TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu Başkanı Ayşe Keşir, geçen yıl Türkiye'de 600 bin çiftin evlendiğini ve 130 bin çiftin boşandığını belirterek, "2015'te boşananların yüzde 73'ü tekrar evleniyor. Türk toplumu olarak evliliğe meyilli bir toplumuz, seviyoruz evliliği. Bu yüzde 73'ün yüzde 12'si boşandığı eşiyle evleniyor" dedi.
Keşir ve beraberindeki çeşitli siyasi partilerin milletvekillerinden oluşan 8 komisyon üyesi, Ordu ve Giresun'da çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunduktan sonra Trabzon'a gelerek kent merkezindeki bir otelde, ailenin korunması, boşanma olayları ve ailenin güçlendirilmesi konularındaki sorunları tespit etmek, çözüm önerilerini belirlemek amacıyla düzenlenen toplantıya katıldı.
Toplantıya, AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan, aile hakimleri, avukatlar, sosyal çalışmacılar, psikologlar, kolluk kuvvetleri ve aile hekimleri de katıldı.
Keşir, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'deki boşanma olaylarına değinerek, "Türkiye genelinde 2015'de 600 bin çift, 2014'de 590 bin çift evlendi. 2015'te yaklaşık 130 bin kişi boşandı. Türkiye'de evliliklerin artma hızı oranından daha yüksek bir boşanma artma hızımız var ama bu öyle yüzde 20'ler gibi bir rakam değil. Türkiye'nin boşanma ortalaması binde 1,7'dir. Trabzon iyi bir sıralamada, 63'ü sırada. O açıdan boşanma açısından Türkiye'de çok karamsar bir tablo çizmemek lazım" dedi.
Aile bütünlüğünü etkileyen bir çok faktör olduğuna işaret eden Keşir, şöyle devam etti:
"Madde bağımlılığından tutun, aile içi iletişimsizliğe kadar aile bütünlüğünü etkileyen çok faktör var. Biz komisyonu ilk kurduğumuzda iki önemli sorun çıktı karşımıza. Birincisi çekişmeli boşanmalarında boşanma davalarının sürelerinin uzun olması ve velayet kararından sonra çocukların ebeveynlerin birbirine olan intikam dolayından dolayı çocukların velayeti alamayan tarafla kişisel ilişki tahsis edilememesi ve icra marifetiyle çocukların görülür olması. Bu, 21. yüzyılda, çocuk haklarından bahsettiğimiz bu dönemde asla kabul edebileceğimiz bir şey değil. Diğer bir konuda 2015 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistikleri yeni yayınlandı. 2015'te boşananların yüzde 73'ü tekrar evleniyor. Türk toplumu olarak evliliğe meyilli bir toplumuz seviyoruz evliliği. Bu yüzde 73'ün yüzde 12'si boşandığı eşiyle evleniyor. Bu şu demek hızlı boşanıyoruz. yüzde 12'lik dilimde olanlar için bakıldığında orada bir sosyal destek mekanizmasına ihtiyaç var gibi görünüyor."
"Çiftlerin boşanması süresi uzayınca çocuklar ve anneler mağdur oluyor"
Keşir, sürdürülemez bir evliliğin boşanma süresinin 7-8 yıl uzayabildiğini belirtti. Keşir, "Bu durumda çocuk varsa ciddi bir çocuk mağduriyeti çıkıyor karşımıza. Boşanma süreci çekişmeli ise bazen kadına yönelik şiddetin arttığı, hatta ölümle sonuçlandığı vakalar karşımıza çıkıyor. Çok farklı sorunlar da karşımıza çıkıyor. Bu toplantıda bu sorunların hepsini konuştuk" ifadesini kullandı.
Keşir ve beraberindekiler, toplantının ardından aile odaklı sivil toplum kuruluşları ve Ortahisar Belediyesi yetkililerinden aile destek çalışmaları hakkında bilgi aldı, entteki evlilik ve aile deneyimlerini dinlemek amacıyla bir aileye de ziyarette bulundu.
Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporu 14 Mayıs'ta TBMM Başkanlığı'na sunacak.