddettiği vurgulanan kararda, mahkemenin sanık Şenman'ın TFF'deki statüsüne göre kamu görevlisi olarak kabulü gerektiğine işaret ederek, alınan bilirkişi raporunun Şenman'ın hukuki durumunu etkileyemeyeceği yönünde görüş bildirdiği ifade edildi.
 
Aynı mahkemenin Şenman'ın avukatlarının TFF'nin statüsünün belirlenmesi ile ilgili kovuşturmanın genişletilmesi taleplerinin kabulüne karar verdiğine dikkati çekilen kararda, mahkemenin bu yola tevessül ederek yargılama sonucunda sanığın somut olaydaki hukuki statüsü ve durumu yönünden yeni bir değerlendirme yapacağı ve farklı bir karar vereceği ihtimalinin de ortada olduğu savunuldu.
 
Kararda şu ifadeler yer aldı:
 
"Bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde sanık Haldun Şenman'a 'rüşvet vermek' suçundan halen mahkumiyet hükmü infaz edilmekte olan hükümlü Özden Aslan'ın hukuki durumunun doğrudan etkileneceğinde kuşku ve duraksama bulunmadığı, bir başka deyişle bozma sonrası yargılama neticesi TFF'nin kamu kurumu olmadığı, sanık Şenman'ın da kamu görevlisi olmadığından bahisle, 'rüşvet vermek-almak' suçundan beraat halinde adı geçen sanığa, 'rüşvet vermek' suçundan aldığı mahkumiyet hükmünün hukuki dayanağı ortadan kalkacak hükümlü Özden Aslan'ın ilamının da haksız yere infaz edileceği, bu durumun ise hükümlü yönünden telafisi güç veya imkansız zararlar doğuracağı gibi hak adalet ve nesafet ilkeleriyle de izah edilemeyeceği, bu itibarla hükümlü avukatlarının yeni delil, yeni olay gerekçesine dayalı yeniden yargılama ve infazın durdurulması taleplerinin yerinde olduğu, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin itiraz konusu kararının usul ve yasaya uygun bulunmadığı, vicdani sonuç ve kanısına ulaşılmakla, itirazın kabulü ile söz konusu kararın kaldırılmasına dair karar verilmiştir."
 
Kararda, hükümlü Özden Aslan'ın avukatlarının itirazlarının kabulüne karar verildiği belirtilerek, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hükümlü hakkında yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulması talebinin reddine dair itiraz konusu 4 Haziran tarihli kararının kaldırılmasına hükmedildi.
 
"Rüşvet vermek" suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan hükümlü Özden Aslan hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 311/1-e maddesine istinaden yargılamanın yenilenmesi kararlaştırılırken, bu hükümlünün, tutuklulukta geçen süreye göre, bu aşamadan sonra telafisi güç ve imkansız zararlara yol açmamak bakımından infazının durdurulması ve tahliye edilmesi karara bağlandı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri