Turizm sektöründe eğitimin kalitesini ve çevre duyarlılığını güçlendirmek için hayata geçirilen "Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Arttırılması Projesi" (TUYUP) kapsamında Erzurum'da bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülen proje dolayısıyla Palandöken Dağı'ndaki bir otelde düzenlenen toplantıda, sektör temsilcileri bir araya geldi.
Erzurum Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, projeyle turizm sektörüne eğitim desteği verildiğini belirtti.
Öztürk, bu kapsamda bilinçlendirme seminerleri, turizm sektöründeki işletmelere ve çalışanlara yönelik mesleki ve dil eğitimleri verilmesi, sektördeki iş gücünün araştırılması, konaklama tesislerine eğitim ve danışmanlık verilmesi, on-line veri tabanının kurulması, eğitim kurumları arasındaki iş birliğinin geliştirilmesinin planlandığını ifade etti.
Kentin tarihi ve kültürü hakkında da bilgi veren Öztürk, Erzurum'un yüksek irtifa antrenmanı, kış sporları, doğa sporları, termal turizm ve eko turizm için avantajlı koşullara sahip olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Erzurum, Anadolu'daki en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Erzurum tarihi eserlerinin yanı sıra geleneksel halk oyunları, üretimi devam eden el sanatları ve yöresel lezzetleriyle de önemli bir konuma sahiptir. Kış turizmi Erzurum'un lokomotif ürünü olarak dikkat çekmektedir. Erzurum, coğrafi özellikleri, 5 ay kayak yapmaya elverişli yapısı, kar kalitesi, uzun pistleri ve tesisleriyle dünyanın sayılı kış turizm merkezlerinden biridir."
Proje uzmanı Saygın Sarbay, çalışanların işletmelerin en önemli varlıkları olduğunu vurgulayarak, "Başarıyı yakalamak için çok çalışmak ne yazık ki yeterli değildir. Ancak doğru eğitilmiş personel ile işletmeler gelişebilir. Eğitim bir insanı tutum, davranış, etkinlik ve etkililik açısından değiştirir, yaratıcı ve yenilikçi olmasını sağlar. Eğitim, hedefleri başarmayı sağlayarak istenilen hizmet standartlarına ulaştırır" şeklinde konuştu.
Bu proje kapsamında verilen eğitimlerin ücretsiz olduğunu anlatan Sarbay, daha sonra katılımcılara sertifika verileceğini söyledi.
Sarbay, mesleki eğitimin yaygınlaştırılmasında kupon sisteminin yaklaşık 15 yıldır Avrupa Birliği ülkeleri ve dünya genelinde uygulandığını anlatarak, şunları kaydetti:
"Turizm sektöründe çalışanlar ve iş arayan kişilerin daha yetkin olmaları için, yüksek turizm geliri olan Avrupa ülkeleri mesleki eğitim kupon sistemi kullanılmaktadır. Bu sistemler iyi bir şekilde test edilmekte ve kurulmaktadır. Eğitim kupon sistemleri eğitim kalitesine ilişkin birçok sorunu çözme konusunda önemli başarılar ortaya koymaktadır. Turizm itibarını yükseltmeye ilişkin bu sistemin faydaları ve en önemlisi turizm işletmelerine olan doğrudan yararları tartışılmaz."
Toplantıda, Erzurum ve Erzincan'daki turistik tesislerde çalışan 50 katılımcıya, ön büro, servis, kat hizmetleri ve mutfak çalışanlarının mesleki, teknik ve yabancı dil becerilerinin ihtiyaçlar ve Avrupa Birliği standartları çerçevesinde geliştirilmesine yönelik eğitim verileceği kaydedildi.