TSK, MİT ve Emniyet'te mal kararı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü Taşınır Mal Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik yürürlüğe girdi.  Millî Savunma Bakanlığının yazısı üzerine, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu 44. mad

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü Taşınır Mal Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik yürürlüğe girdi. 
 
Millî Savunma Bakanlığının yazısı üzerine, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu 44. maddesinin ikinci fıkrasına göre, 13.1.2015 tarihinde Bakanlar Kurulu’nca değişikliği kararlaştırılan yönetmeliğin hazırlığı için, Sayıştay Başkanlığı’nın görüşü alındı. Taşınır Mal Yönetmeliği’nin 10. maddesinin ‘ Aşağıda belirtilen taşınır mallar için ‘taşınır mal işlem belgesi’ düzenlenmez’ ibareli üçüncü fıkrası şöyle değiştirildi:
 
“Satın alındığı andan itibaren tüketimi yapılan elektrik, su, doğalgaz, kum, çakıl, bahçe toprağı, bahçe gübresi, çim tohumu, fidan, fide, çiçek ve benzeri maddeler. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu 22. maddesinin birinci fırkasının (f) bendi kapsamında hastalara özgü olarak alınan ve alındığı anda ameliyat esnasında sarf edilen tıbbi sarf malzemeleri. Makine, cihaz, taşıt ve iş makinelerinin servislerde veya servislerin mahallinde yaptıkları bakım ve onarımlarda kullanılan yedek parça, yağ, antifriz, hidrolik veya benzeri madde ve malzemelerle ile sivil akaryakıt istasyonlarından alınarak doğrudan taşıtların depolarına konulan akaryakıt, likit gaz (LPG) ve yağlar. Kısa sürede tüketilen mutfak tipi ve sanayi tipi tüpler, yangın söndürme tüpleri gibi her türlü gaz dolumları ile toner, yazıcı kartuşları ve benzeri dolumlar. Dergi ve gazete gibi süreli yayınlar ile arşivleme niteliği olmayan kütüphane materyalleri. Bütçenin temsil ve tanıtma giderleri tertibinden makam için alınan yiyecek ve içecekler. İkili veya çok tarafla uluslar arası anlaşmalar (FMS, NSPA, BAAINBw ve benzeri) kapsamda tedarik edilen ve yurtdışında yaptırılması zaruri olan bakım, oranım, revizyon, modernizasyon ve test faaliyetlerinde kullanılmak amacıyla yurtdışında depolanmak üzere tedarik edilen taşınırlar.”
 
TAŞINIR MALLARIN GEÇİCİ TAHSİSİ VE ALINMASI
 
Aynı yönetmeliğin 12. maddesinin birinci fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere, “Birim maliyet bedeli tespit edilemeyen ikili veya çok taraflı uluslararası anlaşmalar gereği FMS, NSPA, BAAINBw gibi organizasyonlar ve teşkilatlardan yapılan alımlar ile Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen projeler kapsamında teslim alınan taşınırlar iz bedeli üzerinden, projenin sona ermesiyle birim maliyet bedeli belirlenebilen gemi, denizaltı, uçak ve benzeri ana sistemlerin oluşması halinde ise bu taşınırlar maliyet bedeli ile kayıt altına alınırlar.” ifadeleri eklendi.
 
Yönetmeliğin 14. maddesi ikinci fıkrasında yer alan 'en az üç kişiden' ibaresi 'en az üç ve tek sayıda kişiden' diye değiştirildi. Yönetmeliğin 27. maddesi başlığı ile birlikte şöyle düzenlendi: 
 
“Taşınır malların geçici tahsisi ve alınması
Taşınır mallar, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca geçici olarak tahsis edilebilir ve alınabilir. Geçici tahsis edilen veya alınan taşınır mallar ayrıca tutulan kayıtlarda izlenir.”

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri