Yoksullar için 45-55 metrekarelik ev ler 100 lira, alt gelir grubuna yönelik 65-87 metrekare konutlar da 300 lira taksitle satılacak. Konut lar 2014’te teslim edilecek.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ ), yoksul vatandaşların ev sahibi olabilmeleri amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü (SYGM) işbirliğiyle 39 bin 974 konut inşa edecek. TOKİ’nin yoksul gruba yönelik 45-55 metrekare konutları peşinatsız, 20 yıl vadeli, 100 liradan başlayan taksitlerle satışa sunuluyor. Alt gelir grubuna yönelik 65-87 metrekare konutlar 6 bin lira peşin ve konut teslimiyle başlayan yaklaşık 300 lira taksitlerle, 15 yıl vadeli olarak satışa çıkarılıyor. TOKİ, bu kapsamda 18 projede 6 bin 870 konutu SYGM’ye teslim etti. Geriye kalan 33 bin 104 konutun ise 2014 yılı sonuna kadar hak sahiplerine teslimi planlanıyor. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, TOKİ’nin sosyal konut programındaki hedef kitlesinin, mevcut piyasa koşullarında konut sahibi olamayan, alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlar olduğuna dikkat çekerek, idarenin inşa ettiği konutların yüzde 86’lık kısmının sosyal konut uygulamaları, yüzde 14’ünün ise gelir paylaşımı yöntemiyle yapılan kaynak geliştirme projelerine ait olduğunu bildirdi. Karabel “Sosyal nitelikli konutlarımızın da yaklaşık yüzde 46’sını dar ve orta gelir grubu, yüzde 32’lik kısmını ise alt gelir grubu ve yoksullara yönelik projeler oluşturmaktadır” dedi.
Zenginden alıp fakire veriyor
İdarenin faaliyetlerini, Hazine’den pay almadan, kendi kaynağını üreterek devam ettirdiğine değinen Karabel, şöyle konuştu: “İdaremiz bu anlamda son yıllarda kapsamı oldukça genişleyen sosyal konut üretimine fon yaratmak için yenilikçi birtakım modelleri de devreye sokmaktadır. Bu açıdan idaremizin kullandığı en etkili model, gelir paylaşımı modeli adı altında sürdürülen, yüksek gelir gruplarına yönelik konut üretimi yapılan modeldir. Bu alternatif sistem, TOKİ’nin sahibi olduğu, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerimizdeki değerli arsalar üzerinde özel sektörle işbirliği halinde konut üretimine devam ederek kuruma finans kaynağı sağlama modelidir.” TOKİ’nin bu finansman modelini kısa vadeli yatırım giderleri ile uzun vadeli alacakları arasındaki boşluğu kapatmak üzere geliştirdiğini dile getiren Karabel, sosyal nitelikli konut programlarının aynı hızda ve etkinlikte devamı için, finans sağlayan bu modelin uygulanmasının da sürdürüleceğini söyledi.