Tarık Ziya Ekinci Hayatını Kaybetti! Tarık Ziya Ekinci Kimdir?

Doktor Tarık Ziya Ekinci Hayatını Kaybetti! Tarık Ziya Ekinci Kimdir? İşte tüm detaylar...

Türk siyaset ve tıp dünyasının önemli isimlerinden Tarık Ziya Ekinci, 15 Ağustos 2024 tarihinde 99 yaşında hayata gözlerini yumdu. 25 Şubat 1925 tarihinde Diyarbakır'ın Lice ilçesinde dünyaya gelen Ekinci, Kürt asıllı olup, hayatını doktorluk, siyaset ve yazarlıkla dolu dolu geçirmiştir.

Tarık Ziya Ekinci Kimdir?

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Tarık Ziya Ekinci, tıp alanındaki uzmanlığını Paris Tıp Fakültesi'nde tamamladı ve dahiliye mütehassısı oldu. Tıp kariyerine Siverek Sıtma Savaş Tabipliği ile başlayan Ekinci, ardından Diyarbakır Merkez Belediye Baştabipliği, Lice Hükûmet Tabipliği ve Diyarbakır, Mardin ile Siirt Tabip Odaları Başkanlıkları görevlerinde bulunmuştur. Ayrıca, Diyarbakır Kızılay ve Veremle Savaş Dernekleri Yönetim Kurulu Üyelikleri yapmıştır. Serbest doktorluk yaparken, tıp alanındaki bilgilerini ve deneyimlerini topluma hizmet için kullanmaya devam etti.

Siyasi ve Sosyal Faaliyetler

Siyasi kariyerinde önemli bir yer tutan Tarık Ziya Ekinci, Türkiye İşçi Partisi milletvekili olarak TBMM 2. (XIII) Dönem Diyarbakır milletvekilliği yapmıştır. Sosyalist Kültür Derneği'nin kurucularından ve yöneticilerinden olan Ekinci, siyasette ve sosyal hayatta aktif bir rol oynamıştır.

12 Mart Muhtırası ve Sonrası

12 Mart Muhtırası sırasında Diyarbakır Sıkıyönetim Cezaevi'nde, Kürtçülük propagandası yaptığı iddiasıyla Türk Ceza Kanunu'nun 142/1. maddesi gereğince üç yıla mahkûm edilen Ekinci, iki yıl tutuklu kalmıştır. Bu dönemde yaşadığı zorluklar, onun siyasi ve sosyal duruşunu daha da pekiştirmiştir.

Yazarlık ve Son Dönemleri

Ekinci, siyasi ve sosyal konularda yazdığı eserlerle de tanınır. 2008 yılında Ahmet İnsel ve Baskın Oran'ın başlattığı "Ermenilerden Özür Diliyorum" kampanyasına destek veren isimlerden biri olarak dikkat çekmiştir. Hayatı boyunca barış, demokrasi ve insan hakları mücadelesi vermiştir.

Kişisel Hayatı

Evli ve iki çocuk babası olan Tarık Ziya Ekinci, ailesine düşkünlüğü ve topluma olan hizmet aşkıyla tanınırdı. Hayatı boyunca tıp, siyaset ve yazarlık alanlarında önemli katkılarda bulunan Ekinci, ardında unutulmaz bir miras bırakarak sevenlerine veda etti.

Türk tıp ve siyaset dünyasının önemli isimlerinden Tarık Ziya Ekinci, hayatı boyunca gösterdiği azim ve kararlılıkla anılacak, bıraktığı izlerle geleceğe ışık tutmaya devam edecektir.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri