Türkiye’de ilk kez kapsamlı olarak Trabzon’da hizmete sokulan Fındık Kurutma Merkezi başarıyla hizmet veriyor.
Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) koordinatörlüğünde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteği ve fındık ihraç rekortmeni Oltan Gıda’nın finansmanı ile uygulamaya konulan Kaliteli Fındık Projesi-2012 kapsamında Türkiye’de ilk kez kurulan Fındık Kurutma Merkezi 10 Ağustos’tan beri hizmetini sürdürüyor.
İki aşamalı olarak uygulanan ve birinci kısmında üreticilere 50 bin adet jüt çuvalın ücretsiz olarak dağıtıldığı projenin ikinci bölümünde yörenin güneşi az ve yağışlı bir iklim yapısına sahip olması nedeniyle fındık kurutma işleminde yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak için yurt dışından getirilen makinelerle Fındık Kurutma Merkezi kuruldu.
Üreticilerin merkezden yararlanabilmesi için jüt çuval kullanmaları ve 444 0 208 no lu telefon üzerinden kayıt yaptırmaları gerekiyor. Ayrıca www.kalitelifindik.org internet sitesi üzerinden de sıra alınabiliyor. Bazı üreticiler bizzat başvuru yaparak da sıra alıyorlar.
Bölgenin yağışlı bir iklim yapısına sahip olması nedeniyle üreticilerin kurutma için yoğun bir talep de bulundukları görülüyor. Merkeze fındığını getirecek üreticilerin patosa vurmadan önce 5-6 gün ürününü güneşte tutmaları da gerekiyor. Kurutma işlemine başlamadan önce fındığın nemi ölçülüyor. Bazı fındıkların nem oranının yüzde 35-40 civarında çıkması kurutma işleminin uzamasına neden oluyor. Ortalama yüzde 20 nem oranına sahip fındıklar merkezde 15-20 saat arasında yüzde 6 nem oranına indirilerek kurutuluyor. Merkezde asgari 1 ton ve üzeri fındıklar kurutulabiliyor.
-TTB Başkanı Köleoğlu; “Randımanı arttırıyor”
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, kurutma işleminde deneme aşamasında bazı sıkıntıların yaşandığını, ancak bunların kolaylıkla atlatılıp sistemin başarıyla işler hale getirildiğini belirterek şunları söyledi:
“Trabzon’da projeyi her aşamada başarılı bir şekilde uyguluyoruz. Hedefi fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak olan projeye üreticilerimiz de büyük ilgi gösteriyor ve destek oluyorlar. Kurutma merkezine büyük talep var. Bu nedenle sıra vererek çalışıyoruz.”
Köleoğlu, merkezdeki işleme tabii tutulan fındıkların doğal şartlarda kurutulanlara göre daha randımanlı olduğunu tespit ettiklerine dikkat çekerek, Eylül ayı ile birlikte sonlandırmayı kararlaştırdıkları kurutmanın ardından projenin değerlendirmesini yapacaklarını ve gelecek yıl daha yararlı şekilde nasıl uygulanabileceği konusuna ağırlık vereceklerini de sözlerine ekledi.