Türk hacı adaylarından kalan 3 binin bugün itibariyle kutsal topraklara geleceği, böylelikle intikalin tamamlanmış olacağı belirtildi.Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Ekrem Keleş, Mehmet Emin Özafşar, Hac ve Umre Genel Müdür Vekili Ergün Yücel ile birlikte gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi.
Cidde ve Mekke;de oluşturdukları ekiplerin, havalimanlarındaki görevlilerle kurdukları iyi ilişkiler sonucu hacı adaylarının sıkıntı çekmesine engel olduklarını anlatan Keleş, Hac organizasyonundaki en zorlu görevlerden biri olan intikal işinin bugün itibariyle gelecek 3 bin Türk hacı adayı ile son bulacağını, artık Arafat;la ilgili hareket planları üzerine yoğunlaştıklarını kaydetti.
Keleş, konuyla ilgili ekipleri topladıklarını, Suudi Arabistan yetkilileri ile görüşmeler yaptıklarını ifade ederek, ''İnşallah hacı adaylarımızı sağlıklı şekilde Arafat;a çıkarıp, indireceğiz;; dedi.
Keleş, bu yıl özellikle hanım hacı adaylarına yönelik yaptıkları kadın görevli uygulamasından çok iyi sonuç aldıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
''Hacı adaylarının yüzde 50;den fazlası kadın. Artık hanımlar eskiden olduğu gibi yemek yapsın, çamaşır yıkasın diye Hac;ca getirilmiyor, ancak uygulamada sıkıntılar oluyordu. Bu yıl kurduğumuz irşat ekiplerinde kafilelerde hanım görevli uygulaması yüz ağartıcı bir hizmet oldu. Hac;cın adabını anlattılar, dinamik bir irşat gerçekleşti.Türkiye;den itibaren her aşamada yardımcı oldular. Bu görevliler konusunda uzman, birçoğu İlahiyat Fakültesi hatta bazısı doktorasını yapmış. Hem Mekke hem Medine;de sıkıntıların azalması bizi hayli sevindirdi.;;
Keleş, ayrıca diğer kafilelere giderek yardımcı olan kardeş kafile uygulamasından da çok iyi sonuçlar aldıklarını söyledi.
-Hizmet kalitesi artıyor-
Sağlık hizmetlerinin en iyi şekilde devam ettiğini, 14 poliklinik, 1 diş polikliniği, 42;şer erkek ve kadın yataklı servis, 18 acil ve 8 müşahede odasının Türk hacı adayları kadar diğer milletlerin hacı adaylarına da hizmet verdiğini anlatan Keleş, yemek hizmetlerinde de Mekke;de kaliteli Türk lokantaları ile anlaşarak süreleri uzun 2 öğün yemek verdiklerini, şehirlerarası ulaşımda da daha kaliteli otobüslerle anlaştıklarını kaydetti.
Keleş, hacılara giderken yük olmaması için kargo hizmetlerini de titizlikle yürüttüklerini, her biri 23 ton hurma ve hediyelik eşya taşıyan 45 tırın Türkiye;ye ulaştığını, 5-6 tırın da yolda olduğunu bildirdi.
74 bini Türkiye;den katılan 100 bin Türk hacı adayına 4 bin 580 görevli ile hizmet verdiklerini bildiren Keleş, başkanlıklarının hacıdan aldığını yeniden hacıya harcadığını, her yıl hizmet kalitesinin daha iyi olduğunu söyledi.
Keleş, bu yıl şimdiye kadar 21 Türk hacı adayının çeşitli nedenlerle hayatını kaybettiğini, Van depreminde hayatını kaybedenlerin de acılarını artırdığını sözlerine ekledi.
Keleş, bu arada Suudi Arabistan;da gelişen fen bilimlerinin bayram günlerinde sıkıntıyı azalttığını Türkiye ile Suudi Arabistan;ın Kurban Bayramını aynı gün kutlayacağına işaret etti.
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar da, 300;ü aşkın hanım görevlinin, ibadette zorlanan hanım hacı adaylarına hem usul hem de rehberlik konusunda yardımcı olduklarını, şimdiye kadar 400;ün üzerinde farklı irşat programı yapıldığını, son olarak da önceki gün akşam Vanlı hacı adaylarına özel program yapıldığını bildirdi.
-En büyük sorun servis-
Hac ve Umre Genel Müdür Vekili Ergün Yücel ise en büyük sorunlarının servis olduğunu, bu yıl geçmiş yıllara göre çok iyi olsalar da yer sıkışıklığı nedeniyle evsahibi ülkenin de soruna çözüm bulmakta zorlandığını anlattı.