Hatay’ın İskenderun ilçesinde görev yapan ve dün evinde uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden Katolik Kilisesi Anadolu Havarisel Episkopos Vekili Luigi Padovese, Trabzon’da 2006 yılında öldürülen Rahip Andrea Santoro için geçen şubat ayındaki anma töreninde yaptığı konuşmada barış mesajları vermişti.
Padovese, “Bu ülkenin birlikte kardeşçe yaşanabilen, insanların ortak iyilik için birleştiği bir yer olmasını diliyorum. Hepimizin Allah’ı aynı değil mi?” demişti.
Trabzon Santa Maria İtalyan Katolik Kilisesi’nde 5 şubat günü düzenlenen ayini yöneten Episkopos Vekili Luigi Padovese, yaptığı konuşmada, şunları söylemişti:
“Bugün tam 4 yıl önceki soruyu yeniden soruyoruz. Neden? Adaletsizce, suçsuz oldukları halde öldürülen tüm diğer kurbanlar için aynı soruyu soruyoruz. Neden? Peder Andrea’yı öldürerek ne yok edilmek istendi? Tek bir insan mı, yoksa o insanın temsil ettiği şey mi? Peder Andrea’yı vurmaktaki amaç Katolik bir din adamını vurmuş olmaktı. Pederliği böylece onun şehit edilme nedeni oldu. Eski anlayışa göre dökülen kan, yeni kan dökülmesini sağlar ve insanlar buna intikamla karşılık verirler. Oysa İsa çarmıh üzerinde öldüğünde dökülen kan beraberinde günahların affını getirdi. Bu kan, yıkayan, temizleyen ve hayat veren bir kandır. İsa’nın çarmıh üzerinde verdiği cevap bunu açıklar: ‘Baba onları affet, çünkü ne yaptıklarını bilmiyorlar. Eğer ne yaptıklarını bilselerdi yapmazlardı.’ Bir fikri üste çıkarmak için bir hayatı söndürmek doğru olamaz. Bizimle aynı şekilde düşünmeyen kişinin hatalı olduğunu ve yokedilmesi gerektiğini düşünmek yanlıştır. Toplumu parçalayan fundamantalizm budur. Çünkü birlikte yaşamayı baltalar. Bu fundamantalizm hangi dine ya da politik görüşe ait olursa olsun, birkaç kavgayı kazansa da savaşı kaybetmeye mahkumdur. Tarih bize böyle öğretir.”
Padovese konuşmasının son bölümünde de Rahip Andrea Santoro’nun kanının boş yere dökülmediğini vurgulayarak, “Şimdi dünyanın birçok yerinde Trabzon denince akla Peder Andrea geliyor. O bu şehirde bir buluşma noktası, Hıristiyan ve Müslamanlar arasında diyalog merkezi yaratmak istiyordu. Bir gün Trabzon’da bu rüyanın gerçekleşmesini umud ediyor, bu şehrin, bu ülkenin, birlikte, kardeşçe yaşanabilen, insanların ortak iyilik için birleştiği bir yer olmasını diliyorum. Hepimizin Allah’ı aynı değil mi?” ifadesini kullanmıştı.
Önceki haberimiz: