İmar planına yönelik yürütmeyi durdurma kararı verilen Ataşehir'deki finans merkezi projesi için TOKİ yeni plan yaptı. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Onlar yanlış diyorlar; biz düzeltiyoruz. Keşke en baştan söyleseler, hepsini düzeltsek. Şimdi yapı yoğunluğunu azalttık, yolları yeniden düzenledik" dedi. Finans merkezine yeni plan hazırlandı, yoğunluk azaldı. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) İstanbul Ataşehir'de hayata geçirmek istediği finans merkezi projesinde yeniden imar planı hazırlandı. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nin itirazıyla açılan dava sonucunda İstanbul 3'üncü İdare Mahkemesi'nin imar planına yönelik yürütmeyi durdurma kararı verdiği finans merkezinin yeni planında yapı yoğunluğu azaltıldı; yollar yeniden düzenlendi. Sorularımızı yanıtlayan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, imar planlarına gelen itirazlarla ilgili, "Onlar yanlış diyorlar; biz düzeltiyoruz. Neyin yanlış olduğunu en baştan söyleseler de keşke hepsini düzeltsek. 20 mi, 30 mu, kaç maddeyse dizseler önümüze, ona göre plan yapsak. Taksit taksit söylüyorlar; olmuyor" açıklamasını yaptı.
TİLKİ-AVCI BENZETMESİ
Finans merkezi için hazırladıkları yeni planın bazı değişiklikler içerdiğini kaydeden Bayraktar, "Projede yapı yoğunluğunu bir miktar azalttık. Yolların geçtiği yerler ve yapıların konumlarına ilişkin bazı yapılandırmalara gittik. Yeni plan hazırlandı; onaylandı. Her itiraz sonrası yeni bir plan yapıp eksik, yanlış bulunanları düzeltiyoruz" dedi. Bayraktar, bu durumu, ilk Türk Dilbilimcisi Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı ilk Türkçe sözlük Divânu Lügati't-Türk'teki deyişe gönderme yaparak şöyle yorumladı: "Tilki nice yol bilirse avcı onca hal bilir." 14.03.2008 tarihinde askıya çıkarılan, Anadolu Otoyolu kuzeyinde yer alan konut alanının finans merkezi olarak planlanmasına ilişkin 15.02.2008 tasdik tarihli Ataşehir Toplu Konut Alanı 1/5000 ölçekli Revizyon İmar Planı Değişikliği'ne, itiraz gerekçeleri ise Şehir Plancıları Odası tarafından şu şekilde açıklanmıştı: "Ataşehir'e Uluslararası Finans Merkezi fonksiyonunu getiren ve yer seçimi yapılırken Anadolu ve Avrupa yakaları arasındaki dengeyi gözetmek dışında hiçbir bilimsel gerekçe açıklayamayan TOKİ, toplu konut alanı olarak planlanmış ve gelişmiş bir çevrenin, çevre ve imar bütünlüğünü bozmak, yoğunluk ve donatı dengelerini ortadan kaldırmak istiyor. Hiçbir fizibilite çalışmasına dayanmadan konut alanında yapılacak bir finans merkezinin ve plan çalışmalarının İstanbul'da çözüm olmayacağı açıktır."
ALİ SAMİ YEN'DE TEKLİF ARTTI, ONAY ÖYLE ÇIKTI
Erdoğan Bayraktar, geçtiğimiz ayın en çok tartışılan gündem maddelerinden biri olan Ali Sami Yen ihalesine ilişkin olarak da bilinmeyen bir gerçeği açıkladı. Satış ihalesi iptal edilen, ardından hasılat paylaşımı modeliyle yeniden ihaleye çıkarılan araziye en iyi teklifi veren Aşçıoğlu İnşaat'ın TOKİ'ye önerdiği 461.5 milyon lirayı artırdığını belirten Bayraktar, "Yani, aslında onay verdiğimiz rakam 461.5 milyon liralık teklif değildi. Aşçıoğlu İnşaat'ın patronu Yaşar Aşçıoğlu'ndan teklifi biraz daha artırmasını talep ettik. Sonuçta, Aşçıoğlu, TOKİ'ye kalacak net geliri 475 milyon liraya yükseltti ve ihaleyi onayladık" dedi. Bayraktar, Ali Sami Yen arazisinde yapılan projeden elde edecekleri gelirin bu miktarın da üzerine çıkmasını beklediklerini ifade ederek, "Eğer Aşçıoğlu'nun öngördüğü toplam hasılat artarsa, bizim gelirimiz de 475 milyonun üzerine çıkacak. Ben en az 500 milyon liralık gelir bekliyorum" diye konuştu.