Suat Kılıç:tmm ve nbr'den kurtulun

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, gençlere seslenerek, "Dilinize, kültürünüze ve Türkçe'nize sahip çıkın. 'Cep telefonu ve internet Türkçesi' denen illetten kurtulun. Tamam yerine 'tmm', ne haber yerine 'nbr' yazmayın. Lütfen bunlardan kurtulun" dedi. Ge

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, gençlere seslenerek, "Dilinize, kültürünüze ve Türkçe'nize sahip çıkın. 'Cep telefonu ve internet Türkçesi' denen illetten kurtulun. Tamam yerine 'tmm', ne haber yerine 'nbr' yazmayın. Lütfen bunlardan kurtulun" dedi.

 Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı"na katıldı. Programda konuşan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, İstiklal Marşı'nın hangi şartlarda ve ne şekilde yazıldığını çok iyi bilmek ve anlamak gerektiğini belirterek, "1. Dünya Savaşı sonrasında ülke savaştan yeni çıkmış, çeşitli vesilelerle ülkenin birçok bölgesi yabancı düşmanlar tarafından işgal edilmişti. Kurtuluş Mücadelesi

başlatıldığı dönemde milli birliği ve dayanışmayı daha güçlendirmek adına bir istiklal marşı yazımı gündeme gelmiş, cumhuriyet ilan edilmeden, zafer kazanılmadan o günkü şartları taşıyan ve milletimize milli bir ruh veren bir istiklal marşı yazılmıştır" diye konuştu.

Vali Aksoy'un ardından kürsüye gelen Bakan Sulat Kılıç, salondaki gençlere hitaben bir konuşma yaptı. Sözlerine, Mehmet Akif Ersoy'un "Asım'ın nesli diyordum ya, nesilmiş gerçek / İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek" ifadeleriyle başlayan Kılıç, "Biz bu ülkede çok büyük eserlerin altına imzamızı koyduk. Çok önemli projeleri ve kaynakları insanlarımıza kazandırdık. İnanıyoruz ki bizim yaptıklarımızın daha iyisini sizler yapacaksınız. Çünkü sizler bizlerden daha iyi eğitimler alıyorsunuz. Sizler

gençlik, bilim ve teknoloji çağınızı zirve noktasında yaşıyorsunuz. Umudumuz sizlersiniz. Bizi biz yapan tek vatan, tek devlet, tek bayrak ve tek millet değerlerinden ayrılamayız. Bunu her yerde söylüyoruz. Çünkü bu 4 değer, milletimizi birbirine bağlayan omurgadır. Bunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayacağız" dedi.

Bakan Kılıç konuşmasına şöyle devam etti:

 "Öğrenci yurtlarındaki yemek katkılarımız olan sabah kahvaltısı 2 TL, akşam yemeği 4 TL ve ayda 180 TL katkımız var. Ziyaret ettiğim yurtlardaki genç kardeşlerimin benden isteği şu: 'Sabah kahvaltısındaki 2 TL'yi kullanmayalım, bunu akşam yemeğine ilave edelim'. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da bu isteğinize, 'Ne kadar isterseniz isteyin, bu talebi kabul etmeyeceğiz. Çünkü anne ve babaların bize emanet ettiği yavrularımızı sabahları kahvaltı yapmadan okula göndermeye gönlümüz razı değil' diyor.

Annenin şefkati olur, babanın şefkati olur, devletin de şefkati olur."

 Gençlere, "Dilinize, kültürünüze ve Türkçe'nize sahip çıkın" diyen Bakan Kılıç, " 'Cep telefonu ve internet Türkçesi' denen illetten kurtulun, tamam yerine 'tmm', ne haber yerine 'nbr' yazmayın. Lütfen bunlardan kurtulun. Gençler, dilimiz yozlaşıyor. O dil bizim ana dilimiz. O dili ne kadar iyi kullanırsak, ne kadar hakim olursak, bu dilin kelimeleri ile ne kadar rahat dans edebilirsek ve bu dilin kelimelerini ne kadar sıkı sıkıya kavrayabilirsek inanın ki geleceği o kadar sıkı sıkıya kavramış olacağız.

Arkadaşlar Türkçe'ye sahip çıkın" ifadelerini kullandı.

Mehmet Akif Ersoy'un bir kahraman olduğunu ifade eden Bakan Kılıç, sözlerine şöyle tamamladı:

"Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nı satmayan adamdır. Diyorlar ki 'Mehmet Akif Ersoy yalnız yaşadı, yalnız öldü. Cenazesi devlet kanalı ile kaldırılmadı. İstanbul Üniversitesi öğrencileri tarafından tesadüfen öldüğü fark edildi ve onlar tarafından omuzlandı. Naaşı ebediyete nakledildi'. Eğer Mehmet Akif Ersoy'a devlet töreni yapılmış olsaydı, eğer Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı'nı 500 lira para ödülü için yazmış olsaydı ve eğer Mehmet Akif Ersoy, Ankara'nın mart soğuğunda sırtına giyecek paltosu bile

olmadığı halde o 500 lirayı kabul etmiş olsaydı, ne bugün Mehmet Akif Ersoy olacaktı, ne de onun aşkıyla bu salon dolacaktı. Bu değerlere sahip çıkmak bizim işimiz."

 Bakan Kılıç'ın konuşmasının ardından sahneye ünlü sanatçı İbrahim Sadri çıktı. Sadri, seslendirdiği şiirlerle salondakilere unutulmaz bir gece yaşattı. Samsun'da üniversitede okuyan gençlerin yoğun ilgi gösterdiği programda İbrahim Sadri, İstiklal Marşı yazarı Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un hayatına ilişkin bilgiler de aktardı.

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri