Daha güçlü Ekonomi için Türkiye'de Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi 1. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Kongresi Ankara'da Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun katılımı ile gerçekleştirildi.
Toplantıya Trabzon'dan İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı İlknur Sayhan, TOBB Kadın Girişimciler üst kurul üyesi Zuhal Akyüzlü, İl Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri Emine Gürkök, Nurcan Ofluoğlu, Dilek Emiroğlu, Handan Çelikaslan, Nurcan Göç, Sevtap Bekircan, Burcu Hacıahmetoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Ayşegül Katipoğlu katılım sağladı.
KADIN ELİ DEĞMEZSE BEREKET OLMAZ
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, kadın girişimcilerin ekonomik gelişmenin kilit aktörleri olduğunu belirterek, "Kadın girişimciliği özellikle gelişmekte olan birçok ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına hizmet eden temel faktörlerden biridir" dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da "Kadın elinin değmediği ekonominin bereketi olmaz" diye konuştu.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile bütün illerin kadın girişimciler kurulları Ankara'da bir araya geldi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun evsahipliğinde gerçekleşen toplantıya Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da katıldı. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Türkiye'nin dört bir yanından gelen kadın işverenlerin bir araya geldiği en büyük toplantının gerçekleştiğini söyledi. Bektaş, TOBB, sektör temsilcileri ve ekonomiden sorumlu bakanların katılımıyla bu hafta Ankara'da gerçekleşecek.
Toplantıda kadın girişimcilerin sorunları ve beklentilerini aktaracağını kaydetti. Sanayi alanında kadın girişimcilere 30 bin YTL'ye varan faizsiz kredi imkanın önemli bir gelişme olduğunu belirten Bektaş, kadınların daha çok hizmet sektöründe faaliyet gösterdiğini söyleyerek, bu tür kredilendirmenin hizmet sektörüne de yayılmasını talep etti. Aynur Bektaş, kadınların istihdama katılımını arttırmak amacıyla İŞKUR tarafından meslek edindirme kurslarının verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Daha sonra söz alan Hisarcıklıoğlu ise, Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre küresel ölçekte kadın istihdam oranının yüzde 49, AB'de yüzde 56 ve Türkiye'de ise yüzde 24 olduğunu söyledi. Kadın istihdam potansiyelinin ancak dörtte birinin kullanıldığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, işverenlerin ise sadece yüzde 6'da kaldığını açıkladı. "Kadının elinin değmediği bir ekonominin bereketi de olmaz. O yüzden diyoruz ki Türk toplumu bu prangadan da kurtulmalıdır. Elinde hamur olanlar her işe karışsın ki, büyümenin bereketini de toplumun tamamı hissetsin" diyen Hisarcıklıoğlu, pozitif ayrımcılık dahil kadın girişimci dostu politikalara ağırlık verilmesi gerektiğini savundu. Bugüne dek bin 224 kadın girişimcinin il kadın kurullarına kayıt olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "TBMM'de kadın-erkek eşitliğini korumayı öngören komisyonun kurulması için lobi yapmalısınız" diyerek kadınları daha aktif olmaya çağırdı. AB'ye katılım hedefinin de bu doğrultuda TOBB olarak destekçisi olduklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu,"Siyasi partiler ve seçim kanunlarını yenilemek zorundayız. Millet ile vekilleri arasındaki bağ güçlendirilmelidir. Yeni bir anayasaya ihtiyacımız olduğunu 2000 yılından bu yana söylüyoruz. Anayasamız demokratik dengeleme mekanizmalarına sahip, toplumun değerleriyle bütünleşmiş bir toplumsal sözleşme olmalıdır" diye konuştu.
Devlet Bakanı Çubukçu ise, "Kadın girişimciliği özellikle gelişmekte olan birçok ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına hizmet eden temel faktörlerden biri olarak son yıllarda giderek önem kazanmış, kadınlar ekonomik gelişmenin kilit aktörleri olarak kabul görmeye başlamış, aynı zamanda kadın erkek eşitliğinin sağlanmasında bir araç olmanın ötesinde, geleneksel değerlerin kadına bakışını değiştirecek toplumsal bir dönüşümün dayanağı haline gelmiştir" ifadelerini kullandı. "9. kalkınma planımızda da kadınların, gençlerin ve dezavantajlı grupların iş bulma, girişimcilik eğitimleri ve istihdam garantili eğitim programlarından yararlandırılmalarına ilişkin tedbirlerin varlığını belirtmek isterim" diyen Bakan Çubukçu, evde üretip kermeslerde satan kadınlardan gelir vergisi alınmadığını, istihdam edilen kadınlar ve 18-29 yaş arasıdaki gençlerin sigorta primlerinin 5 yıl boyunca kademeli olarak İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacağını ve imalatçı esnaf sanatkarlara verilen 25 bin YTL'ye kadar faizsiz kredi miktarının kadın müteşebbisler için 30 bin YTL olarak düzenlendiğinin altını çizdi.
Konuşmaların ardından katılımcılar Anıtkabir'i ziyaret etti.
Anıtkabir ziyaretinin ardından devam eden toplantının ikinci bölümünde Türkiye'de kadın girişimciliğinin yasal, kurumsal yapı, ve sorunlarının çözümü, AB Katılım Süreci ve Kadın Girişimciliği, konusunda konferans verildi.