ABD Başkanı Barack Obama ile muhalif Cumhuriyetçi Parti arasında, kamu borçlanma limitinin yükseltilmesi için süren görüşmeler, tartışmalı toplantıyla tıkandı.
Taraflar, vergiler ve sosyal harcamalarda yapılması düşünülen kısıntılar konusunda uzlaşamadı. Yönetimin kullandığı 14.3 trilyon dolarlık borç limitinin zamanında artırılmaması halinde ABD’nin temerrüde düşmesi tehlikesini gidermeyi amaçlayan görüşmelerin kritik aşamaya girmesiyle Başkan Obama bu konuda artık zamana karşı bir yarışın söz konusu olduğunun işaretini verdi. Beyaz Saray’da yapılan son görüşmede yönetim ve Cumhuriyetçi Kongre üyeleri borçların nitelikleri ve açık konusu kadar, bunların kapsamı hakkında bile anlaşamadı.
OBAMA'DAN MECBURUZ CEVABI
Obama yönetimi, harcama kısıntıları ve vergi artışlarıyla bütçe açıklarını azaltacak 4 trilyon dolarlık bir önlem paketi uygulamak istiyor. Cumhuriyetçiler ise 2 trilyon dolarlık daha küçük bir paket uygulanmasını ve vergi artışından vazgeçilmesini istiyor. ABD Hazinesi, 2 Ağustos’ta borçlanma imkanlarının sona ereceğini, yani borç ödemek için parasal kaynaklarının tükenmiş olacağını açıkladı. Vatan'ın haberine göre, gelecek 10 gün içinde bir anlaşmaya varılmasının mümkün olup olmadığı sorusuna Obama, “Buna mecburuz” diye yanıt verdi. Hazine yetkilileri, anlaşmaya 2 Ağustos’a kadar varılamamasının yatırımcılarda yaratacağı korkuyla ABD’de faizlerin fırlayacağı, borsaların büyük darbe alacağı ve ülkenin yeni bir resesyona yuvarlanması tehlikesinin ortaya çıkacağı uyarısını yaptı. IMF Başkanı Christine Lagarde, ABD’nin temerrüde düşmesi durumunda dünya finans piyasalarının çökeceği uyarısında bulundu