Terörün sona ermesi için başta hükümetin ve devlet kurumlarının yaptığı çalışmalar sürerken, PKK yöneticilerinden Murat Karayılan, “olumlu bir şey görmeleri halinde, 31 Ekim’de bitecek ateşkesi uzatabilecekleri”ni söyledi. Hakkâri’de ise, bir grup PKK’lının görüldüğü ihbarı üzerine büyük bir operasyon başlatıldı.
İmralı’da kalan Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine terör örgütü PKK, 31 Ekim’e kadar eylemsizlik kararı aldığını açıkladı. Bu kararın ardından Öcalan, “sürecin PKK’nın tasfiyesi edilmesine doğru kaydırılabileceğinden endişe duyduğu”nu belirterek, hükümetin bazı adımlar atması gerektiğini kaydetti.
İngiliz The Independent gazetesine konuşan Karayılan da, “Türk otoritelerinin barışçıl çözüm bulmaları konusunda zamanın tükendiğini” iddia etti. Örgütün “ekim sonuna uzattığı tek taraflı ateşkes konusunda karar vermek için 15 gün daha bekleyeceği”ni söyleyen Karayılan şöyle devam etti: “Olumlu bir şey olursa, tek taraflı ateşkesi uzatırız. Ancak somut adımlar yoksa, gelişmeleri değerlendirip kendimizi savunmak için yapmamız gerekeni yaparız.”
Gazete de, örgütün, “Ankara’nın, ABD’den sağlanan gözetleme teknolojisi desteği ve özel kuvvetlerle PKK liderlerini hedef alan daha sofistike bir operasyon planlamasından korktuğu”nu yazdı.
Helikopterle indirmeAncak bu gelişmeler sırasında dün Hakkâri’de büyük bir operasyon başlatıldı. Cilo-Sat Dağları’nda bir grup PKK’lı terörist olduğu ihbarı üzerine özel eğitimli komandolar bölgeye indirildi, operasyona helikopterler de havadan destek verdi.
Dün sabah Hakkâri Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı’ndan havalanan helikopterler, 4100 metre rakımlı bölgeye özel eğitimli komandolar indirirken, operasyona köy korucularının da katıldığı kaydedildi.
PKK’yı listeden çıkarma çağrısı
Avrupa’da örgütlü bazı hukuk dernekleri PKK’nın Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep etti. Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları İçin Avrupa Hukukçuları Derneği (ELDH) önderliğinde yürütülen kampanyada, “PKK’nın terör listesinde yer alması siyasi ve hukuki olarak yanlış” tezi işleniyor. Türkiye’den Çağdaş Hukukçular Derneği’nin de imzacıları arasında yer aldığı kampanyaya katılan derneklerin 5 temel talebi var:
PKK’nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılması. l AB’nin Kürt sorununun barışçıl şekilde çözülmesine yönelik aktif desteğini sürdürmesi. l Kürt siyasi mültecilerin Türkiye’nin talebi doğrultusunda sınırdışı edilmelerine son verilmesi. l Kürt derneklerine üye olunduğu gerekçesiyle iltica başvurularına uygulanan kısıtlamaların kaldırılması. l AB terör listesinin tamamen kaldırılması.
PKK’nın terör örgütleri listesinden çıkması için 27 üye ülkenin onayı gerekiyor.