Yılın ilk meclis toplantısında konuşan M.Suat Hacısalihoğlu Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın Tahkim Kurulu’nu kuruluş çalışmalarının başladığını açıkladı.
Mecliste onaylanan kurulun çalışma sistemi hakkında ayrıntılı bilgi veren Hacısalihoğlu, ayrıca 40 meslek dalında çalışmak için belge zorunluluğunun mayıs 2016 tarihinden itibaren başlayacağını, iş dünyasının ücretsiz belgelendirmeden yararlanmasını istedi.
EREN MECLİSİ AÇTI, KEMAL AKGÜN YENİ MECLİS ÜYESİ OLDU
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası 2016 yılının ilk meclis toplantısı Başkan M. Şadan Eren Başkanlığında yaptı. Eren, 2016 yılının inşallah hem ülkemiz için, hem şehrimiz için hem de odamız için uğurlara vesile olması temennisinde bulundu. 19. meslek gurubu eczacılık, sağılık ve temizlik ürünleri gurubundan Şadan Demir arkadaşımız kendi isteği ile ayrıldığını yerine geçmişte meclis üyeliğinde bulunan Kemal Akgün’ün geldiğini belirtti.
2015 FAALİYETLERİ SUNULDU
Daha sonra meclis oturumuna geçildi. İlk olarak odanın 2015 yılı faaliyet sunumu daha sonrada Ocak ayı faaliyet sunumu ekrana geldi. Ardından Başkan M.Suat Hacısalihoğlu aylık konuşmasını yaptı. Yasa gereği 2015 yılı faaliyetlerinin Ocak ayında sunumunun yapıldığını, hepimizin övünmesi gerektiğini, çünkü bu faaliyetlerin hepimizin faaliyeti olduğunu söyledi. Hacısalihoğlu, “Amacımız faaliyetlerimizi her geçen gün biraz daha yukarıya doğru götürmektir. ”dedi.
Hacısalihoğlu, 19 meslek gurubunda görev değişikliği ile Kemal Akgün arkadaşımızın meclisi geldiğini ve kendisine başarılar dilediğini ifade etti.
TTSO TAHKİM KURULUNU KURUYOR
Hacısalihoğlu bugün özellikle iki konu hakkında bilgilendirme yapmak istediğini belirterek bunlardan bir tanesinin Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Trabzon Tahkim Kurulu’nun oluşturulması olduğunu açıkladı. Yaklaşık iki yıldan beri çalışma yapılan tahkim kurulunun artık faaliyete geçirdiklerini belirten Hacısalihoğlu, “Bildiğiniz gibi tahkim kurulları ne fayda sağlayacak? Bunlarla ilgili bilgi vermek istiyorum. Bunlarla ilgili olarak devamında da daha detaylı toplantılar hep birlikte gerçekleştireceğiz. Öncelikle tabi tahkimin en büyük özelliği uyuşmazlıklarda hızlı yargılama, uzmanlaşmış yargılama ve ucuz yargılama olarak bunları sıralayabiliriz” şeklinde konuştu.
TAHKİM NASIL ÇALIŞIYOR
Hızlı yargılama ile ilgili olarak özellikle üç ay gibi bir zamanda sonuçlandırılabilecek bir çalışmanın yapıldığını aktaran Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “Diğer taraftan bir zaman çizelgesi ile tahkimin hangi safhalardan geçtiğini burada taraflar rahatlıkla görebiliyor. Ve temyize gitmeden de icrayı uygulamaya geçirebiliyor. Diğer taraftan da uzmanlaşmış yargılama sağlanıyor. Tüm satım, dağıtım, ticari faaliyet içerisinden bu hakem heyetlerine özellikle uzman kişilerin seçilmesi suretiyle daha doğru kararların alınmasında uzmanlaşmış hakem heyetlerinin işi yürütmeleri gerçekten sonucun doğruluğu açısından çok önemli. Burada bir başka özellikte hakem heyetini serbest seçebilmedir. Yani taraflar istedikleri hakemleri seçebiliyor. Bu ortak bir anlayışla sağlanıyor. Eğer kendileri seçemez ise o zaman tahkim kurulumuz buna karar veriyor. Böyle bir özellikte var bu işte. Diğer taraftan da tek hakem ile de bu çözüm sağlanabiliyor. Bu şekli ile yapılacak olan tahkim çalışmalarında sonuca gitmek zaman açısından ve kaybedilecek maddiyat açısından çok önemlidir. İşler nasıl ilerleyecek bir taraftan davacı, bir taraftan da davalının odamıza müracaat etmeleri suretiyle tahkim devreye giriyor. Tahkim kurulu hakem heyetini atıyor. Hakem heyeti çalışmalarına başlıyor. Sonuçta bir karar ortaya çıkıyor. Kararda, taraflarca da uygunsa, hemen uygulanmaya gidiliyor. Yeni bir mahkeme gerek kalmadan bu sağlanıyor. Taraflar isterse temyize de başvurabiliyor. Dolayısıyla çok kısa zamanda sonuçlanabilecek bir tahkim sistemi ortaya çıkıyor. Burada az öncede söylediğimiz gibi en büyük özelliği de tahkim kurulunda olacak olan kişilerin seçimi iki tarafa bağlı. İstemedikleri kişilerinde tahkim kurulunda olmamasını sağlayabiliyorlar.”
