Trabzon'da Turizm seferberliği başladı

Ortahisar Kent Merkezi Stratejik Turizm Planlaması toplantısı düzenlendi

Ortahisar Kent Merkezi Stratejik Turizm Planlaması toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen toplantıda Trabzon'un Ortahisar ilçesi turizm planlamasına yönelik stratejiler ve eylemler ile ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi, DOKA, Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Ortahisar Belediyesi arasında protokol imzalandı. Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, KTÜ Şehir Plancılık Bölümü Başkanı Cenap Sancar, DOKA Genel Sekreteri Vekili Onur Adıyaman ve basın mensupları katıldı.

'Toplantıda konuşan KTÜ Şehir ve Plancılık Bölümü Başkanı Cenap Sancar, "Bölgenin – Trabzon’un kalkınma stratejileri ve öncelikleri açısından turizm önemli bir sektör olarak görülmektedir. Türkiye ve Bölge vizyonu ile örtüşecek şekilde sürdürebilir turizm yaklaşımı benimsenerek yukardan aşağıya bilgi akışı sağlanarak ve vizyon belirlenerek (genel resim çizilerek) buna yönelik stratejiler ve eylemler geliştirilecektir. İlin, Ortahisar’ın gelişmesinde turizmin öncü bir sektör konumuna ulaştırılması için doğal ve kültürel değerlerimizden nasıl yararlanırızı stratejik bir yaklaşımla ele alacağız. Bu durumda kentin bütün aktörlerine, yani bizlere çok büyük roller düşmektedir. Kentimizi turist sayısı ve geliri bakımından önemli bir noktaya getirmek açısından nitelikli , katılımlı bir çalışma olacaktır. " dedi.

Sancar, ''Turizmde katma değeri ve turist sayısın arttırmak için nasıl bir şeyler yapabiliriz diye ilçelerden başlayıp şehirlere yayarak nasıl bir proje yapabiliriz onun üzerine gideceğiz. Burada hepimize görev düşüyor. Fiziki mekan olmayabilir sosyal içerikli ve eğitim amaçlı projelerimiz olabilir'' şeklinde konuştu.



Konuyla ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Emrehan Özcan, ''Ortahisar Kent Merkezi Stratejik Turizm Planlaması, kent merkezinin potansiyelini yansıtmayan tarihi ve kültürel değerlerinin turizme kazandırılmasını amaçlar. Stratejik Turizm Planlama yaklaşımı çerçevesinde tarihi dokuyla kültürel kimliği korumak ve geliştirmek için stratejileri ve planlama ilkelerini belirler'' ifadelerini kullandı.

Özcan şu şekilde devam etti; ''Planlama etaplarını eylem planları üzerinden tanımlayarak yol haritası oluşturmayı hedefler. Planlama aşamasını uygulama ile bütünleştirerek sürecin tüm paydaşlarını çalışmaya dahil eden katılımcı bir yaklaşım sergiler. TR 90 Doğu Karadeniz Bölgesi eylem planında Trabzon kenti için kentsel arkeolojik alanlarda kültür turizmi için harekete geçebiliriz'' dedi.

Proje süreciyle ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Doç. Dr. Dilek Beyazlı, ''Burada aslında bir yöntemi tanımlamaya çalıştık. Kurumlar anlamında stratejik planlamaya uygun olmayınca rapor ve veri planlaması oluyor. Bu planlama kentimiz için öncü olacak. Bütün rol hatırasını çizen bütüncül bir bakışla tanımlamaya çalışan bir planlama anlayışı var. Eylem planlaması sıkça kurulan bir terimdir. Onun da sıkıntıları bütüncül plandan uzak ele alışından kaynaklı. Bizim kent olarak ne kadar faydalı olacağını düşündüğüm planlama çalışmalarını sağlayacak. Kent vizyonu öneriyor bu planlama. Varlık temelli demek istediğimiz bu kentin sahip olduğu bazı eserleri var. Burada tatbikî sorunları çözecek problemleri yok etme amacı taşıyacak. Bu uygulamayı garanti altına alabilecek bir süreç olarak karşımızda. Kentin turizme yönelik hedeflerini ortaya koyarken aslında sadece turistlere değil kent halkına da düzenlemiş oluruz. Kentliler için düşünürüz. Kentin daha yaşanabilir olamasın bir üst hedefi olarak karşımızda duracak'' şeklinde konuştu.

Trabzon Turizm ve Kültür İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, ''Amacımız başından beri söylediğim bir olgu var. Kültür ve turizm sadece müdürlüğe bırakacak bir olgu değil. Birlikte yapabileceğimiz taşın altına elini birlikte koyularak yapılacak bir olgudur. Birlikte yürütmemiz gerekiyor. Bu yapacağımız çalışma asıl amacı memnuniyet oranını arttırmak. Stratejik planlama ile şehrimizde kalış süresi ve gelen turistin memnun bir şekilde ayrılması sağlanacaktır'' dedi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç yaptığı konuşmada, ''Çok dinamik anlamda bir protokol imzası için toplandık. Dün bu projelere düşüncelere eylem planlamalarına icraatlarına katkı sağlayan özgün bir yaklaşımla ama şuanda aramızda bulunan DOKA'nın bir toplantısında öyle bir tespitte bulundum. Bazı coğrafyaların kendine özgü özellikleri var. Bu özelliklerin o coğrafyaların kattığı anlamlar var. Kazandırdığı zenginlikler var. Ortadoğu'ya baktığımızda petrol ve enerji zenginliğinin olduğunu görüyoruz. Şuanda Anadolu coğrafyasında doğal zenginliklerin olduğunu görüyoruz. Bunlardan en önemlisi bizim şehrimiz Trabzon'umuz. Sadece bu yönüyle değil Anadolu'nun köklü bir coğrafyasıdır. O nedenle bu şehrin evlatları olarak. Kendi özelliklerimizi daha farkına varıp bu şehrin menfaatine göre adımlar atmak istiyoruz. Son  4-5 yılda değişik uluslarası konvektörlerin bölgemize ve ilimize ciddi manada Suudi Arabistan'dan ziyaretçi geldi. 2011-2011 yıllarında 18 bin olmasına rağmen geçen yıl 450 bin olmasına rağmen bu yıl 600 bine kadar gidiyor. Böyle bir potansiyel karşılık öne çıkartacak adımlar atmamız lazım. Hem tarihi ve kültürel öğeleriniz var. Muhteşem tabi güzellikleriniz var. Buna hizmet edecek olan bir öngörü ortaya koymamız lazımdı. Her zaman ifade ettim. Bazen bunu öz eleştiri olarak söyledim. Bu şehirde bu hayallere proje üretecek olan dinamik bir sivil toplum ve üniversitemiz var. Bu anlamda bütün belediye ve müdürlüklerimiz ile artık bu işi daha profesyonelce ele alıp vizyon doğrultusunda önemli olduğunu düşündük. Ön çalışmasını bir protokolle resmileştirilelim istedik'' ifadelerini kullandı.

Genç şöyle devam etti; ''Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakanımız Süleyman Soylu'nun katkılarıyla Mağmat dediğimiz alanda 600 dönümlük araziyi Ortahisar Belediyesi'ne tahsis etti'' dedi.

Ortahisar Kaymakamı Nihat Hatipoğlu konuşmasında, ''Belediyemizi kutlamak istiyorum. Orta ve uzun ölçekli planlar idareciler tarafından kabul görmez ama belediye meclisinde gündemin çoğunluğu imar analarıdır. Ortada KTÜ gibi bilgi derecesi yüksek bir katılım söz konusudur. Çok sevdiğim bir söz var. Ortak bir masa etrafında daha öncede bizde oradaydık. Bu hususta kendisine 20 yıldır taşrada ülkenin değişik yerlerinde ilgi görecektir. Karadenizli olarak Trabzon'a ben daha önce gelmiştim. Açıkcası küllerin altında kalmış müthiş bir zenginliğin olduğu yer. Biz maalesef tarihimizle geçmiş kültürümüzle tam bir köprü kuramadık. Köprülerin inşası önemli bir husus. Özelde hem tarihi değerlerini hem kültüre değerlerini değişik yerlerine Trabzon zenginlik belki de İngiltere'den kat ve kat daha yüksek ama biz ortaya çıkarmayı bilmiyoruz. Hepimize büyük işler düşüyor. Bu noktada da Trabzon'un merkeze bulunan tarihi değerlerinin hem bina varlığının hem de diğer zengilliklerini ortaya çıkarılması müthiş bir husus" dedi.

Genel Sekreteri Vekili Onur Adıyaman ise, ''Ben bu planlama konusunda Ortahiar'In şunu göz önüne almasını istiyorum. Trabzon'un kürsel bir vizyonu olan ve olması gerektiğini söylemek istiyorum. Ortahisar'da bunun kalbi. Zaman boyutunda mevcut durumda geleceğe ilişkin birşeyler konulurken geçmişin irdelenmesi lazım. ulusal planlamaların buna yansıması gerekiyor. Yani düne bakarken işte katim bir İpekyolu var kürsel anlamda ise yeni bir İpekyolu yapılıyor. Bunun lojistik anlamda hem de turizm anlamında ekonomik anlamda şehrimize bölgemize ilçemize nasıl etkileri olur bunun irdelenmesi gerekir. Planlama mantığı planlamanın yapılması projenin doğmasına yol açar.'' şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri