Asker Hakları Plaftormu, son 5 günde, askerlik yapan 5 gencin intihar ettiğini ve buna artık bir 'dur' denmesi gerektiğini duyurdu. Şüpheli intiharlardan ikisi Manisa'da, biri İzmit, biri Gaziantep, biri de İzmir'de gerçekleşti.
Asker Hakları İnsiyatifi Sözcüsü Tolga İslam, "Acilen önlemler alınmalı. Bu konu, Genelkurmay'ın 'Can dostu' yöntemiyle çözülecek bir konu değil. Yoksa her geçen gün intiharlar artacak" uyarısında bulundu.
Son 5 günde, askerlik yapan 5 gencin intihar ettiği ortaya çıktı. Şüpheli intiharlardan ikisi Manisa'da, biri İzmit, biri Gaziantep, biri de İzmir'de gerçekleşti. Tolga İslam, "Acilen önlemler alınmalı. Bu konu, Genelkurmay'ın 'Can dostu' yöntemiyle çözülecek bir konu değil. Yoksa her geçen gün intiharlar artacak" uyarısında bulundu.
"İNTİHARLARIN EN ÖNEMLİ NEDENİ, KÖTÜ MUAMELE"
Asker Hakları İnsiyatifi Sözcüsü Tolga İslam, "Zorunlu asker intiharları kamuoyu tarafından çok az bilinen, ama çok önemli bir sorun. Geçtiğimiz aylarda bizim hazırladığımız bir rapor üzerinden bu konu gündeme gelmişti.
O dönemde Genelkurmay, asker intiharlarıyla sivil intiharların birbiriyle paralel olduğunu ve bu intiharlarının olmaması için gerekli önemlerin alınmakta olduğu yönünde bir açıklama yapmıştı. Bize göre gerekli önlemler alınmıyor. Bu olay, 'can dostu' projesiyle çözülecek bir konu değil.
İntiharların en önemli nedeni, bize göre kötü muamele. Acilen önlem alınmalı. Bu konu, haftalarca tartışılmalı, çözüm aranmalı. Aksi halde intiharların önüne geçemeyiz" dedi. İslam, özellikle Ocak ayında asker intiharlarında artış olduğunu, bunun da araştırması gerektiğini ifade etti.
"KIŞLADA NELER OLUYOR?"
Asker Hakları Platformu'nun yaptığı yazılı açıklamada da, "Artık yeter! Askeri kışlalardan son 5 günde gelen 5 intihar haberiyle yine sarsıldık. Emre Ersöz, İbrahim Acar, Yasin Şimşek, Selim Kara son 5 günde intihar şüphesiyle hayatını kaybeden zorunlu askerler. Şu an komada olan ve beyin ölümü gerçekleştiği söylenen Adem Kocakaya'dan umutlar kesilmek üzere. Defalarca sorduğumuz soruyu yineliyoruz: Kışlada neler oluyor?
Asker intiharlarının sivil intiharların 2,5 katı olduğunu göstererek bu sayının kabul edilemez olduğunu söyledik. Askeri faaliyetler sivil denetim altına alınmadığı takdirde ihlaller, intiharlar ve kalıcı hasarlar sürer dedik. Askerde kötü muamele yapısal düzenlemeler gerektiren bir meseledir dedik. Genelkurmay kimi keyfi düzenlemeleri yenilikmiş gibi takdim ederek konuyu kamuoyu nezdinde geçiştirmeye çalıştı.
Neydi bunlar? Badilik sisteminin intiharları azaltacağı öne sürüldü. Zaten var olan ve intiharları önleme konusunda işlerliği tartışılan Rehberlik ve Danışma Birimleri ve diğer ruh sağlığı hizmetleri takdim edildi. Asker intiharlarının sebebi yoksulluğa, aile ve kişisel sorunlara havale edildi" dendi.
"BİNLERCE SAHİPSİZ ASKER, HER GÜN DAYAK YİYOR"
Açıklamada, "DİSKO'nun kaldırılması yeni kanun taslağı ile kesinleşti, her ne kadar fiiliyatta DİSKO cezaları uygulanmaya hala devam ediyor olsa da. Genelkurmay kamuoyu baskısı karşısında ilk defa sorunu yok saymayı bırakarak konuya dair açıklama yaptı ve böylece sorunun sistematik boyutunu kabul etmiş oldu. Fakat talep ettiğimiz yapısal değişiklikleri hala bekliyoruz.
Kamuoyunda geçtiğimiz dönem kopan gürültüye rağmen hala askerde olan bitenler değişmedi. Her gün binlerce sahipsiz asker en üst kademeden en alt rütbeliye katmerli olarak hakaret, dayak, işkence, sözlü taciz, tehdit, keyfi cezalandırma görmeye devam ediyor. Binlerce asker bu yaşadıkları karşısında hakkını arama cesaretini gösteremiyor.
Cesaret gösterenler ise devletin kurumları tarafından gözetilmek ve korunmak yerine, benzer başka hak talepleri sökün etmesin diye yüzüstü bırakılıyor, şikayet sahipleri kendilerini döven, hakaret eden komutanlarına geri emanet ediliyorlar.
Her gün hakları ihlal edildiği için itiraz eden askerler yaptıklarına pişman ediliyor, bedel ödettiriliyorlar. Dertlerine derman bulamayan genç insanlar, son çareyi kendilerine kıymakta buluyor" ifadesi dikkat çekti.
Platformun talepleri ise şöyle sıralandı:
Asker Hakları olarak öncelikle acilen birliklerde olanlar ile ilgili kamunun aydınlatılmasını talep ediyoruz.
Bununla birlikte önleyici araçların kullanılarak psikolojik değerlendirmelerin asker alımları sırasında da etkin bir yapılandırma ile geliştirilmesini;
Tüm acılı ailelerin sorularının resmi makamlarca yanıtlanmasını;
Adli soruşturmanın şeffaflık içinde yürütülmesini;
Psikolojik destek birimlerinin intihara neden olan askerlik kaynaklı sebeplerin ciddiyetle verilenmesi için tüm çalışmaların etkin bir şekilde yapmasını;
DİSKO cezasının kanun beklenmeden bir an evvel uygulamasına son verilmesini,
Askeri faaliyetlerin kamu denetçiliği kapsamına alınmasını,
Askeri faaliyetlerin etkin soruşturulması önündeki en temel engel olan askeri yargı sisteminin bir an evvel kaldırılması ve tüm faaliyetlerin sivil yargılar yoluyla denetim altına alınması taleplerimizi yineliyoruz.
İŞTE İNTİHAR EDEN ASKERLER
. 19 Ocak 2013 Emre Ersöz – İzmit – Cezaevi
. 21 Ocak 2013 İbrahim Acar- Gaziantep- Lojistik Destek Komutanlığı
. 22 Ocak 2013 Yasin Şimşek- İzmir – 7. Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı
. 23 Ocak 2013 Adem Kocakaya- Manisa- Sarıgöl İlçe Jandarma Komutanlığı
. 23 Ocak 2013 Selim Kara- Manisa- Turgutlu İlçe Jandarma Komutanlığı