THY'de uygulanan pas (ücretsiz) bilet yönetmeliğine göre, eşi THY'de çalışan bir kişi pas bilet hakkına sahip. THY'de geçerli olan bu yönetmeliğe göre, çalışan kişi bilet talep ettiğinde kendisinin yanı sıra bakmakla mükellef olduğu ailesinin de ücretsiz bilet hakkı mevcut.
Diğer taraftan, grev yasağına karşı iş bıraktığı için işten atılan 305 havayolu emekçisinin bazılarının eşleri de THY'de çalışıyor. İşten atılan işçinin ücretsiz bilet hakkını yitirmesine karşın, eşi de THY personeli olan kişi yine eşi üzerinden bu haktan faydalanabilmekte. Ancak THY, işten çıkardığı işçilerin ücretsiz bilet hakkından yararlanmaması için çareyi bilgisayar sistemine bu kişileri "ölü" kaydetmekte buldu.
Eşi işten atılmayan ancak kendisi atılan kişi pas bilet hakkını kullanmak istediğinde, bilgisayardaki eş hanesinin karşısında yazılı olan "ölü" ibaresiyle karşılaşıyor. Böylece zaten işten atarak üstünü çizdiği bu kişiye bilet vermek istemeyen THY, sisteme "ölü" girerek bu kişiyi kayıtlardan düşürmüş oluyor.
Bu ilk değil 'Kazanılmış haklar kaldırıldı'
Hatırlanacağı üzere THY, işten çıkarmakla yetinmeyip "ölü" gösterdiği çalışanlarına daha önce de çalışan havayolu emekçileri ya İstanbul'a yapılacak seferden hemen öncesi işten atılma kararıyla uçağa alınmadığı için başka ülkelerde mahsur bırakılmış ya da sefer esnasında işten çıkartılarak uçakta bulunan yolcuların da can güvenliği tehlikeye atılmıştı.
THY yönetimi işten attığı çalışanları uçağa bindirmiyor
Ayrıca THY, çalışanının kazanılmış haklarını kaldırarak mesai saatlerinin uzatıp, dinlenme saatlerini de kısaltmıştı. Yayımlanan duyuruya göre, toplu sözleşmede aylık 180 saat olarak uygulanan mesai, aylık 210 saate çıkarılmış, uzun uçuşlarda 2 yerel gece olmak üzere 36 saat olan konaklama dinlenme süresi 24 saate indirilmişti.