SÖZLEŞMELERE TRABZON TAHKİM KURULU YETKİLİ YAZILMALIDIR
Hacısalihoğlu burada önemli bir konunun mahkemelere bakıldığında tahkim kurullarının maliyetlerinin oldukça düşük rakam olduğunu ifade etti. Hacısalihoğlu uygulanmaya dönük yapılacak işi şöyle tarif etti. “Yapılacak sözleşmeler içerisinde; ‘uyuşmazlıklar halende Trabzon Tahkim Kurulu bu sözleşmede geçerlidir’ şeklinde bir yazı yazılmalıdır. Bu durumda Tahkim Kurulu geçerli oluyor. Bunun yanında taraflar istedikleri anda karşılıklı olarak bir araya gelerek istedikleri anda Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Tahkim Kurulu’na başvurabiliyorlar. Ve bu uygulama ile inanıyoruz ki mahkemelerde bunca dosya arasında yığılan ticari faaliyetler sonucunda bizim kuracak olduğumuz, faaliyete geçirecek olduğumuz tahkim kurulumuz bu konuları çok kısa zamanda her iki tarafında zararı olmayacak şekilde, gerçekçi bir şekilde uzmanlaşmış kadrolarla çözüleceğini söyleyebiliriz. Bu bakımdan şimdiden hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
DEVAMI 2. SAYFADA
40 MESLEK DALINDA BELGE ZORUNLULUĞU
Bir başka önemli konunu ise 5544 sayılı yasa ile mesleki yeterlilik konusunun gündeme geldiğini, uygulanmaya başlandığını aktaran Hacısalihoğlu Mayıs 2016 tarihi itibarıyla belgesiz hiç kimsenin artık işçi çalıştıramayacağını kaydetti. Öncelikle 40 meslek dalının alındığını, devamında 126 meslek dalının sırada beklediğini ifade etti.
Hacısalihoğlu, “ Öncelikle zor ve çok zor iş dallarından başlanıldı. Bu konuda hepinizin dikkatini çekmek istiyoruz. Öncelikle bu meslek dallarını ben size sayacağım. Hepimizi ilgilendiren konular var. Şimdiden tedbirinin alınması önemlidir. Bu meslek dalları; Ahşap kalıpçı, Alçı levha, Alçı sıva, Alüminyum kaynakçı, Bacacı, Betonarme demirci, Betoncu, Çelik Kaynakçı, Direnç kaynakçı, Doğalgaz altyapı kontrolü personeli, Doğalgaz çelik kaynakçısı, Doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı servis elemanı, Doğalgaz işletme bakım operatörü, Doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel boru montajı, Hidrolik ve inomolok, Isı yalıtımcı, Isıtma ve doğalgaz iç tesisatçısı, İnşaat boyacısı, İskele kurum elemanı, Kaynak operatörü, Makine bakımcı, Otomotiv elektromekanik, Otomotiv mekanikçi, Otomotiv montajcı, Otomotiv saç ve gövde kaynakçısı, Seramik karo kaplama, Ses yalıtımcısı, Tünel kalıpçısı, yangın yalıtımcısı bu alanlarda çalışanlar belge bulundurması gerekilyor.1 Mayıs 2016 tarihi sonrasında bu belgeleri bulundurmayanlar 500 TL’den başlamak üzere cezaya çarptırılacaktır.” dedi.
BELGELEME ÜCRETLERİ 2017’YE KADAR İŞSİZLİK FONUNDAN
Bu alanda çalışanları belgelendirmek için eğitime alınacaklarını ve 3 kez sınava tabi tutulacaklarını belirten Hacısalihoğlu başarılı olanların belge sahibi olacağını ve bu cezalardan kurtulacağını aktardı. Belgelendirme ve sınav katılma ücretlerinin bulunduğunu dile getiren Hacısalihoğlu 300 ve 1000 TL arasında değişen ücretlerin 2017 yılı sonuna kadar bu sınavlara katılanlar ve belge ücretleri işsizlik fonundan karşılanacağını aktardı.
Hacısalihoğlu, “Allah göstermesin bir iş kazasında belgesiz eleman çalıştırmanın çok büyük cezaları olacaktır. Bu bakımdan meclis üyelerinin çevresindekileri bu konuda bilgilendirme yapmasında fayda vardır. Belgelerin alınmasında iş camiası olarak büyük fayda görmekteyiz.”
PAZARKAPI KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TİCARET YAŞAMALIDIR
Odamızın da içinde bulunduğu Pazarkapı mahallesinde bir kentsel dönüşüm yapılmakta olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu buradaki esnafın kendilerine zaman zaman geldiğini, bu dönüşüm ile birlikte buradaki yerlerinden çıkartılmalarından korktuklarını, kendilerine destek verilmesini istediklerini ifade etti. Hacısalihoğlu bir araştırma yaptıklarını ve 43 sektörde 100’ün üzerinde esnaf ve tüccarın buradan etkilendiğinin tespit edildiğini vurguladı.
Hacısalihoğlu, "Bu gerçekten Trabzon Pazarkapı açısından önemli bir konudur. Şöyle ki Trabzon ilk kurulduğunda ilk yerleşim yeri Pazarkapı mahallesidir. Buradan başlayan yerleşim Trabzon’un tarihsel evrelerde çekmiş olduğu sıkıntılar sonucunda tarihten edindiğimiz bilgilere göre tekrar hayat yine Pazarkapıda başladı. Bu bakımdan buradaki esnafı koruyucu tedbirler alınması konusunda özellikle Ortahisar belediyesinin hazırlamakta olduğu, çalışmalarını sürdürdüğü projelerde buradaki hayatın, ticaretin sürdürülmesinde çok büyük fayda görüyoruz. Burada yıllarca esnaflık, tüccarlık yapan üyelerimiz var. Ticaretin tarihi buradadır. Bir taraftan şehrin batı ve doğusundan gelen ne kadar tüccarımız varsa burada buluşmuşlardır. Bir taraftan kendilerini ifade ettiler bir taraftan da alış veriş yaptıkları yerlerdir. Bu konuya hepimizin sahip çıkmasını hatırlatmakta fayda görüyorum.” dedi.
EKO TURİZMİ CANLANDIRACAĞIZ
Trabzon’da eko turizmi canlandırma konusunda çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Hacısalihoğlu Japonya’da 80 bin nüfusluk bir kasabanın yılda 3 milyon 800 bin turist çekmeyi başardığını bunu eko turizm ile başardığını anımsattı. Bu örneği incelediklerini aktaran Hacısalihoğlu, benzeri uygulamaların Trabzon’un ilçelerinde olabileceğini kaydetti. Bu kapsamda yeni tur destinasyonları konusunda çalışmaların yürütüldüğünü sözlerine ekledi.
YAŞANAN BİR DÖNÜM NOKTASIDIR
Meclis Üyesi İbrahim Sertel’de kürsüden yaptığı konuşmada son günlerde zorunlu trafik sigortası fiyatlarındaki aşırı artışlar konusunda meclis üyelerine bilgi verdi. Sertel, yakın zamanda bir sigorta firmasının batmasının ardından diğer firmaların tedbir amaçlı olarak fiyatları yükseltmiş olduğuna dikkat çekti.
Sigorta sektöründe çok yüksek teminatların çok düşük ücretlerle yapılmakta olduğunu kaydeden Sertel, “Hepimiz ticaret yapıyoruz. Bu düşük ücretler ile yüksek teminatların karşılanması mümkün değildi. Yaşanan bir dönüm noktasıdır ve sektörde yeni fiyatlamalar oluşmaya başladı.” şeklinde konuştu.