İkinci sırayı ise kaçak elektrik kullanım bedelleri aldı.
Tüketici davalarındaki rekor artış herkesi ürküttü. 2011 yılında bin 28 kişinin dava açtığı Bursa'daki Tüketici Mahkemesi'ne 2012 yılında 6 bin 430 kişi başvurdu. İki hakim, bir müdür ve 9 personelin görev yaptığı tek duruşma salonunda toplam bin 51 dosya karara bağlandı. 5 bin 949 dosya ise 2013 yılına devretti. 2012 yılından devreden dosya sayısı 570 oldu.
Devreden dosya sayısı da 2012'ye göre 2013'de 10 kattan fazla arttı.
TÜKETİCİ MAHKEMESİ, YENİ YILA 6 BİN DOSYAYLA BAŞLADI
Yeni yıla devreden 5 bin 949 dosya ile başlayan Tüketici Mahkemesi'ne 2013 yılının ilk 15 gününde 300’den fazla kişi müracaatta bulundu. Daha şimdiden dosyaları 6 binlere dayanan tüketici mahkemesi, hayli yoğun ve yorucu geçecek bir yıla "merhaba" dedi.
VATANDAŞLAR EN ÇOK KREDİ KARTI VE AİDATLARININ İPTALİNİ İSTEDİ
Vatandaşlar Tüketici Mahkemesi'ne en çok bankaların kredi çekiminde aldığı dosya masrafları ve kredi kartı aidatlarının iptali için başvurdu. İkinci sırada faturalarına yansıyan kaçak elektrik bedellerinin iptali, üçüncülüğü ise devre tatil mağdurları aldı.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SINIRLARI İÇİNDEKİ TÜM DAVALARA BAKIYOR
Mahkeme, değeri bin 161 Lira’nın altında olduğu için hakem heyetlerine açılan tüm davaların itiraz merciini oluşturuyor. Osmangazi Yıldırım ve Nilüfer’deki hakem heyetleri başta olmak üzere Tüketici Mahkemesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan Gürsu, Gemlik, Kestelve Mudanya’daki tüketici davalarına da bakıyor.
“MEDYADA ÇIKAN HABERLER TÜKETİCİNİN BİLİNÇ DÜZEYİNİ ARTIRDI”
Yıldırım Belediyesi Hakem Heyeti üyesi Avukat Murat Öz, tüketici davalarındaki olağanüstü artışın sebeplerini aktardı. Kredi ve kredi kartı kullanımının ciddi arttığını ifade eden Öz, “Kredi ve kredi kartı kullanıcı sayısı artık on milyonlarla ifade edilmektedir. Haliyle bu durum kredi mağduru sayısını arttırmaktadır. Kredi ve kredi kartı kullanıcılarından banka tarafından haksız olarak kesilen masrafların iadesi konusunda gerek Tüketici Mahkemeleri gerek Yargıtay tarafından tüketici lehine kararlar verilmesi ve yüksek yargı organları tarafından verilen bu emsal kararların medyada sık sık yer alması, kamuoyunun bilinç düzeyini arttırmıştır” dedi.
“BAŞVURULARIN ÜCRETSİZ OLUŞU DA MÜRACATLARI ARTIRIYOR”
Yıldırım Tüketici Hakem Heyeti’ne 2012 yılında başvuruda bulunan 11 bin kişinin yüzde 80’ini bankaların haksız uygulamalarına ilişkin müracaatlar oluşturduğunu kaydeden Öz, “Devletin ve sivil toplum kuruluşlarının, tüketicinin hak arama bilincini geliştirmeye yönelik çalışmaları da başvuru sayısını arttırmaktadır. Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru ücretsizdir. Tüketici Mahkemesi’nde ise başvurma ve peşin harç alınmamakta sadece gider avansı alınmaktadır. Bu durum tüketicinin hak arama mücadelesine katkı sağlamaktadır” diye konuştu.