Trafikte sigara içmek hayal olacak

Sağlık Bakanlığı son yasa değişikliğinin ardından uygulanacak cezalara genelgeyle açıklık getirdi. Genelgeye göre, özel araçların sürücü koltuklarının da taksiler gibi yasak kapsamına alındığı, buralarda da sigara yasağının ihlal edilmesi halinde cezai iş

Sağlık Bakanlığı son yasa değişikliğinin ardından uygulanacak cezalara genelgeyle açıklık getirdi. Genelgeye göre, özel araçların sürücü koltuklarının da taksiler gibi yasak kapsamına alındığı, buralarda da sigara yasağının ihlal edilmesi halinde cezai işlem uygulanması gerektiği açıklandı...
 
Sigara yasağını bir yıl içinde iki kez ihlal eden işletmeler üçüncü ihlalde 10-30 gün arasında kapatılacak. Kapatma yasağıyla ilgili ilk ihlalin gözetileceği tarih 11 Haziran sonrası kabul edilecek. Sağlık Bakanlığı son yasa değişikliğinin ardından sigara yasağını ihlal eden işletmelere uygulanacak cezalara genelgeyle açıklık getirdi.
 
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Turan Buzgan imzalı genelgede 11 Haziran'da yürürlüğe giren yasa değişikliğinin kapsamı anımsatılarak, illerde uygulamada gözetilmesi gereken hususlara dikkat çekildi.
 
Genelgede, özel araçların sürücü koltuklarının da taksiler gibi yasak kapsamına alındığı, buralarda da sigara yasağının ihlal edilmesi halinde cezai işlem uygulanması gerektiği bildirildi.
 
Kokulu nargile elektronik sigara da yasak
 
Genelgeye göre tütün içersin ya da içermesin, elektronik sigara ve bitkisel nargile gibi tütün ürününü taklit eden her türlü ürün "tütün ürünü" kabul edilecek ve aynı yasaklara tabi olacak.
 
Sigara yasağını ihlal eden işletmeler de yeni düzenleme uyarınca daha ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.
 
İşletmeler üçüncü ihlalde kapatılacak
 
Sigara yasaklarını ihlal edenlere uygulanacak cazaları ağırlaştıran yasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği 11 Haziran sonrası tütün ürünü tüketilmesine göz yuman işletmeler artık kapatılabilecek.
 
Genelgeye göre ilk ihlalde para cezası, yasanın öngördüğü alt ve üst sınırlar dahilinde belirlenecek. İhlalin tekrarlanması durumunda yine alt ve üst sınırlar dahilinde yeni bir ceza miktarı belirlenecek, bu ceza bir kat artırılarak tahsil edilecek. İkinci ihlal tekerrüründe ise belirlenecek yeni temel ceza, kendisinin iki katıyla toplanarak tahsil edilecek.
 
Üçüncü ihlal tekerrüründe ise işyeri 10-30 gün süreyle kapatılacak. Bir yıllık dönemde ihlalin tekrarlanması halinde kapatma cezaları aynı şekilde sürecek.
 
"Cezaların sıfırlanması diye bir şey söz konusu değil"
 
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Sertaç Polat, yaptığı açıklamada, genelgenin kapatma cezasıyla ilgili ilk ihlalin ne zaman dikkate alınması gerektiğine açıklık getirdiğini bildirdi.
 
Kapatma cezasıyla ilgili yasa 11 Haziran'da yürürlüğe girdiği için bir işletmeye kapatma cezası uygulanabilmesi için ilk ihlalin bu tarihten sonra olması gerektiğini anlatan Polat, şu bilgileri aktardı:
 
"11 Haziran'dan önce sigara yasağını ihlal eden işletmeler için yine o zamanki mevzuata uygun kesilen para cezaları tahsil edilecek. Yani 'cezaların sıfırlanması' diye bir şey söz konusu değil. Ama 11 Haziran sonrası ihlal olmuşsa, bu işletme artık 3. ihlalde kapatma cezasıyla karşı karşıya kalacak. Bir yıllık süre de ilk ihlalin yapıldığı tarihten itibaren işleyecek. Bu bir yılık sürede sigara yasağı tekrar ihlal edilirse kapatma cezaları uygulanmaya devam edilecek. İlk ihlalin ardından, 365. günden sonra yapılacak ihlal ise o işletmenin kaçıncı ihlali olduğuna bakılmaksızın yine ilk ihlal sayılacak."
 
Denetimler tablet bilgisayarla yapılıyor
 
Sigara denetimleri sırasında ihbar edilen adresin kolayca bulunması için GPS denilen sistem kullanılıyor. Geçen yılın Eylül ayından itibaren de tablet bilgisayarlarla online denetim sistemine (Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi) geçildi.
 
Sigara yasağının yürürlüğe girdiği Temmuz 2009-Haziran 2013 tarihleri arasında ülke genelinde bin 590 denetim ekibi ile 5 milyon 464 bin 157 denetim yapıldı, 48 milyon 531 bin 138 lira para cezası kesildi, bunun 5 milyon 451 bin 475 lirası tahsil edildi.
 
Dumansız Hava Sahası Denetim Sisteminin (DHSDS) faaliyete geçmesiyle yapılan denetimlerin sayısı ve etkinliği arttı.
 
DHSDS'nin faaliyete geçtiği 17 Eylül 2012 tarihinden sonra ise 1 milyon 411 bin 774 denetim yapıldı, 27 milyon 152 bin 811 lira para cezası uygulandı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri