Türk ve yabancı özel okullar nasıl öğrenci alacaklarına karar verdi. 6 dersten 3’ünün Türkçe, Matematik ile Fen ve Teknoloji derslerinin sınavlarını kullanacaklar. Bu durumda 12 değil, 6 sınav geçerli olacak. 3 yıllık değil, yalnızca 8. sınıf okul notlarını dikkate alacaklar. Okullar taban puan açıklayıp önkayıt ve kesin kayıt yoluyla öğrencisini alacak.
Aylardır merakla beklenen Türk ve yabancı özel liselerin bu yıl nasıl öğrenci alacağı kesinleşti. 6 dersten yılda 12 kez yapılacak sınavlardan yalnızca Türkçe, Matematik ile Fen Bilgisi ve Teknoloji derslerinin sınav sonuçlarıyla 8. sınıf okul notlarını yani Yılsonu Başarı Puanı’nı (YBP) kullanacaklar.
Okullar taban puanlarını açıklayacak, önkayıt ve kesin kayıt yoluyla öğrenci alacak. Bu yıl SBS kaldırılınca Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere liselere geçişte Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) geldi. 8. sınıf öğrencileri Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil olmak üzere 6 dersten okullarında yapılan sınavların birine merkezi olarak girecek. Öğrenciler yılda 12 sınava girecek. Devlet okullarına bu sınavların yüzde 70’i ile 6., 7., 8. sınıf okul notlarının (YBP) yüzde 30’u dikkate alınarak, yerleştirme yapılacak. Özel okullar ise bu derslerin tümünü değerlendirmeye almak istemiyor. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan ve Özel Okullar Kayıt Komisyonu Başkanı Güler Kamer’in nasıl öğrenci alacaklarına ilişkin açıklamaları şöyle:
◊ Ücretli okulların resmi okullarla aynı listede tercih ettirilmesi öğrenci tercihini önce ücretsiz olandan yana kullanacağından imkânsız.
◊ Velilere okul notlarının kullanılmayacağına ilişkin söz verildi. Bu nedenle bu yıl sadece 8. sınıf YBP yerleştirme puanlarında kullanılacak.
◊ 6 dersten yalnızca Türkçe, Matematik ile Fen ve Teknoloji alanlarının PISA gibi değerlendirme sınavlarındaki gibi dikkate alınması uygundur.
BAKANLIK: ÖZEL OKULLARIN TALEBİ
Milli Eğitim Bakanlığı (ABD) yetkilileri, özel okulların 3 dersten değerlendirme yapılarak öğrenci alması konusunun sadece talepten ibaret olduğunu söyledi. Yetkililer, “Şu an için tartışılıyor ve değerlendiriliyor” dedi. MEB’in Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi ile ilgili oluşturduğu soru-cevap platformunda ise “Özel ve özel statülü okullar nasıl öğrenci alacak?” sorusuna şöyle cevap verildi: “Ortaöğretime geçiş sistemi içerisinde oluşan yerleştirme puanı, özel ve özel statülü okullar için de kullanılabilecektir. Bu okullar için ayrı bir sınav yapılmayacaktır.”
EĞİTİMCİLER NE DİYOR?
‘6 ders nasıl belirlendi?’
Prof. Dr. Yaşar Özden (Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı):
Asıl sorulması gereken soru “Seçilen dersler dışındakiler önemini yitirecek mi?” sorusundan çok bu 6 ders nasıl belirlendi? Bu sınavlar 21. yüzyıl bireyinin becerilerini ölçmek için yeterli mi? Bu beceriler arasında bir tanesi bilişim teknolojilerine hâkimiyet. O 6 dersin içinde bu yok.
‘Saygı gösterilmeli’
Bekir Gür (SETA Eğitim Direktörü):
Özel okulların kendi öğrencisini seçme hakkı var. Saygı göstermek gerek. Ancak şunu da biliyoruz ki sınavda sorulmayan, değerlendirmeye katılmayan derslere öğrenciler daha az önem veriyorlar. Ama bir diğer boyut da bütün dersleri ölçmek gerekiyor mu?
‘Özerklik verilmeli’
Bahutan Aydagül (Eğitim Reformu Girişimi Koordinatörü):
Özel okullar öğrencilerini istediği gibi seçer, alır, kriter belirler. Kendi sınavlarını yapmalarının önünde de engel olmamalı. Özel okullara da daha fazla özerklik verilmeli. Ayrıca keşke devlet okullarına da sadece bu 3 dersten öğrenci alınabilse. Çünkü ne din ne de inkiılap tarihini çok iyi bilmek çocuğun liseye geçişteki kriteri olamaz.
‘Seçme kriterleri var’
Selçuk Pehlivanoğlu (TED):
Adı üstünde bu okullar özel. Öğrencilerini seçme kriterlerini belirleme hakkına sahipler. Ancak sadece 3 dersi öne çıkarmak, tıpkı 6 dersi öne çıkarmak gibi diğer dersleri anlamsız kılar. O yüzden de bu ayrımlara gidilmemeli.