Süleyman Soylu 2023 hedeflerini anlattı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "2023 yılında işsizlik oranının yüzde 5'e indirilmesini, istihdam oranının yüzde 55'e yükseltilmesini, tarım dışı sektörler için kayıt dışı istihdam oranının ise yüzde 15'in altına indirilmesini temel hede

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "2023 yılında işsizlik oranının yüzde 5'e indirilmesini, istihdam oranının yüzde 55'e yükseltilmesini, tarım dışı sektörler için kayıt dışı istihdam oranının ise yüzde 15'in altına indirilmesini temel hedeflerimiz olarak belirledik" dedi.
 
Soylu, JW Marriott Otel'de düzenlenen 11. Çalışma Meclisi Toplantısı'nda, bir önceki Çalışma Meclisi Toplantısının 2013'de yapıldığını anımsatarak, o toplantıda toplu iş sözleşmeleri, asgari ücret, istihdam, kıdem tazminatı ve işsizlik sigortası fonları ile alt işverenlik gibi konuların görüşüldüğünü ve bir dizi kararların alındığını belirtti.
 
Bugünkü toplantıda, istihdam politikalarının ele alınacağını bildiren Soylu, Çalışma Meclisi'nin önemli bir sosyal diyalog mekanizması olduğunu söyledi.
 
 
"İstişare" ve "reform" kelimelerinin AK Parti'nin ve AK Parti hükümetlerinin genel karakteristiği olduğunu ifade eden Soylu, şöyle konuştu:
 
"AK Parti reformcu karakterini hiçbir zaman terk etmemiştir. Yaptığı reformları da mutlaka istişare ederek, konunun taraflarıyla tartışarak gerçekleştirmiştir. Geçtiğimiz süreçte ortaya konulan İş Kanunu, sosyal güvenlik reformu, bütün vatandaşlarımızı kapsamı altına alanına Genel Sağlık Sigortası, İntibak Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşme Yasası gibi çalışmalar da işte bu anlayışın neticeleridir. Hep birlikte ürettiğimiz eserler olarak karşımızda durmaktadır. Bütün bu adımlar, çıkarılan kanunlar ve yapılan değişiklikleri aslına takip ettiğimiz bir çizginin bölümleridir. Bütün bu reformlar bir araya geldiğinde Ulusal İstihdam Stratejimizi oluşturmakta. Bu strateji ülkemizi 2023, 2052 ve 2071 hedeflerine taşıyacak olan üretim, istihdam ve büyümeden oluşan üçlü saç ayağını oluşturmaktadır."
 
"Kayıt dışı istihdamda hedef yüzde 15"
 
İş gücü piyasasının yapısal sorunlarının çözülmesinin, orta ve uzun vadede büyümenin istihdama katkısını arttırmak ve işsizlik sorununa kalıcı çözümler geliştirmek niteliğinin bulunduğuna dikkati çeken Soylu, şu bilgileri verdi:
 
"2023 yılında işsizlik oranının yüzde 5'e indirilmesini, istihdam oranının yüzde 55'e yükseltilmesini, tarım dışı sektörler için kayıt dışı istihdam oranının ise yüzde 15'in altına indirilmesini temel hedeflerimiz olarak belirledik. İşsizlik bugün özellikle 2008-2009'daki küresel kriz sonrasından küresel olarak ciddi bir sorun olarak karşımızda duruyor. Dış ticaret rakamlarında iyileşmeler olmasına rağmen istihdam rakamları tüm ülkelerde maalesef aynı hızda ilerleyemiyor. Yani işsizlik artarken hızlı, azalırken yavaş bir rakamsal büyüklük olarak ortada duruyor. Ülkemizde eylül 2015 itibariyle işsizlik oranı 10,3'tür. Bir önceki yıl bu rakam 10,5'ti. Kademe kademe aşağıya çekiliyor ama almamız gereken ciddi bir mesafe olduğunu biliyoruz."
 
 
"56 milyar 656 milyon lira prim teşviki verildi"
 
Soylu, ciddi tedbirler alınan diğer bir alanın kayıt dışı istihdam olduğunu bildirerek, geçen yıl yüzde 35,7 olan kayıt dışı istihdam oranının bu yıl 34,8 seviyesine düştüğünü söyledi.
 
Kayıt dışı istihdam oranının 2002'de yüzde 52,1 düzeyinde olduğunu vurgulayan Soylu, "Çalışma Meclisi'nin paydaşlarıyla yürüttüğümüz ortak bir çabanın ve reformların sonucunda, kayıt dışı istihdam oranı yüzde 52'den yüzde 35'e kadar indi. 2008 yılından ekim 2015'e kadar yapmış olduğumuz denetimlerde toplam 1 milyon 272 bin 156 kişinin kayıt dışı çalıştığı tespit edilmiş olup, bu kişiler sosyal güvence altına alınmıştır. İstihdam piyasasındaki yükleri hafifletmek adına yürüttüğümüz bir diğer politika aracı da sigorta prim teşvikleri olmuştur. 2004 yılından bugüne kadar 11 farklı alanda toplam 56 milyar 656 milyon lira prim teşviki verilmiş ve 1 milyon 152 bin iş yeri bu teşviklerden faydalanmıştır" diye konuştu.
 
Soylu, 2002 yılından beri uygulanan politikalarla engelli, kadın ve genç istidamı ile kayıt dışılık konusunda çok önemli stratejilerin uygulandığını ifade ederek, bu hedeflerin programlı bir şekilde gerçekleştirilmesi için 2014 yılında Ulusal İstihdam Stratejisi'nin oluşturulduğunu hatırlattı.
 
Çalışma hayatının düzenli bir şekilde düzenlendiği bir toplumda hem ekonomik hem de sosyal barışın temininin mümkün olacağına dikkati çeken Soylu, bundan dolayı bütün yapılan toplantılarda bütün sosyal taraflarla bir araya gelmeyi önemsediklerini söyledi.
 
 
Mevcut iş gücünün eğitiminin ve niteliğinin artırılmasının son 13 yılda yapılan reformların temel felsefesini oluşturduğunu dile getiren Soylu, "Mesele işsizlik değil mesleksizlik anlayışıyla 2002'den bu güne kadar 1 milyon 650 bin kişiye mesleki eğitim verildi. Bunların yarısının kadınlardan oluştuğuna dikkatinizi çekerim. Birçok vatandaşımız bu eğitimler sayesinde iş sahibi olup, yanında işçi çalıştırır duruma gelmiştir" dedi.
 
Soylu, ülkenin nitelikli insan potansiyelini üst seviyelere yükselmek için 64. Hükümetin Eylem Planında "Nitelikli İnsan Gücü İçin Çekim Merkezi" programının ortaya konulduğunu da belirtti.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ve diğer ilgililerin katıldığı toplantıya, Davutoğlu'nun konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam edildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri