Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, maden faciası sonrası mağdur olan ailelere ölüm aylığı ve geliri bağlanacağını belirterek, "Şuanki bilgilerimize göre 217 ailemize bu maaşların bağlanmasıyla ilgili süreç başladı." dedi.
Bakan İslam, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan ve 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciası sonrası kendi bakanlığını ilgilendiren konularla ilgili son gelişmeleri basın mensuplarına aktardı. Sözlerine başsağlığı dileyerek başlayan İslam, "İlk etapta ailelerimizin ve madenden sağ çıkan madencilerimizin psiko-sosyal destek ihtiyaçlarını tespit edildi. Tek tek 301 şehidimizin evine gidildi. Bu ilk ziyaretler daha ziyade durum tespiti ve taziye ziyaretiydi. İlk etapta acil desteğe ihtiyaç olur düşüncesiyle o destek sağlandı maddi ve manevi anlamda. Şimdi sahada yapacağımız çalışmalar biraz daha derinlemesine incelemeler içeriyor. Bu haftadan itibaren tekrar çalışma gruplarımız şehit ailelerimizin evlerine ziyarette bulunacaklar. Bu defa ailelerin hayatını idame ettirebilmesi için ne ihtiyacı olduğunu biraz daha detaylı şekilde tespit etmeye bölgenin tablosunu çıkarmaya çalışacağız. Bu tespitlerin içerisinde çocukların durumu, çocukların velayet probleminden tutun da eğitim durumuna kadar bütün konular inlenecek. Ailelerin hayatlarını bundan sonra nerede sürdüreceği, konut ihtiyaçları eşlerinden kendilerine bağlanacak olan ölüm aylığı, ölüm maaşının bundan sonraki hayatlarını sürdürebilmek için yeterli olup olmadığı, anne babaların durumu, kadınların durumu teker teker incelenecek" dedi.
ÖLÜM AYLIĞI VE GELİRİ BAĞLANACAK
Öncelikli çözmeye çalıştıkları durumun mağdur ailelere ölüm aylığı ve geliri bağlanması olduğunu dile getiren İslam, sözlerine şöyle devam etti: "Öncelikli çözmeye çalıştığımız durum. Çalışma Bakanlığımız ile birlikte şehit ailelerinin önümüzdeki aydan itibaren mağdur olmamaları amacıyla ölüm aylığı ve ölüm gelirinin bağlanması durumudur. Bununla ilgili Çalışma Bakanlığı gayet iyi bir çalışma yaptı. Şuanki bilgilerimize göre 217 ailemize bu maaşların bağlanmasıyla ilgili süreç başladı. Geri kalan az sayıdaki aileye de bu hafta içerisinde ulaşılacak. Onlara ulaşılamama sebebi ailelerin belirttikleri adreste bulunmuyor olmaları. Defin işlemleri için veya akrabalarının yanlarına gitmelerinden dolayı bulundukları adresten ayrılmalarından dolayı. Bizim tespitlerimize göre 30 kadar ailenin sürekli takip edilmesi gerekiyor. Bu sayı artabilir. Bu aileler normal hayat adapte oluncaya kadar tıbbi gözetimimizin altında olacaklar. Tedavileri bizim koordinasyonumuzda sürdürülecek. Diğer ailelerimizin zaman zaman kontrolleri yapılacak. Bundan sonraki müdahalelerimiz iller bazında olacak. Yani şehit ailelerin yaşadıkları illerdeki aile ve sosyal politikalar müdürlükleri onlarla ilgili iş ve işleyişi devam ettirecekler. "
" AİLELERİ SÜREKLİ FARKLI FARKLI GRUPLARLA ZİYARET EDEREK TRAVMATİZE ETMEMİZ GEREKİYOR"
Bakan İslam, "Burada şöyle bir sorunla karşı karşıyayız. Aileleri sürekli farklı farklı gruplarla ziyaret ederek travmatize etmemiz gerekiyor. Uzmanlar bizi bu yönde uyarıyorlar. Aileleri biraz kendi haline bırakmamız gerektiğini tembih ediyorlar. Bu bilimsel bir görüş buna uymak zorundayız. O açıdan biz şuandan itibaren sivil toplum örgütlerimize şu ricada bulunuyoruz; lütfen bizimle irtibat kursunlar. Biliyoruz onlar sahaya inmek istiyorlar, yardımları kendi elleriyle ulaştırmak istiyorlar.Hiç birşey yapamazsam başını okşarım elini tutarım diye düşünüyorlar.Bunların hepsi haklı ve çok güzel talepler. Ancak burada işin diğer tarafını da görmek mecburiyetindeyiz. Bu ailelerin psikolojik sağlığını düşünmek mecburiyetindeyiz. Onları travmatize etmemek için biraz sessiz ve kendi hallerine bırakmak durumundayız. Sivil toplum kuruluşları sahaya inmek istedikleri zaman Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine müracaat etsinler. Biz onların taleplerini alalım. Yardımların ne cins, ne tür olduklarını biz onları alalım. Bizde ihtiyacımız olduğu oranda kendilerine bildirelim böylece koordinasyonu kırmamış olalım." dedi.
"HANELERDE HERHANGİ BİR KAYIP YOK"
Soma’ya yapılan yardımlarla ilgili herkese teşekkür eden Bakan İslam, "Bunları almayı devam ediyoruz. Ama ayni yardım konusunda herhangi bir ihtiyacımız olmadığı bütün bölgelerden gelen bilgiler arasında yer alıyor. Sizinde takdir edeceğiniz gibi bu felakette evler haneler zarara uğramadı. Hanelerde herhangi bir kayıp yok. Onun için ev eşyasına, giysiye, mutfak eşyasına şuanda ihtiyaç görünmüyor. Bu bakımdan ayni yardım yapmak isteyenlerde il müdürlüklerimize müracaat ederlerse bunların içerisinde çok spesifik haricinde genel ayni yardımları kabul etmeme tarafındayız. Spesifik derken, mesela bir firmadan çok miktarda çocuk bisikleti yardımı aldık ve bunu hemen kabul ettik. Çünkü bunu dağıtabilir durumdayız. Bir başka firmadan iki Tır portakal salatalık ve domates yardımı teklifi aldık ama bunu kabul edemedik. Dağıtma imkanımız yok. Bu tür ayni yardımları bağışçılar müsaade ederlerse başka merkezlerde kullanmayı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
"KENDİMİ AÇIKÇASI BABASIZ KALMIŞ 400’DEN FAZLA ÇOCUĞUMUZUN İKİNCİ ANNESİ GİBİ HİSSEDİYORUM"
Madenci ailelerinin her zaman yanlarını olacaklarını kaydeden Bakan İslam, şöyle konuştu: "Kendimi açıkçası babasız kalmış 400’den fazla çocuğumuzun ikinci annesi gibi hissediyorum. Elimiz onların üzerindendir. Eşini çok genç yaşta kaybetmiş hayatının baharında babasız çocuk yetiştirmek, babasız ev idare etmek zorunda kalmış insanlarımızın bir kardeşi gibi hissediyorum. Daima onların yanındayız. Evlatlarını çok genç yaşta toprağa veren anne babalarının bir başka evladı gibi hissediyorum kendimi. Onların daima yanındayız. Şuana kadar olduğu gibi. Olağanüstü bir asaleti var halkımızın. Her türlü takdirin üzerinde. Başa geleni bir kader olarak kabullenmekte bir sıkıntı göstermiyorlar. Bu konuda bir isyanları yok. Ama çok ciddi bir talepleri var. Başımıza gelenin müsebibini bulun diyorlar. Bu facianın sebebini bulun ve facianın sebebi her neyse, her kimse o bunun cezasını ödesin.