İl İstihdam Kurulu'nun 2019 yılı ilk toplantısı, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu'nun başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıya Vali İsmail Ustaoğlu'nun yanı sıra İŞKUR Genel Müdürlüğü İş ve Meslek Dairesi Başkanı Sinan Temur, İstihdam uzmanı Abdullah Taşaltın, İŞKUR Trabzon İl Müdür Vekili İbrahim Büyük ve İstihdam Kurulu üyeleri katıldı.
Trabzon'da İstihdam Seferberliği kapsamında çok güzel projelere imza atıldığını ifade eden Vali İsmail Ustaoğlu, "İŞ-KUR üzerinden yapılan projeler, faaliyetler ve uygulamalarla ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın iki yıl önce başlattığı İstihdam Seferberliği çağrısı çok anlamlıydı. Bu çağrı çerçevesinde yine o dönem hükümetimizin aldığı belirli kararlar var. O dönem alınan karalar içerisinde artı 1 ve artı 2'nin üzerinde istihdamın her birine sigorta primleri devlet tarafından karşılanıyordu. İşbaşı eğitimi kapsamında 3 aylık ve 6 aylık periyodlarla yine işbaşı eğitim kapsamında devletimiz iş verene hiçbir şekilde yük yüklemeden çalıştırdığı kişilerin hem maaşlarını hem de tüm primlerini karşılayan bir programımız var. Kısacası ülkemizde özellikle 2017 yılının başından itibaren yoğun bir şekilde "İstihdam Seferberliği" kapsamında çok güzel projelerin altına imza atıldı. Bu kapsamda ilimizde çok güzel sonuçların elde edildiği, farklı programlar adı altında İŞKUR bünyesinde işveren ve kurum ziyaretleri yapılarak çok güzel sonuçlar elde edildi." dedi.
İşsizlik oranlarının Türkiye ortalamasının altında olduğunu belirten Vali Ustaoğlu, "Bu çerçevede ilimizin 2017 sonu itibariyle toplam nüfusumuz 786 bin civarında. İlimizde SGK kapsamında aktif çalışan toplamda 204 bin 285 kişi, SGK kapsamında bakmakla yükümlü olan 349 bin 348'dir. İlimizde emekli aylığı alan kişi sayısı da 152 bin 215 kişidir. Buna göre baktığımızda İşsizlik ve işgücü ile ilgili bir karşılaştırma yaptığımızda , toplam nüfus içerisinde İŞKUR'a müracaat edip 'işsizim' diyenlerin oranı yüzde 3,6'ya denk geliyor. Bunun dışında İŞKUR'a hiç müracaatı olmayıp işsiz olan da mutlaka vardır. Ülkemiz geneli açısından bakıldığında işsizlik oranı üçte bir oranındadır. Bu rakam ilimiz açısından sevindiricidir. İŞ-KUR bünyesinde farklı programlar uygulanarak İş ve Meslek Danışmanlık Hizmetleri, Aktif İşgücü Programları, Toplum Yararına Programlarımız devam ediyor. Ayrıca işsizlik sigorta primleri, yarım çalışma ve kısa çalışma ödeneği, ücret garanti fonu, engellilere yönelik projeler gibi son yıllarda Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, çok güzel programlar ve projelerin altına imza atarak vatandaşlarımızın işsizlik problemini çözülmesi adına bir çok reform ülkemizde gerçekleştiriliyor. 2019 yılının da ülkemiz ve ilimiz açısından hayırlı hizmetlere ve güzel projelere imza atıldığı bir yıl olmasını diliyorum. " şeklinde konuştu.
Milli İstihdam Seferberliği kapsamında uygulanan projeler hakkında bilgi sunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Daire Başkanı Sinan Temur ise "2017 yılında Milli İstihdam Seferberliği kapsamında malum konjoktürel durum, özellikle bölgemizdeki siyasi, politik ve ekonomik gelişmeler kapsamında ve ülkemizde 2017 hain darbe girişimi sonrasında sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Milli İstihdam Seferberliği ile yeniden diriliş kapsamında büyük bir mücadele başlattık. İŞKUR olarak 2002 yılında yaklaşık 24 bin işe yerleştirmesi yapılırken 2018 yılında 1 milyon 149 bine çıktı. Özellikle 2017 yılında alınan Milli İstihdam Seferberliği tedbirleri ile 2002 yılına göre işe yerleştirme oranımızı yüzde 50 oranında artırdık. 1 milyonun üzerinde istihdam artışı gerçekleştirdik." dedi.