12 İmamdan biri olan Musa Kazım'ın torunu Ali bin Hamza'nın türbesinin avlusu mezarlarla dolu. Ziyaretçiler, çekinerek girdiği avludaki mezarların arasında geçerek türbeye ulaşıyor. İranlı zenginler bu türbenin avlusunda mezar yeri satın almak için birbiriyle adeta yarışırken, mezar yerleri bin ile 5 bin dolar arasında değişiyor.
30 yıldır avluya defnedilen mezarların sayısı 150'yi geçti. Bazı ziyaretçiler mezarların üstüne basarak türbeye ulaşırken, bazıları ise mezarlara basmamak için özel bir hassasiyet gösteriyor. Türbenin içi ise küçük aynalarla kaplı. Işığı daha iyi yansıtması içinkullanılan aynalar türbeye ayrı bir ahenk katmış. Kadınları girişte karşılayan görevli özel bir çarşaf vererek türbeye alıyor. Kadınlar ve erkekler ayrı kapılardan girerek türbeyi ziyaret ediyor.
İRAN'IN TİCARETİ PAZARLARDA DEVAM EDİYOR
İstanbul'da Kapalı Çarşı, Urfa'da Attar Pazarı ve Gümrük hanı gibi çarşıların bir benzeri İran'ın tüm kentlerinde var. Şiraz'da bulunan Vekil Pazar yanında bulunan Caminin adıyla özdeşleşmiş. İran halıları, İran'da üretilen safran bu pazarda alıcı buluyor. Pazarda 4 kilometre karelik alan içinde yaklaşık 500 dükkan yer alıyor. İran'a özgü malların satıldığı pazarda Çin'den gelen ucuz hediyelik eşyalarda turistlerin beğenisine sunulmuş. Özellikle Perspolis'in küçük figürleri magnetler vekil pazarda en çok satılan ürünler.
İREM BAHÇESİ ŞİRAZ'A AYRI BİR HAVA KATIYOR
Cennet bahçesi olarak tanımlanan İrem Bahçesi şehrin göbeğinde önemli bir yer tutuyor. Birbirinden değişik meyvelerin olduğu bahçenin bakımı için günde 80 kişi çalışıyor. İranlı kadınlar bahçenin tenha köşesinde sabah sporu yaparken, Portakal ve dünyanın bir çok yerinden getirilen güller bahçeye ayrı bir hava veriyor. Kentin kokusunu değiştiren İrem Bahçesinin yanında Kur'an-ı 14 farklı şekilde kıraat eden Hafız'ın türbesi de ziyaretçilerin uğrak mekanı. Hafız'ın türbesi her gün yerli ve yabancı yüzlerce turistin akınına uğruyor.
THY İRANLILARI TÜRKİYE'YE TAŞIYOR
İranlılar gezmeyi seven bir millet. Haftada 5 sefer düzenleyen Türk Hava Yolları 1 yılda 15 bin yolcuyu Şiraz'dan İstanbul'a taşımış. İranlılar düşük gelirlerine rağmen gerek İran içinde gerekse İran dışında yılda 3-5 kez gezi planlıyor.
THY Şiraz Bölge Müdürü Mehmet Alagöz 3 yıldır Şiraz'da görev yaptığını belirterek "Seferlerimiz başlamadan önce Şiraz'a geldim. Hazırlıkları tamamladıktan sonra haftada 4 seferle Şiraz İstanbul seferini başlattık. Şimdi haftada 5 sefer düzenliyoruz. Bu süre zarfında hem Şiraz'ı hem İstanbul'u tanıttık. Bu bölgeye yakın kentlerden İstanbul'a giden çok yolcumuz var. İstanbul seferi başlamadan önce Dubai ve Bankong'a daha fazla yolcu gidiyordu. THY İstanbul'a seferlerini başlattıktan sonra en fazla yolcu İstanbul'a gidiyor. THY Şiraz yolcularına 50 kilo bagaj hakkı verdi. Çok önemli bir oran bu. 4 kişi gittiği zaman kargodan daha ucuza gidip geliyorlar." diye konuştu. Şiraz Şehir meclisi Şiraz'ın tanıtımından dolayı Türk Hava Yollarına ve Bölge Müdürü Mehmet Alagöz'e plaket verdi.
PERSPOLİS AYRI BİR ŞEHİR
Persler ve Medler'in birlikte kurduğu İran'ın en büyük ve en eski kenti Perspolis, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Yüzyıllarca toprak altında kaldığından bir çok yapıt sağlam kalarak günümüze kadar geldi. 1953 yılında kazı çalışmalarında bir bölümü toprak altından çıkarılarak turizme açılan Persepolis UNESCO Dünya Kültür Mirası tarafından korunmakta.
TATLISES DİNLİYEREK GEZİYORLAR
Urfalı ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses Türkiye'de olduğu kadar Ortadoğu ve İran'da da en sevilen sanatçı. Persepolis'i gezen İranlı Türkler'de cep telefonuna kaydettiği İbrahim Tatlıses şarkısını dinliyorlar. Kuzey İran'da bulunan Erdebil kentinden gelen Azeri bir grup İranlı İbrahim Tatlıses'i çok sevdiklerini vurulduğunda iyileşmesi için günlerce dua ettiklerini belirtti.