TBMM Genel Kurulu, yeni yasama yılına başladı.
Genel seçimlerden sonra tutuklu vekiller krizi, Meclis boykotu ve yemin boykotu gibi süreçlerin damga vurduğu TBMM bugün 2. yasama yılının açılışıyla beraber işbaşı yaptı.
Genel Kurul, 24. dönem 2. Yasama Yılı'nın başlaması dolayısıyla TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında saat 15.00'de özel gündemle toplandı.
TBMM Başkanı Çiçek, sunuş konuşmasına başladı.
TBMM Başkanı Çiçek konuşmasında, bu dönem TBMM 'nin yüzde 95 gibi yüksek bir temsil oranına kavuştuğunu ve kadın vekil oranında artış olduğunu belirterek bunun herkesi memnun ettiğini belirtti.
Çiçek, "Ülkemiz yokluklar içerisinden bugün dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmişse bunda TBMM'nin payı çok büyüktür. Bundan sonra da milletimizin umudu olmaya ve milletimizn dertlerine derman olmaya devam edeceğiz" dedi.
Cemil Çiçek, Yeni Anayasa konusunda da şunları söyledi: "1982 Anayasa'sı sayısız defa değişikliğe uğramıştır. Üzerinde darbe anayasası imajı vardır. Toplumsal mutabakata dayalı anayasa ihtiyacı beklentisi vardır. Anayasanın müşterek bir biçimde hazırlanması konsunda kamuoyunda uzlaşı mevcuttur."
"DEMOKRATİK SİYASET VE BARIŞ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"
TBMM'deki açılışa dakikalar kala Meclis bahçesinde bir açıklama yapan BDP genel Başkanı Selahattin Demirtaş, halkın oylarıyla TBMM'ye girmeyi hak ettiklerini ve Meclis çatısı altında demokratik siyaset ve barış için çalışacaklarını söyledi
GENELKURMAY BAŞKANI VE ASKERLER MECLİS'TE
TBMM'nin açılışı öncesinde çok konuşulan askerlerin TBMM'ye gelip yemin törenini izleyip izlemeyeceği konusu da aydınlandı. Açılışa çok az bir süre kala Genelkurmay Başkanı necdet Özel ve askeri yetkililer TBMM'ye geldiler.
ÖNCE CUMHURBAŞKANI KONUŞMASI
Meclis Başkanlığı ‘Kürtçe’ yemin etmek isteyen çıkarsa engelleyecek. AK Parti Grup Başkanvekilleri bugünkü programı, “Önce yemin, sonra Cumhurbaşkanı’nın konuşması” şeklinde açıklamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı’nın arka odada yeminin bitimini beklemesi ya da gelişini olası bir saate göre ayarlamasının güçlüğü nedeniyle bu plandan vazgeçildi.
KÜRTÇE KONUŞMA İHTİMALİNE KARŞI
Gül’ün konuşmasının öne alınmasında BDP’lilerin yemin sırasında Kürtçe konuşma gibi eylemlerde bulunma ihtimalinin süreyi daha da belirsiz hale getirecek olması ihtimali etkili oldu. TBMM’de dün ayrıca yetkililer Cumhurbaşkanı’nın karşılanması, Genel Kurul’a gelişi ve uğurlanması konusunda kâğıt üzerinde tatbikat yaptı, Cumhurbaşkanı’nın geçeceği güzergâh ve güvenlik önlemleri bu güzergâha göre gözden geçirildi.
LEYLA ZANA 20 YIL SONRA MECLİS'TE
Meclis'te bugün gözler Leyla Zana'nın üzerinde olacak. 20 yıl önce Zana, yemin etmek için geldiği TBMM Genel Kurulu'nda Kürtçe yemin etmek isteyince krize yol açmıştı. 12 Haziran seçimlerinin ardından milletvekili olmasına karşın BDP yemin törenini boykot edince, Zana ve diğer vekiller yemin edememişti. Bugün açılışı yapılacak olan Meclis'te BDP'nin yemin ederek çalışmalara katılma kararını almasının ardından gözler, Zana ve BDP'li vekillere çevrildi.