Trabzonlu Ayşe Aydın'ın mutluluğu

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde, aşırı kiloları nedeniyle 10 yıldır yürüyemeyen, evinin önüne yol gelmediği için yıllarca hastaneye götürülemeyen Ayşe Aydın, Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ın girişimleriyle kaldırıldığı hastanede uygulanan ve 20 kilo verdiği

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde, aşırı kiloları nedeniyle 10 yıldır yürüyemeyen, evinin önüne yol gelmediği için yıllarca hastaneye götürülemeyen Ayşe Aydın, Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ın girişimleriyle kaldırıldığı hastanede uygulanan ve 20 kilo verdiği 3 aylık tedavi sonunda evine yürüyerek gitti.

 

İlçenin Uçarsu köyünde 3 oğlu ve geliniyle 2 odalı evde yaşayan, evinin önüne yol gelmemesi, yürüyememesi ve kilo ile diğer sağlık sorunları nedeniyle yıllarca bir sağlık kuruluşuna götürülemeyen Ayşe Aydın (62), durumunun basında yer alması üzerine Vali Kızılcık'ın talimatıyla 3 Şubat 2011'de kaldırıldığı Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden taburcu oldu.

 

Yatalak geldiği hastaneden, özel yaptırılan yürüteçle yürüyerek çıkan Aydın, kapıda bekleyen ambulanstaki sedyeye konularak köyüne götürüldü. Köyde evinin önüne İl Özel İdaresi'nce yaptırılan yolun son rötuşlarının iş makinesiyle gerçekleştirilmesi nedeniyle, evine giden patika yolun başında park eden ambulanstan indirilen Aydın, yaklaşık 50 metrelik bu yolun yarısını yürüyerek geçti. Patika yolda eğimin artması ve aradan su geçmesi nedeniyle yolun kalan kısmında sedyeye alınan Aydın, böylece evine ulaştırıldı.

 

Evine gelir gelmez duygularını AA muhabiriyle paylaşan Ayşe Aydın, çok mutlu olduğunu belirterek, ''Çok şükür. Allah devletimizden, Başbakanımızdan razı olsun. Allah Başbakanımızın ömrünü uzun etsin. Allah izin ederse, yeni yapılan yola getirilecek arabaya binip oy kullanmaya gideceğim ve ona gönlümden coşarak oy vereceğim'' dedi.

    

''EVİMDEKİ DİRLİĞİ, BİRLİĞİ, BERABERLİĞİ ÖZLEDİM''

Evinin 3 aydır gözünde tüttüğünü ifade eden Aydın, ''Evimdeki dirliği, birliği, beraberliği özledim. Bundan sonra doktorun dediklerini yapacağım. Sıkıntı etmeyeceksin dediler. Perhiz yapacağım. Bol su içeceğim. Allah herkesten razı olsun'' diye konuştu.

Aydın'ın oğlu Münir Aydın da son derece duygulandığını vurgulayarak, ''Allah devletimizden ve valimizden, sağlık kuruluşlarımızdan razı olsun. 3 ayda bu aşamaya geldik. Yolumuz yapıldı. Ne kadar teşekkür edeceğimizi bilemiyoruz. Yıllardır beklediğimiz hayallerimiz gerçek oldu'' dedi.

 

Bu arada, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla temin edilen özel yapım yatak ve çeşitli eşyalar da sağlık ekiplerince getirilerek Aydın'ın evine yerleştirildi.

Aydın'ın bundan böyle haftada bir aile hekimi, iki haftada bir de evde bakım hizmeti yetkililerince kontrollerinin yapılacağı öğrenildi.

    

20 KİLO VERDİ

Ayşe Aydın'ın doktoru, Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ekrem Algün ise Aydın'ın hastaneye getirildiğinde tamamen yatalak olduğunu belirtti.

Ayşe Aydın'ın şu anda ciddi şekilde hareket edebildiğini ifade eden Algün, şunları söyledi:

''Yürüteç yardımıyla yürüyebiliyor. Evde kendi işini halledebilecek duruma geldi. Yaklaşık 20 kilo verdi. Şu anda 169 kilo. Ödemlerinde ciddi çözülme oldu. Diğer eşlik eden sağlık problemleri vardı. Bir takım enfeksiyon ve yaraları vardı. Onlar da iyi oldu. Bugün itibariyle taburcu ettik ama bu tür hastalarda en önemli nokta, bunun bir süreç olarak algılanmasıdır. Bir kere şişmanlık tedavisinde mucize yoktur. Bir süreçtir. Hastamızın bizim verdiğimiz ilaçlara ve tedaviye, diyete, egzersiz programlarına uyması durumunda yılda 15-20 kilo arası kilo vermesi söz konusu olacak. Ama uzun dönemde, herhangi bir dönemde bu verdiğimiz tedaviyi aksatacak olursa yine aynı kiloyu geri alacak.''

 

Şişmanlık tedavisinin bisiklete binmek gibi bir şey olduğunu dile getiren Algün, şunları kaydetti:

''Bisiklette duramazsınız, sürekli pedala basmak zorundasınız. Şişmanlık tedavisinde de sürekli yapılanları devam ettirmek zorundasınız. Çünkü durduğunuz an tekrar benzer kiloları hatta daha fazla kilo alma tehlikesi söz konusu. Asıl önemli olan şişmanlığı tedavi etmek değil, şişmanlığı önlemek. Bu ablamız 190 kiloya yakındı. 190 kilo olmadan önce şişmanlığı önleyici bir takım bilgilendirmeler yapmak gerekiyordu. Bu da daha ilk planda çocukluktan, bebeklikten itibaren başlıyor. Çünkü biz biliyoruz ki artık insanlar ilkokul çağından itibaren, hazır gıdaların da etkisiyle, egzersiz yapmadan ciddi tarzda şişman büyümeye başlıyor"

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri